Skip to main content

Ουκρανία: Σκληρό βίντεο δείχνει Ρώσους να εκτελούν Ουκρανούς στρατιώτες που παραδίδονται

Screenshot: CNN

Σύμφωνα με το CNN, τα πλάνα κατεγράφησαν τον Αύγουστο στην ανατολική Ουκρανία

Την εκτέλεση Ουκρανών στρατιωτών, λίγο μετά την παράδοσή τους στις ρωσικές δυνάμεις, φαίνεται να δείχνει σκληρό βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το CNN.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, τα πλάνα κατεγράφησαν τον Αύγουστο, κοντά στην πόλη Ποκρόβσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Όπως αναφέρει το CNN, της εκτέλεσης των Ουκρανών στρατιωτών έχει προηγηθεί η κατάληψη του σημείου όπου βρίσκονταν από ρωσικές δυνάμεις.

Ουκρανία: Έρευνα για 28 περιστατικά

Ουκρανός αξιωματούχος που επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο έκανε λόγο για μοτίβο εκτελέσεων.

Πηγές των ουκρανικών αμυντικών μυστικών υπηρεσιών έδωσαν στο CNN μια λίστα με 15 περιπτώσεις από τον Νοέμβριο, υποστηρίζοντας πως οι Ουκρανοί στρατιώτες που παραδόθηκαν, εκτελέστηκαν από τους Ρώσους, αντί να αιχμαλωτιστούν.

Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας δήλωσε στο CNN ότι το γραφείο του ερευνά 28 τέτοια περιστατικά από την έναρξη του πολέμου, κατά τα οποία έχασαν τη ζωή τους συνολικά 62 Ουκρανοί στρατιώτες.

Τα πλάνα από την περιοχή του Ποκρόβσκ φαίνεται να αντικατοπτρίζουν τις βάναυσες τακτικές του ρωσικού στρατού, καθώς συνεχίζει να προελαύνει στην ανατολική Ουκρανία, σχολιάζει το CNN.

Αντίδραση της Ουκρανίας

Ουκρανοί εισαγγελείς ανακοίνωσαν σήμερα ότι άρχισαν μια έρευνα για τις φερόμενες εκτελέσεις των τριών Ουκρανών στρατιωτών.

Το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, περιγράφοντας το τελευταίο από τα δεκάδες τέτοια περιστατικά που έχει καταγγείλει η Ουκρανία, ανέφερε στο Telegram ότι το περιστατικό έλαβε χώρα μετά από επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων σε χαράκωμα που χρησιμοποιείται από τον ουκρανικό στρατό για κάλυψη, στις 27 Αυγούστου.

«Οι στρατιώτες βγήκαν από το κατεστραμμένο καταφύγιο και γονάτισαν, κρατώντας τα χέρια τους πίσω από το κεφάλι τους. Εκείνη τη στιγμή, οι Ρώσοι άνοιξαν πυρ» αναφέρεται στην ανακοίνωση τους.

Ο Γενικός εισαγγελέας, Αντρίι Κόστιν, δήλωσε μέσω ανάρτησης του στο Χ ότι το Κίεβο ερευνά τις φερόμενες εκτελέσεις 73 Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου που πραγματοποιήθηκαν από τα ρωσικά στρατεύματα.

Είπε ακόνμη ότι έχει καταγραφεί αυξανόμενος αριθμός τέτοιων περιπτώσεων.

«Αυτό το έγκλημα πολέμου αποτελεί μέρος των συνεχιζόμενων σοβαρών παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου πολέμου από τη Ρωσία. Η ρωσική βαρβαρότητα αποτελεί ντροπή για την ανθρωπότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Χεόρχιι Τίχιι στο X.

Το Κρεμλίνο αρνείται ότι η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Το Κίεβο λέει ότι έχει καταγράψει σχεδόν 130.000 εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τη Μόσχα από την έναρξη της πλήρους εισβολής της τον Φεβρουάριο του 2022.