Skip to main content

Ένα debate – δόλωμα: Πώς η Κάμαλα Χάρις έπιασε στο αγκίστρι της τον Ντόναλντ Τραμπ

REUTERS/Brian Snyder TPX IMAGES OF THE DAY

Πώς ο Τραμπ έχασε την άνεση και βρέθηκε να παίζει μονίμως άμυνα

Επιβλητικός, ετοιμόλογος, ψύχραιμος, με άνεση και τρόπο να τα λέει «απλά και κατανοητά» στον κόσμο της εργατικής και μεσαίας τάξης. Αυτό, υποτίθεται ήταν το μεγάλο ατού του Ντόναλντ Τραμπ  στα debate τόσο τα εσωκομματικά όσο και εκείνα έναντι του Τζο Μπάιντεν.  Το πρώτο debate απέναντι στην Κάμαλα Χάρις απέδειξε ότι η άνεση αυτή χάνεται, όταν βρει απέναντί του κάποιον που δεν θα διστάσει να γελάσει μπροστά σε εξωφρενικούς χαρακτηρισμούς ή να προβεί σε ολομέτωπη επίθεση.

Η υποψήφια των Δημοκρατικών έδειξε έναν δυναμισμό που δεν είχαμε δει έως τώρα. Και μία ειρωνεία, που αν είχε οποιονδήποτε άλλο απέναντί της, θα φαινόταν υπερβολική, ακόμη και άστοχη για μία τέτοιου είδους πολιτική αντιπαράθεση. Ο Τραμπ από την άλλη φάνηκε να θέλει να είναι πιο συγκρατημένος, από ό,τι τον έχουμε συνηθίσει, για να καταλήξει τελικά να είναι εμφανώς εκνευρισμός και όπως σχολίασαν Reuters, Wall Street Journal, CNN, να «τσιμπάει» συνεχώς τα δολώματα που έριχνε η αντίπαλός του.

Η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία αιφνιδίασε τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ ακόμη και με την αρχική της κίνηση, να τον προσεγγίσει για να… συστηθεί. «Κάμαλα Χάρις. Ας κάνουμε μία καλή συζήτηση». Από εκείνη τη στιγμή είχε τον έλεγχο και δεν τον έχασε ποτέ. Ανάγκασε τον Ντόναλντ Τραμπ να παίζει συνεχώς άμυνα. Κλήθηκε να υπερασπιστεί τις καταδίκες του για κακούργημα, την περιουσία του και τον ρόλο του στην ανατροπή του ομοσπονδιακού δικαιώματος στην άμβλωση. Άκουσε να τον αποκαλεί αδύναμο και να θυμίζει την τάση του για παράξενες δηλώσεις και θεωρίες συνωμοσίας.

LIVE: Το κρίσιμο debate Κάμαλα Χάρις – Ντόναλντ Τραμπ λεπτό προς λεπτό – Όλες οι απαντήσεις και οι αντιδράσεις

Οι εξωφρενικοί ισχυρισμοί

Χρειάστηκε να περάσουν μόνο λίγα λεπτά για να δικαιωθεί η Χάρις. Ο Τραμπ εξέτρεψε τη συζήτηση για τη μετανάστευση και την ασφάλεια των συνόρων σε εξωφρενικούς ισχυρισμούς για μετανάστες χωρίς έγγραφα, οι οποίοι, όπως είπε, έτρωγαν τα κατοικίδια των ανθρώπων σε ένα προάστιο του Οχάιο. «Οι άνθρωποι που μπήκαν μέσα, τρώνε τις γάτες. Τρώνε τα κατοικίδια των ανθρώπων που ζουν εκεί. Και αυτό συμβαίνει στη χώρα μας και είναι κρίμα», είπε ο Τραμπ, για να δει όχι μόνο έναν εκ των συντονιστών να τον διορθώνει, αλλά και την Κάμαλα Χάρις να του δείχνει εμμέσως πλην σαφώς ότι θεωρεί τα όσα λέει… γελοία.

Η στιγμή αυτή ενσάρκωσε την έλλειψη αυτοσυγκράτησης του πρώην προέδρου και καθόρισε μια σύγκρουση, στην οποία ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος ακολουθούσε τους ρυθμούς της αντιπάλου του. Το πιο ισχυρό του επιχείρημα – γιατί η Χάρις δεν έκανε όλα αυτά τα χρόνια που είναι στον Λευκό Οίκο, αυτά που υπόσχεται τώρα – το… ξέχασε για το τέλος. Ενδιαμέσως είχε ισχυριστεί ότι αν εκλεγεί η Χάρις – την οποία αποκάλεσε μαρξίστρια (!), το Ισραήλ θα εξαφανιστεί σε δύο χρόνια και ο κόσμος θα οδηγηθεί σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η λάθος τακτική και το δυνατό χαρτί

Ήταν ένα σαφές λάθος τακτικής για τον Τραμπ, που μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του φαινόταν να τρέχει ασταμάτητος προς τον Λευκό Οίκο, αλλά τώρα έχει μία αντίπαλο που ανεβάζει σαφώς ταχύτητα. Οι πιθανότητες της Χάρις να κερδίσει τις εκλογές αυξήθηκαν στον ιστότοπο στοιχημάτων PredictI στο 56%, από 53% πριν από τη συζήτηση. Οι αγορές, σύμφωνα με το Reuters Eikon, δίνουν και στους δύο υποψηφίους πιθανότητες 49% για νίκη στις εκλογές του Νοεμβρίου. Αλλά πριν από το debate έδιναν στον Τραμπ πιθανότητες 52% και στη Χάρις 47%.

Ακόμη και στιγμές που ο Τραμπ θα έπρεπε να είχε το πλεονέκτημα, όπως σε ζητήματα για την οικονομία ή την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, η Χάρις κατάφερε να τον εξοργίσει αρκετά ώστε οι επιθέσεις του εναντίον της να μην είναι εξίσου αποτελεσματικές. Πρόγραμμα ουσιαστικό δεν ακούσαμε από κανέναν από τους δύο. Αλλά η νίκη ήταν ξεκάθαρη και ανήκει στη Χάρις.

Το πιο δυνατό της χαρτί; Έδειξε τόσο με τα όσα είπε όσο και με τη γλώσσα του σώματος ότι αρνείται να πάρει τον αντίπαλό της στα σοβαρά, όταν εκείνος δεν επιδεικνύει στις δηλώσεις του σοβαρότητα.