Skip to main content

Το Μπαλί εξετάζει το ενδεχόμενο απαγόρευσης νέων ξενοδοχείων λόγω του υπερτουρισμού

REUTERS/Johannes P. Christo/File Photo

Η Ινδονησία συμφώνησε να θέσει αναστολές στην κατασκευή ξενοδοχείων, επαύλεων και νυχτερινών κέντρων σε ορισμένες περιοχές του τουριστικού θέρετρου του Μπαλί, καθώς αντιμετωπίζει την υπερανάπτυξη της γης, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου στις 9 Σεπτεμβρίου.

Το μορατόριουμ αποτελεί μέρος της προσπάθειας της κυβέρνησης να μεταρρυθμίσει τον τουρισμό στο Μπαλί, ένα από τα κυριότερα αξιοθέατα της Ινδονησίας, για να προσπαθήσει να ενισχύσει την ποιότητα και τις θέσεις εργασίας, διατηρώντας παράλληλα τον ντόπιο πολιτισμό του νησιού.

Ο Hermin Esti, ανώτερος αξιωματούχος του Συντονιστικού Υπουργείου Ναυτιλιακών και Επενδυτικών Υποθέσεων, δήλωσε στο Reuters ότι η κυβέρνηση συμφώνησε να ορίσει το μορατόριουμ, αν και το ακριβές χρονοδιάγραμμα συζητείται ακόμη.

Το Σάββατο, ο προσωρινός κυβερνήτης του Μπαλί Sang Made Mahendra Jaya δήλωσε ότι πρότεινε το μορατόριουμ σε τέσσερις πολυσύχναστες περιοχές του Μπαλί στην κεντρική κυβέρνηση, στοχεύοντας στην υπερανάπτυξη για εμπορικούς σκοπούς, όπως ξενοδοχεία, βίλες και κλαμπ στην παραλία. Το γραφείο του κυβερνήτη και το υπουργείο Τουρισμού της Ινδονησίας δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχόλια τη Δευτέρα.

Έως και 10 χρόνια

Το μορατόριουμ θα μπορούσε να φτάσει έως και τα 10 χρόνια, ανέφερε ο ανώτερος υπουργός Luhut Pandjaitan, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Detik, στις 8 Σεπτεμβρίου.

Ο Luhut έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι περίπου 200.000 ξένοι ζουν πλέον στο Μπαλί, συμβάλλοντας σε προβλήματα όπως η εγκληματικότητα, η υπερανάπτυξη και ο ανταγωνισμός για θέσεις εργασίας.

Οι αφίξεις αλλοδαπών στο Μπαλί έχουν αυξηθεί κατακόρυφα από τότε που άνοιξε ξανά για τουρισμό μετά την πανδημία COVID-19. Βίντεο με τουρίστες που συμπεριφέρονται άσχημα γίνονται συχνά viral, εξοργίζοντας τους κατοίκους και προκαλώντας σκληρές αντιδράσεις από τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Ινδονησία.

Τα κυβερνητικά στοιχεία δείχνουν ότι 2,9 εκατομμύρια ξένοι επισκέπτες έφτασαν μέσω του αεροδρομίου του Μπαλί το πρώτο εξάμηνο του έτους, αποτελώντας το 65% των συνολικών αεροπορικών αφίξεων ξένων επισκεπτών στην Ινδονησία.

Στο Μπαλί υπήρχαν 541 ξενοδοχεία πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία, από 507 το 2019.

Πηγή: CNN