Skip to main content

Η πρώτη μεγάλη μάχη ανάμεσα σε Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ: Ποιος κέρδισε το debate;

REUTERS/Adam Gray

Και θα οδηγηθούν οι δύο υποψήφιοι και σε ένα δεύτερο;

Γρήγορο, με εκατέρωθεν βολές – σκληρές και σε προσωπικό ύφος – το πρώτο debate ανάμεσα σε Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ δεν θύμιζε σε τίποτα εκείνο του περασμένου Ιουνίου, που ανάγκασε τον Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την κούρσα των προεδρικών εκλογών.

Οι δύο υποψήφιοι συγκρούστηκαν στα ζητήματα της οικονομίας, με έμφαση στον πληθωρισμό, της φύλαξης των συνόρων, του δικαιώματος στην άμβλωση, της οπλοκατοχής και της εξωτερικής πολιτικής.

Στο τελευταίο αυτό πεδίο – με την έμφαση να δίνεται στους πολέμους σε Ουκρανία και Γάζα – και στις σχέσεις των ΗΠΑ με τους συμμάχους τους, Χάρις και Τραμπ αντήλλαξαν τους πιο βαρείς χαρακτηρισμούς και κατηγορίες.

Συνολικά η Χάρις φάνηκε πιο αποφασιστική, πιο επιθετική και με στόχο να εκθέσει κάθε ανακρίβεια του αντιπάλου της. Οι περισσότεροι αναλυτές στα διεθνή μέσα σχολιάζουν πως νίκησε στα σημεία, πετυχαίνοντας να φέρει τον αντίπαλό της σε θέση άμυνας. Δεν δίστασε να τον αποκαλέσει αδύναμο και ουσιαστικά τον κατηγόρησε ότι είχε γίνει «περίγελος» των ξένων ηγετών. Τον προειδοποίησε δε ότι ο Πούτιν «θα σε φάει για μεσημεριανό».

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ από την πλευρά του κατηγόρησε την υποψήφια των Δημοκρατικών για τις πολιτικές του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ιδίως την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και την τεράστια κρίση στα σύνορα, όπως τη χαρακτήρισε. Σε ένα ρεσιτάλ υπερβολής, προειδοποίησε πως εάν εκείνη εκλεγεί σε δύο χρόνια δεν θα υπάρχει το Ισραήλ, ενώ ο κόσμος θα οδηγηθεί σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ξεχώρισε και ο εξωφρενικός ισχυρισμός του ότι οι μετανάστες… τρώνε κατοικίδια.

Το πρώτο flash poll

Βελτίωση των ποσοστών αποδοχής εμφανίζει η Κάμαλα Χάρις μετά το debate. Tο 45% δήλωσε ότι τη βλέπει θετικά και το 44% αρνητικά, σύμφωνα με που διεξήχθη από το SSRS για λογαριασμό του CNN. Συμμετείχαν εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι που παρακολούθησαν το debate.

Πριν από το debate μόνο το 39% τη βαθμολογούσε θετικά.

Οι απόψεις των παρατηρητών της συζήτησης για τον Τραμπ, εν τω μεταξύ, έμειναν ίδες. Το 39% τον βαθμολογεί θετικά και το 51% δυσμενώς μετά την τηλεμαχία, όπως ακριβώς και πριν από αυτή.

Το 42% δήλωσε ότι στο debate η Χάρις παρουσίασε καλύτερο σχέδιο για την επίλυση των προβλημάτων της χώρας, έναντι ποσοστού 33% που θεώρησαν ότι ήταν καλύτερος ο Τραμπ. Το 22% δήλωσε ότι κανένας από τους δύο υποψήφιους δεν πρόσφερε καλό σχέδιο.

Θα υπάρξει δεύτερο debate;

Το επιτελείο της Κάμαλα Χάρις πολύ σύντομα μετά την ολοκλήρωση του πρώτου debate και με τα σχόλια σε παραδοσιακά μέσα και  social media να δίνουν νικήτρια την υποψήφια των Δημοκρατικών, γνωστοποίησε την πρόθεση για δεύτερο debate. «Είναι έτοιμος ο Ντόναλντ Τραμπ για έναν δεύτερο γύρο;», έγραψε η εκπρόσωπος Τύπου της Χάρις.

Αν και στο στρατόπεδο του Τραμπ μιλούν επίσης για νίκη, είναι εμφανές ακόμη και από τις δηλώσεις του ίδιου του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, πως δεν υπάρχει στην πραγματικότητα ικανοποίηση. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τραμπ εγκάλεσε τους συντονιστές του debate πως ήταν «πολύ άδικοι μαζί του».

Σχολίασε επίσης πως ο λόγος που η Χάρις ζητάει δεύτερο debate είναι επειδή «έχασε πολύ άσχημα». Με τους δημοσιογράφους να επιμένουν ως προς το εάν θα αποδεχθεί την πρόκληση για δεύτερη τηλεμαχία, είπε: «θα το σκεφτούμε».

Δείτε πώς εξελίχθηκε το πρώτο debate των υποψηφίων: Όλες οι απαντήσεις και οι αντιδράσεις.