Skip to main content

Επίσκεψη Μπλίνκεν στην Ουκρανία: Ενδείξεις για άρση των περιορισμών στη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς

Leon Neal/Pool via REUTERS

Η απόφαση θεωρείται ότι έχει ήδη ληφθεί κατ' ιδίαν, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών δηλώνει στο Κίεβο ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προσαρμόζουν την πολιτική τους

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, έδωσε την πιο ισχυρή ένδειξη ότι ο Λευκός Οίκος είναι έτοιμος να άρει τους περιορισμούς που έχει θέσει στην Ουκρανία για τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς που προμηθεύει η Δύση σε βασικούς στρατιωτικούς στόχους εντός της Ρωσίας, ενώ η απόφαση θεωρείται ότι έχει ήδη ληφθεί κατ’ ιδίαν, επισημαίνει ο Guardian.

Μιλώντας στο Κίεβο μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Λάμι, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ήταν «από την πρώτη μέρα» πρόθυμες να προσαρμόσουν την πολιτική τους καθώς άλλαζε η κατάσταση στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία. «Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό», τόνισε.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι ο ίδιος και ο Λάμι θα ενημερώσουν τους «προϊσταμένους» τους – τον Τζο Μπάιντεν και τον Κίρ Στάρμερ – μετά τις συνομιλίες τους την Τετάρτη με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αλλαγή στρατηγικής

Ο υπουργός Εξωτερικών άφησε να εννοηθεί ότι η αποστολή βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν στη Μόσχα -που αποκαλύφθηκε αυτή την εβδομάδα- άλλαξε τη στρατηγική σκέψη στο Λονδίνο και την Ουάσιγκτον. Ήταν μια «σημαντική και επικίνδυνη κλιμάκωση», είπε.

Πρόσθεσε: «Η κλιμάκωση εδώ είναι ο Πούτιν. Ο Πούτιν κλιμάκωσε με την αποστολή πυραύλων από το Ιράν. Βλέπουμε έναν νέο άξονα της Ρωσίας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας». Ο Λάμι προέτρεψε την Κίνα «να μην ταχθεί» με αυτό που αποκάλεσε «ομάδα αποστατών».

Ειλημμένη απόφαση;

Βρετανικές κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι έχει ήδη ληφθεί απόφαση να επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους κρουζ Storm Shadow σε στόχους εντός της Ρωσίας, αν και δεν αναμένεται να ανακοινωθεί δημοσίως την Παρασκευή, όταν ο Στάρμερ θα συναντηθεί με τον Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον.

Οι δύο ηγέτες σχεδιάζουν να συζητήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και πώς θα μπορούσε να τερματιστεί, στο πλαίσιο μιας ευρείας συζήτησης για την εξωτερική πολιτική, αν και θα αποφύγουν την έντονη εστίαση σε οποιοδήποτε μεμονωμένο οπλικό σύστημα, καθώς ο στόχος της συζήτησης είναι στρατηγικός.

Επίσκεψη Στάρμερ στις ΗΠΑ

Δεν έχει προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της σύντομης επίσκεψης που αναμένεται να είναι η δεύτερη επίσκεψη του Σταρμερ στις ΗΠΑ ως πρωθυπουργού, μετά την οποία ενδέχεται να υπάρξουν περαιτέρω συνομιλίες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για την ενημέρωση των βασικών ευρωπαίων συμμάχων σχετικά με τις συζητήσεις.

Η κοινή επίσκεψη της Τετάρτης στο Κίεβο από τους Μπλίνκεν και Λάμι για να συναντήσουν τον Ζελένσκι δεν θα γινόταν αν δεν υπήρχε θετική απόφαση σχετικά με τους πυραύλους Storm Shadow, πρόσθεσαν οι πηγές.

Θα θεωρούνταν όμως περιττά προκλητική η δημόσια ανακοίνωση για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στο Κίεβο. Είναι επίσης πιθανό να εξακολουθούν να υπάρχουν περιορισμοί γύρω από τη χρήση των πυραύλων από την Ουκρανία, οι οποίοι έχουν βεληνεκές τουλάχιστον 190 μιλίων, για να αποφευχθούν απερίσκεπτες ή περιττές επιθέσεις.

«Αυτό είναι ιμπεριαλισμός»

Μιλώντας στο Κίεβο, ο Λάμι δήλωσε ότι δεν θα αποκαλύψει λεπτομέρειες ιδιωτικών συζητήσεων που θα μπορούσαν να δώσουν στον Πούτιν πλεονέκτημα. Κατήγγειλε την «μοχθηρή» εισβολή του Ρώσου ηγέτη στην Ουκρανία και τον κατηγόρησε προσωπικά για «αλαζονεία και απληστία».

«Αυτό είναι ιμπεριαλισμός. Αυτό είναι φασισμός», είπε.

Η Ουκρανία πιέζει εδώ και μήνες για την άδεια να πλήξει αεροδρόμια, εκτοξευτές πυραύλων και κέντρα διοίκησης και ελέγχου βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος. Μιλώντας στον Guardian τον Μάιο, ο Zelenskiy είπε ότι η διγλωσσία και η σταδιακή προσέγγιση του Μπάιντεν είχε κοστίσει ζωές. Επέτρεψε στο Κρεμλίνο να «κυνηγήσει» τους Ουκρανούς, παραπονέθηκε.

Ο Ζελένσκι κάλεσε τον πρόεδρο να ξεπεράσει τις μόνιμες ανησυχίες του για την πυρηνική κλιμάκωση. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να «πιστεύουν περισσότερο σε εμάς», τόνισε, λέγοντας για τη Ρωσία: «Πρέπει να απαντήσουμε. Δεν καταλαβαίνουν τίποτε άλλο εκτός από τη δύναμη».

Ο Μπλίνκεν και ο Λάμι έφτασαν στο Κίεβο με νυχτερινό τρένο από την Πολωνία. Είχαν έρθει για να επαναλάβουν την «ατσάλινη υποστήριξη προς την Ουκρανία», έγραψε ο Λάμι στο Χ. «Πρέπει να αντισταθούμε στον ιμπεριαλισμό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η συλλογική μας ασφάλεια εξαρτάται από αυτό». Οι επιθέσεις της Ρωσίας εναντίον αμάχων ήταν «φρικτές, βάρβαρες, απίστευτες», σχολίασε.

Το ταξίδι έγινε 24 ώρες αφότου ο Μπλίνκεν επιβεβαίωσε στο Λονδίνο ότι η Τεχεράνη είχε στείλει νέους θανατηφόρους βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία. Στο Κίεβο, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι παρέδιδε ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Βρετανία και οι ΗΠΑ δεσμεύονται για την «επιτυχία» και τη «νίκη» της Ουκρανίας.

Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Λάμι περιέγραψε την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Ουκρανία ως μια διαρκή «εκατονταετή εταιρική σχέση». Είπε ότι η κυβέρνηση παρέχει ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων Brimstone και αυτοκινούμενων πυροβόλων AS-90.

«Αναγνωρίζουμε τι διακυβεύεται: όχι μόνο η ελευθερία της Ουκρανίας αλλά και η ασφάλεια της Ευρώπης και της Δύσης», δήλωσε ο Λάμι.

Στο Κίεβο αυξανόταν η προσδοκία ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο θα άρουν τελικά τις αντιρρήσεις τους για τα πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς. «Ελπίζουμε να ακούσουμε μια πολυαναμενόμενη απόφαση που θα μας επιτρέψει να χτυπήσουμε τη Ρωσία με Atacms», δήλωσε η βουλευτής Kira Rudik. «Σταυρώνουμε τα δάχτυλα», παρατήρησε ο Andriy Zagorodnyuk, πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας.

Ερωτηθείς αν τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς θα έκαναν τη διαφορά, την ώρα που τα ρωσικά στρατεύματα κερδίζουν πόλεις και χωριά στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, απάντησε απλά: «Είναι μεγάλη υπόθεση».

Με πληροφορίες από Guardian