Skip to main content

Κομισιόν: Πάει «πίσω» ο ορισμός των Επιτρόπων

REUTERS/Yves Herman

Αναβολή μιας εβδομάδας για τις ανακοινώσεις ζήτησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Καθυστερεί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στον ορισμό των νέων Επιτρόπων της Κομισιόν. Ενώ θα κατέθετε τον φάκελο με τα χαρτοφυλάκια των 26 υποψηφίων αύριο 11 Σεπτεμβρίου, το αναβάλει έως για την επόμενη Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου.

Η κ. φον ντερ Λάιεν θα συναντηθεί τώρα με τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων του Κοινοβουλίου την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου στις 9 π.μ.

Τη Δευτέρα, η Σλοβενία ​​πρότεινε τη Μάρτα Κος, μια πρώην πρέσβειρα, η οποία βοηθά στην επίτευξη του στόχου της προέδρου για μια πιο ισορροπημένη Επιτροπή ως προς τα φύλα. Ωστόσο, το σλοβενικό κοινοβούλιο πρέπει ακόμη να υπογράψει αυτήν την αλλαγή, γεγονός που ανατρέπει την ανακοίνωση.

Η υπηρεσία Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφερε ότι το σλοβενικό κοινοβούλιο «θα δώσει τη γνώμη του για τον προτεινόμενο υποψήφιο για τη θέση του Επιτρόπου την Παρασκευή. Μόνο μετά από αυτό το βήμα η ανάδειξη του υποψηφίου θα είναι πλήρης και επίσημη».

Η αναμονή για το πράσινο φως του σλοβενικού κοινοβουλίου για τη νέα υποψήφια δίνει στη φον ντερ Λάιεν περισσότερο χρόνο για διαβουλεύσεις με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, τους επιτρόπους της και άλλους σχετικά με την κατανομή των κορυφαίων θέσεων εργασίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το πρόβλημα όμως είναι πως μπορεί να φτάσουμε ως τα Χριστούγεννα για τη νέα σύνθεση της Κομισιόν, καθώς στα τέλη Σεπτεμβρίου και δύο φορές τον Οκτώβριο είναι προγραμματισμένες οι Ολομέλειες στο Στρασβούργο, κάτι που μπορεί να καθυστερήσει τις ακροάσεις. Συν τοις άλλοις, δεν είναι σίγουρο ότι θα εγκριθούν όλοι οι Επίτροποι, κάτι που σημαίνει πως σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει οι χώρες να προτείνουν νέα ονόματα.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: Αυτό το χαρτοφυλάκιο ποιος θα το πάρει;