Skip to main content

Προειδοποίηση Μπλίνκεν: Απειλή για όλη την Ευρώπη η αποστολή βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν στη Ρωσία

REUTERS/Evelyn Hockstein/Pool

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ότι η εξέλιξη αυτή δείχνει πως η «αποσταθεροποιητική επιρροή του Ιράν φτάνει πολύ πέρα ​​από τη Μέση Ανατολή»

Το Ιράν έχει στείλει βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς στη Ρωσία και το Κρεμλίνο «πιθανότατα θα τους χρησιμοποιήσει εντός εβδομάδων στην Ουκρανία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Στις κοινές δηλώσεις με τον Βρετανό ομόλογό του κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο κ. Μπλίνκεν είπε ότι η εξέλιξη αυτή είναι «μια απειλή για όλη την Ευρώπη» και δείχνει ότι η «αποσταθεροποιητική επιρροή του Ιράν φτάνει πολύ πέρα ​​από τη Μέση Ανατολή».

«Δεκάδες Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν εκπαιδευτεί στο Ιράν για να χρησιμοποιούν το σύστημα βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς Fath-360» ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν σύμφωνα με το Sky News και πρόσθεσε: «Η Ρωσία έχει λάβει τώρα τέτοιους βαλλιστικούς πυραύλους και πιθανότατα θα τους χρησιμοποιήσει εντός εβδομάδων στην Ουκρανία».

«Η Ρωσία έχει μια σειρά από δικούς της βαλλιστικούς πυραύλους, αλλά η προμήθεια ιρανικών πυραύλων επιτρέπει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει και άλλα όπλα για στόχους που βρίσκονται πιο μακριά από την πρώτη γραμμή» επεσήμανε.

Ο κ. Μπλίνκεν σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον είχε προειδοποιήσει το Ιράν πως η αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία θα «αποτελούσε δραματική κλιμάκωση» και προανήγγειλε ότι θα επιβληθούν νέες κυρώσεις στην Τεχεράνη εντός των επομένων ωρών.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης η Ρωσία μοιράζεται τεχνολογία με το Ιράν, μεταξύ άλλων για πυρηνικά ζητήματα.

Βρετανός ΥΠΕΞ: Σημαντική κλιμάκωση

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι χαρακτήρισε από την πλευρά του την προμήθεια βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν στην Ρωσία «σημαντική κλιμάκωση».

«Πρόκειται για μια ανησυχητική ενέργεια που βλέπουμε από το Ιράν. Είναι σίγουρα μια σημαντική κλιμάκωση και συντονιζόμαστε», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν η Βρετανία θα δώσει το «πράσινο φως» στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow για να πλήξει στόχους στο εσωτερικό της Ρωσίας, ο κ. Λάμι ανέφερε ότι δεν θα σχολιάσει «επιχειρησιακά ζητήματα».

Νέες κυρώσεις

Συνολικά, οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας καταδίκασαν έντονα τις μεταφορές ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στην Ρωσία και θα συνεργαστούν προς την κατεύθυνση της επιβολή κυρώσεων στην αεροπoρική εταιρεία Iran Air ως αποτέλεσμα, αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η πράξη αυτή είναι μια κλιμάκωση εκ μέρους και των δύο, του Ιράν και της Ρωσίας και μια απευθείας απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια» αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση και των τριών χωρών που κοινοποίησε το υπουργείο.

Οι τρείς χώρες θα προχωρήσουν άμεσα σε πρωτοβουλίες για να ακυρώσουν τις διμερείς συμφωνίες με το Ιράν στον τομέα των αερομεταφορών, καλώντας το Ιράν να διακόψει άμεσα κάθε είδους υποστήριξη του προς την Ρωσία στον πόλεμό της με την Ουκρανία.