Skip to main content

Σλοβενία: Προτείνει γυναίκα Επίτροπο μετά από πιέσεις της φον ντερ Λάιεν

REUTERS
Η Σλοβενία ​​προτείνει τελικά την Μάρτα Κος ως υποψήφια Επίτροπο

Η κίνηση έρχεται αφότου ο Τόμας Βέσελ, πρώην ανώτατος ελεγκτής, αποχώρησε την Παρασκευή, μετά από διαφωνία με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Σλοβενία ​​προτείνει τελικά την Μάρτα Κος ως την επόμενη υποψήφια Ευρωπαία Επίτροπο, αφού ο προηγούμενος υποψήφιος αποσύρθηκε εν μέσω πιέσεων από την πλευρά φον ντερ Λάιεν για περισσότερες γυναίκες στη νέα Κομισιόν.

Η κίνηση έρχεται αφότου ο Τόμας Βέσελ, πρώην ανώτατος ελεγκτής, αποχώρησε την Παρασκευή, μετά από διαφωνία με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Δυστυχώς, η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν και εγώ δεν μοιραζόμαστε την ίδια αντίληψη για το πώς πρέπει να λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ως εκ τούτου αποφάσισα να αποσύρω την υποψηφιότητά μου για το καλό της Δημοκρατίας της Σλοβενίας», δήλωσε ο Βέσελ την Παρασκευή μέσω της σλοβενικής κυβέρνησης.

Η φον ντερ Λάιεν έχει αυξήσει την πίεση σε ορισμένες χώρες να αλλάξουν τους υποψηφίους τους στο όνομα της ισορροπίας των φύλων. Αυτή τη στιγμή, από τους 26 συνολικά υποψηφίους, οι 10 είναι γυναίκες, μαζί με την κ. Φον ντερ Λάιεν.

Η Κος, πρώην πρεσβευτής και πρώην αντιπρόεδρος του φιλελεύθερου Κόμματος Ελευθερίας του Πρωθυπουργού Ρόμπερτ Γκόλομπ, χώρισε πολιτικά με τον Γκόλομπ πριν από δύο χρόνια μετά από μια σύντομη θητεία ως υποψήφια για την προεδρία του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε να είναι υποψήφια επίτροπος νωρίτερα φέτος, όταν της ζητήθηκε επίσης να ηγηθεί του ευρωψηφοδελτίου Ωστόσο, τώρα έχει αποδεχτεί τον ρόλο και οι σχέσεις μεταξύ τους φαίνεται να έχουν διορθωθεί .

Η Κος είναι πρώην πρεσβευτής της Σλοβενίας στη Γερμανία και την Ελβετία. Παραιτήθηκε από πρέσβειρα στην Ελβετία το 2020 μετά από καταγγελίες υπαλλήλων της πρεσβείας για ακατάλληλη διαχείριση εκεί.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: Αυτό το χαρτοφυλάκιο ποιος θα το πάρει;