Skip to main content

Γαλλία- Δίκη βιασμού: Εγωκεντρικός και χειριστικός ο Πελικό, λένε ψυχολόγοι

REUTERS/Manon Cruz

Ο Pélicot, ο οποίος αποχώρησε από την αίθουσα του δικαστηρίου τη Δευτέρα λόγω αναφερόμενων κοιλιακών πόνων, έχει προγραμματιστεί να μιλήσει την Τρίτη το απόγευμα

«Εγωκεντρικός», χειριστικός, με διχασμένη προσωπικότητα: έτσι χαρακτήρισαν τον Dominique Pélicot, οι ειδικοί στο δικαστήριο. Ο Pélicot δικάζεται για την συγκέντρωση δεκάδων αγνώστων για να βιάσουν τη ναρκωμένη σύζυγό του εν αγνοία της.

Πενήντα ένας ακόμη άνδρες, ηλικίας μεταξύ 26 και 74 ετών, δικάζονται επίσης για φερόμενη συμμετοχή.

Η δικαστική διαδικασία – η οποία ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα και θα διαρκέσει έως τον Δεκέμβριο – είναι ανοικτή στο κοινό κατόπιν αιτήματος της πρώην συζύγου του Pélicot, της Gisèle, 71 ετών, η οποία δήλωσε ότι υπέβαλε το αίτημα για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών για τη διάπραξη σεξουαλικής κακοποίησης.

Καθώς η δίκη εισήλθε στη δεύτερη εβδομάδα της, οι εμπειρογνώμονες προσπάθησαν να φωτίσουν τις εσωτερικές λειτουργίες ενός άνδρα που, μέχρι την ανακάλυψη της κακοποίησης το 2020, είχε θεωρηθεί ως στοργικός πατέρας και παππούς.

Ζιζέλ Πελικό: Περιγράφει την φρίκη όταν έμαθε για τους βιασμούς

Είχε καταγράψει σχολαστικά την κακοποίηση μεταξύ 2011 και 2020 στον υπολογιστή του και ανακαλύφθηκε μόνο όταν η αστυνομία τον κατέσχεσε αφού ο Pélicot πιάστηκε να τραβάει βίντεο κάτω από τις φούστες γυναικών σε ένα σούπερ μάρκετ.

Οι περισσότεροι από τους φερόμενους βιασμούς έλαβαν χώρα στο σπίτι του Pélicot στο Mazan, ένα χωριό περίπου 6.000 κατοίκων στην Προβηγκία.

Τι δηλώνουν ψυχολόγοι

Η Marianne Douteau, ψυχολόγος, περιέγραψε τον Pélicot ως έναν «οξύθυμο» άνθρωπο, «που ενέπνεε φόβο» όπως ο πατέρας που περιφρονούσε.

«Η σεξουαλικότητα του κ. Pélicot φαίνεται να διαμορφώνεται σύμφωνα με τον χαρακτήρα του: συνηθισμένος δημόσια αλλά εντός του γάμου του, είχε μια επίμονη σεξουαλικότητα, όπως φαίνεται στις εναλλαγές που αρνούνταν η σύζυγός του και τις οποίες αντιστάθμιζε χρησιμοποιώντας ιστοσελίδες chat πορνό», είπε.

Μια άλλη ψυχολόγος, η Annabelle Montagne, τον περιέγραψε ως έναν «εγωκεντρικό» άνθρωπο που είχε την τάση να «θεωρεί τους άλλους ανθρώπους ως αντικείμενα για να τους χειραγωγήσει, να τους πει ψέματα».

Είπε ότι αντικειμενοποιούσε τη σύζυγό του με το να τη βγάζει αναίσθητη με ναρκωτικά και ότι ο βιασμός της σε μια τέτοια κατάσταση απώλειας συνείδησης θα μπορούσε να «συνδεθεί με φαντασιώσεις νεκροφιλίας». «Η ηδονοβλεψία ήταν μέρος της ψυχοσεξουαλικής του δυναμικής», πρόσθεσε. Η Montagne είπε ότι ένας βιασμός στον οποίο ο Pélicot ισχυρίστηκε ότι τον υπέβαλε ένας νοσηλευτής στην ηλικία των εννέα ετών θα μπορούσε να προκαλέσει «ένα σχίσμα στον ψυχισμό του».

Ένας άλλος εμπειρογνώμονας τον είχε περιγράψει την Παρασκευή ως άτομο με «διχασμένη» προσωπικότητα.

Ο Pélicot, ο οποίος αποχώρησε από την αίθουσα του δικαστηρίου τη Δευτέρα λόγω αναφερόμενων κοιλιακών πόνων, έχει προγραμματιστεί να μιλήσει την Τρίτη το απόγευμα.

Πηγή: Guardian