Skip to main content

Ισπανία: «Τέλος» στην ενοικίαση των ηλεκτρικών σκούτερ στη Μαδρίτη

REUTERS/Violeta Santos Moura/File Photo

Τι ανακοίνωσε ο δήμαρχος

Οι αρχές της Μαδρίτης ανακοίνωσαν ότι θα ανακαλέσουν τις άδειες λειτουργίας των εταιρειών ενοικίασης ηλεκτρονικών σκούτερ Lime, Dott και Tier – μια κίνηση που θα οδηγήσει στην εξορία των ενοικιαζόμενων ηλεκτρονικών σκούτερ από τους δρόμους της ισπανικής πρωτεύουσας.

Ο δήμαρχος της πόλης José Luis Martínez-Almeida ανακοίνωσε την απόφαση την Πέμπτη και το τοπικό συμβούλιο δημοσίευσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι οι τρεις εταιρείες δεν τήρησαν τους όρους που προβλέπονται στις άδειες λειτουργίας τους, οι οποίες χορηγήθηκαν τον Μάιο του 2023.

Το συμβούλιο δήλωσε ότι οι εταιρείες εμπόδισαν τις προσπάθειές του να επιθεωρήσει τις δραστηριότητές τους, μη παρέχοντας τις απαιτούμενες πληροφορίες ή μη χορηγώντας πρόσβαση στις διεπαφές τους. Παρ’ όλα αυτά, είπε, κατάφερε να διαπιστώσει ότι δεν είχαν τηρήσει τους όρους των αδειών.

«Οι παραλείψεις αυτές περιλαμβάνουν την έλλειψη υπηρεσιών σε ολόκληρη την πόλη, την έλλειψη ασφαλιστικής κάλυψης και την απουσία τεχνολογίας που εμποδίζει τα οχήματα να κυκλοφορούν ή να σταθμεύουν σε απαγορευμένες περιοχές», ανέφερε.

Οι εταιρείες Lime, Dott και Tier επιλέχθηκαν για να προσφέρουν ενοικίαση ηλεκτρονικών σκούτερ στη Μαδρίτη, με άδειες για 2.000 σκούτερ η καθεμία. Η απόφαση του συμβουλίου σημαίνει ότι «τα ενοικιαζόμενα σκούτερ θα εξαφανιστούν από την πόλη από τον Οκτώβριο», αναφέρεται.

Μόλις ξεκινήσει η διαδικασία ανάκλησης των αδειών, οι εταιρείες θα έχουν 20 ημέρες για να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης, πρόσθεσε.

Τι απαντούν οι εταιρείες

Εκπρόσωπος της Dott δήλωσε στο CNN τη Δευτέρα ότι η εταιρεία έλαβε επίσημη ειδοποίηση από το δημαρχείο της Μαδρίτης την Πέμπτη.

«Αξιολογούμε τώρα την κατάσταση της υπηρεσίας κοινόχρηστων ηλεκτρονικών σκούτερ και περιμένουμε μια συνάντηση με τον δήμο της Μαδρίτης προτού λάβουμε οποιαδήποτε απόφαση», ανέφερε ο εκπρόσωπος σε δήλωσή του.

Εκπρόσωπος της Lime δήλωσε στο CNN ότι η εταιρεία ήταν «απογοητευμένη από αυτή την αιφνιδιαστική κίνηση» και ότι πιστεύει ότι «οι δηλωθέντες λόγοι για την απόφαση αυτή ήταν άστοχοι».

«Θα διερευνήσουμε τρόπους για να υποστηρίξουμε τους επιβάτες μας στη Μαδρίτη ώστε να διασφαλίσουμε ότι έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς, προσιτές και βιώσιμες επιλογές μεταφοράς και προσβλέπουμε στη συνέχιση των συζητήσεων με το Συμβούλιο για να διασφαλίσουμε ότι η υπηρεσία μπορεί να συνεχιστεί», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η Μαδρίτη δεν είναι η πρώτη πόλη που απαγορεύει τα σκούτερ

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαδρίτης δεν θα χορηγήσει περαιτέρω άδειες λειτουργίας ηλεκτρονικών σκούτερ, πρόσθεσε ο δήμαρχος Martínez-Almeida στη δήλωσή του, «καθώς έχει αποδειχθεί ότι η αγορά δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαραίτητες απαιτήσεις που έχει θεσπίσει το συμβούλιο και οι οποίες εγγυώνται το υψηλότερο δυνατό επίπεδο ασφάλειας των πολιτών».

Τα ιδιωτικά ηλεκτρικά σκούτερ παραμένουν νόμιμα στην πόλη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του δημαρχείου.

Η Μαδρίτη δεν είναι η πρώτη πόλη που λαμβάνει μέτρα κατά των ενοικιάσεων ηλεκτρονικών σκούτερ, οι οποίες έχουν γίνει όλο και πιο διχαστικές.

Τον Αύγουστο, αξιωματούχοι στην αυστραλιανή πόλη της Μελβούρνης αποφάσισαν να απαγορεύσουν τις ενοικιάσεις ηλεκτρικών σκούτερ, επικαλούμενοι ανησυχίες για την ασφάλεια μετά από εκατοντάδες καταγγελίες και αναφορές ατυχημάτων.

Και τον Απρίλιο του 2023, οι κάτοικοι του Παρισιού ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης της ενοικίασης ηλεκτρικών σκούτερ από τη γαλλική πρωτεύουσα, με την απαγόρευση να τίθεται σε ισχύ στα τέλη Αυγούστου, όταν έληγαν τα συμβόλαια των φορέων εκμετάλλευσης των σκούτερ.

Με πληροφορίες από CNN