Skip to main content

Κάμαλα εναντίον Τραμπ: Τα πέντε στοιχήματα στη σκηνή του ντιμπέιτ

REUTERS/Marco Bello, Jeenah Moon/File Photo/File Photo

Η πρώτη τηλεμαχία των δύο υποψηφίων προέδρων μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες

Η Κάμαλα Χάρις και ο Ντόναλντ Τραμπ συναντώνται σε λίγες ώρες για πρώτη φορά πρόσωπο με πρόσωπο, ανεβαίνοντας στη σκηνή ώρες για το πρώτο μεταξύ τους ντιμπέιτ.

Οι Financial Times σταχυολογούν πέντε πράγματα που αξίζει κανείς να προσέξει σε ό,τι αφορά την τηλεμαχία που πραγματοποιείται στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ καιξεικινά στις 9 μ.μ. (4 π.μ. ώρα Ελλάδας, ξημερώματα Τετάρτης).

Ο πιο Προεδρικός

Οι κανόνες του ντιμπέιτ θα είναι παρόμοιοι με την αναμέτρηση Μπάιντεν – Τραμπ. Τα μικρόφωνα των υποψηφίων θα παραμένουν κλειστά την ώρα ο αντίπαλός τους θα μιλάει και στο στούντιο δεν θα υπάρχει κοινό

Η κ. Χάρις και κ. ο Τραμπ θα απαντήσουν στα ερωτήματα των δημοσιογράφων του ABC, Λίνσεϊ Ντέιβις και Ντέιβιντ Μούιρ. Δεν θα επιτρέπεται να φέρουν μαζί τους σημειώσεις. Δεδομένου πως ο κ. Τραμπ θεωρείται πιο γνωστός στους ψηφοφόρους, τα φώτα θα πέσουν στην κ. Χάρις.

«Νομίζω ότι το διακύβευμα είναι υψηλό και για τους δύο, αλλά περισσότερο για τη Χάρις», δηλώνει στους Financial Times ο πολιτικός επιστήμονας Χανς Νόελ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν. «Είναι η πρώτη φορά που θα τη δούμε να μιλάει και να υπερασπίζεται τον εαυτό της άμεσα, να μιλάει για πολιτικές, να απαντά στις επιθέσεις του Τραμπ» πρόσθεσε. Ο ίδιος σημειώνει ότι παραμένει ερωτηματικό εάν ο Τραμπ θα αναπτύξει κάποια νέα τακτική εναντίον της αντιπάλου του.

Οι συστάσεις της Κάμαλα

Και οι δύο υποψήφιοι θα προσπαθήσουν -ο καθένας από τη δική του σκοπιά- να κάνουν ένα απλό πράγμα κατά τη διάρκεια της συζήτησης: να «προδιορίσουν» στους ψηφοφόρους που γνωρίζουν πολύ λιγότερα για εκείνη σε σχέση με τον Τραμπ, ποια ακριβώς είναι η κυρία Χάρις.

Ο κ. Τραμπ έχει προσπαθήσει να την περιγράψει ως ριζοσπάστρια και κομμουνίστρια, ενώ έχει χλευάσει μέχρι και το γέλιο της. Ειδικοί εκτιμούν ότι ο κ. Τραμπ θα αξιοποιήσει το 90λεπτο ντιμπέιτ για να επιτεθεί στην κ. Χάρις.

Είναι χαρακτηριστικό  ότι το επιτελείο της Κάμαλα, την προετοίμαζε ενόψει του ντιμπέιτ για το ενδεχόμενο να δεχθεί προσβολές, υποτιμητικά σχόλια και χαρακτηρισμούς – ταμπέλες.

Η ομάδα που βοηθά στην προετοιμασία της Χάρις, έλεγαν πηγές στο CNN, δεν χρειάστηκε παρά να κοιτάξει στα πρόσφατα δημόσια σχόλια του Τραμπ στις συγκεντρώσεις του για να πάρει μια ιδέα για το τι είδους πράγματα ενδέχεται να πει ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη σκηνή της συζήτησης.

«Απλώς δείτε τις συγκεντρώσεις του», είπε στο CNN μία από τις δύο πηγές, ανώτερος σύμβουλος της Χάρις. «Οι συγκεντρώσεις του είναι μια προεπισκόπηση της συζήτησης».

Ο Τραμπ αποκάλεσε πρόσφατα τη Χάρις «κακό άνθρωπο», αμφισβήτησε κατά πόσον μπορεί να λογίζεται ως μαύρη και προσέβαλε τη νοημοσύνη της.

Καθένας μπορεί να μαντέψει πόσο θα θέλει ο Τραμπ να προσβάλει προσωπικά τον αντίπαλό του αύριο το βράδυ (σσ: ξημερώματα Τετάρτης) και πόσα από αυτά δεν θα ακουστούν καν από το κοινό, δεδομένου ότι τα μικρόφωνα των υποψηφίων θα είναι απενεργοποιημένα όταν δεν είναι η σειρά τους να μιλήσουν.

«Εισαγγελέας Χάρις» vs «εγκληματία Τραμπ»

Η κ. Χάρις έχει αξιοποιήσει την εμπειρία της ως εισαγγελέας στον προεκλογικό αγώνα, δείχνοντας πιο πρόθυμη από τον κ. Μπάιντεν να «κυνηγήσει» τον κ. Τραμπ για τις ποινικές του καταδίκες.

«Ξέρω τον τύπο του Ντόναλντ Τραμπ», είχε πει η κ. Χάρις σε ομιλία της, προσθέτοντας. «Σε όλη μου την καριέρα είχα να κάνω με ανθρώπους σαν αυτόν». Ο κ. Τραμπ, από την πλευρά του, την είχε χαρακτηρίσει «αδύναμη» εισαγγελέα.

Το οικονομικό όραμα

Η οικονομία παραμένει η κύρια ανησυχία των ψηφοφόρων, καθώς οι υψηλές τιμές συνεχίζουν να επιβαρύνουν την «τσέπη» τους. Η κ. Χάρις και ο κ. Τραμπ θα παρουσιάσουν τα οικονομικά τους σχέδια για το πώς θα μειώσουν το υψηλό κόστος ζωής.

Ο κ. Τραμπ θέλει να μειώσει τους φόρους, να ενισχύσει την παραγωγή ενέργειας, να μειώσει τις κρατικές δαπάνες. Σχεδιάζει επίσης να επιβάλει σαρωτικούς δασμούς στις εισαγωγές.

Η κ. Χάρις, από την άλλη πλευρά, θέλει να αυξήσει τους φόρους στους πλουσιότερους και στις μεγάλες εταιρείες, προκειμένου να διευρύνει το δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας. Θέλει επίσης να πατάξει την αύξηση των τιμών, αν και δεν έχει δώσει πολλές λεπτομέρειες για το σχέδιό της.

Ο κ. Τραμπ αναμένεται να συνεχίσει να κατηγορεί την κυβέρνηση Μπάιντεν για το υψηλό κόστος ζωής, ενώ η κ. ο Χάρις θα δώσει έμφαση στην πτώση του πληθωρισμού και στις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν όσο εκείνη και ο κ. Μπάιντεν ήταν στην εξουσία.

Mετανάστευση και αμβλώσεις

Η κ. Χάρις και ο κ. Τραμπ θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν τις θέσεις τους σε δύο σημαντικά ζητήματα για τους Αμερικανούς ψηφοφόρους: τις αμβλώσεις και τη μετανάστευση.

Ειδικά για το μεταναστευτικό, ο κ. Τραμπ θα επιδιώξει να χτυπήσει την κυβέρνηση Μπάιντεν για τις ροές στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού.