Skip to main content

Γαλλία: «Αποτρέψαμε τρεις τρομοκρατικές επιθέσεις στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων»

Angelos Zymaras / SOOC

Στο Παρίσι και στο Σεντ Ετιέν

Τρεις τρομοκρατικές επιθέσεις αποσοβήθηκαν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, τόσο στη γαλλική πρωτεύουσα αλλά και στο Σεντ Ετιέν, ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης 11 Σεπτεμβρίου στο France Info ο Ολιβιέ Κριστέν, ο εθνικός εισαγγελέας κατά της τρομοκρατίας της Γαλλίας.

Μια πρώτη επίθεση αποτράπηκε «εναντίον εγκαταστάσεων τύπου μπαρ γύρω από το στάδιο  Ζοφρουά-Γκισάρ στο Σεντ Ετιέν», αποκάλυψε ο εισαγγελέας. Μια άλλη ομάδα είχε «σχεδιάσει επιθέσεις εναντίον ισραηλινών ιδρυμάτων ή εκπροσώπων του Ισραήλ στο Παρίσι».

ατ

Τέλος, μια τρίτη επίθεση είχε σχεδιαστεί από δύο άτομα από τη Ζιρόντ. Όλα τα άτομα που σχεδίαζαν αυτές τις επιθέσεις συνελήφθησαν, «γεγονός που οδήγησε σε 5 παραπομπές στον Εισαγγελέα, μεταξύ των οποίων και ένας ανήλικος», πρόσθεσε ο Κριστέν.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο εθνικός εισαγγελέας κατά της τρομοκρατίας ανέφερε επίσης την αύξηση των προληπτικών ερευνών και των κατ’ οίκον συλλήψεων πριν από τους Αγώνες, για την αποτροπή απειλών. «Πραγματοποιήθηκαν 936 κατ’ οίκον έρευνες το 2024 στη Γαλλία. Το 2023 ήταν 153», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι οι επιθέσεις αυτές οφείλονταν κυρίως «σε τζιχαντιστική απειλή».

Με πληροφορίες από Le Figaro