Skip to main content

Ζιζέλ Πελικό: Περιγράφει την φρίκη όταν έμαθε για τους βιασμούς

REUTERS/Manon Cruz

Η αστυνομία λέει ότι έχει αποδείξεις για περίπου 200 βιασμούς που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2011 και 2020

Κατά την τρίτη ημέρα της πολύκροτης δίκης στην Αβινιόν για ομαδικό βιασμό, η 72χρονη Ζιζέλ Πελικό μίλησε για πρώτη φορά.

Η Πελικό κατέθεσε στοιχεία εναντίον 51 ανδρών, συμπεριλαμβανομένου του επί 50 χρόνια συζύγου της, Dominique. Όλοι κατηγορούνται για βιασμό.

Τα έγγραφα ενώπιον του δικαστηρίου αναφέρουν ότι ο Dominique Pélicot, 71 ετών, παραδέχθηκε στην αστυνομία ότι έπαιρνε ικανοποίηση βλέποντας άλλους άνδρες να κάνουν σεξ με την αναίσθητη σύζυγό του. Πολλοί κατηγορούμενοι στην υπόθεση αμφισβητούν την κατηγορία του βιασμού εναντίον τους, υποστηρίζοντας ότι νόμιζαν ότι συμμετείχαν σε ένα συναινετικό σεξουαλικό παιχνίδι.

Όμως η Ζιζέλ Πελικό είπε στο δικαστήριο ότι «ποτέ δεν συμμετείχε» στις σεξουαλικές πράξεις και ποτέ δεν προσποιήθηκε ότι κοιμόταν.

Πρόκειται για μια υπόθεση που έχει σοκάρει τη Γαλλία, ενώ πρόκειται για μια δίκη που διεξάγεται δημόσια. Η Ζιζέλ παραιτήθηκε από το δικαίωμά της στην ανωνυμία για να μεταφέρει την «ντροπή» πίσω στους κατηγορούμενους, όπως δήλωσε προηγουμένως η νομική της ομάδα.

Πώς έμαθε για τους βιασμούς

Παίρνοντας το λόγο την Πέμπτη, είπε ότι μιλάει για «κάθε γυναίκα που έχει ναρκωθεί χωρίς να το γνωρίζει… ώστε καμία γυναίκα να μην υποφέρει». Θυμήθηκε τη στιγμή τον Νοέμβριο του 2020, όταν της ζητήθηκε από την αστυνομία να παραστεί σε μια κατάθεση μαζί με τον σύζυγό της. Πρόσφατα είχε συλληφθεί να φωτογραφίζει γυναίκες κάτω από τη φούστα σε ένα σούπερ μάρκετ και η Ζιζέλ είπε στο δικαστήριο ότι πίστευε ότι η συνάντηση με την αστυνομία ήταν μια τυπική διαδικασία που σχετιζόταν με το περιστατικό αυτό.

«Ο αστυνομικός με ρώτησε για τη σεξουαλική μου ζωή», είπε στο δικαστήριο. «Του είπα ότι δεν είχα ποτέ εξασκήσει την ανταλλαγή συντρόφων. Είπα ότι ήμουν γυναίκα του ενός ατόμου. Δεν μπορούσα να αντέξω τα χέρια κανενός άνδρα πάνω μου, εκτός από αυτά του συζύγου μου».

«Αλλά μετά από μία ώρα ο αξιωματικός είπε: «Θα σας δείξω κάποια πράγματα που δεν θα τα βρείτε ευχάριστα». Άνοιξε έναν φάκελο και μου έδειξε μια φωτογραφία.

«Δεν αναγνώρισα ούτε τον άνδρα ούτε τη γυναίκα που κοιμόταν στο κρεβάτι. Ο αξιωματικός ρώτησε: «Κυρία, αυτό είναι το κρεβάτι και το κομοδίνο σας;». Ήταν δύσκολο να αναγνωρίσω τον εαυτό μου ντυμένο με έναν άγνωστο τρόπο. Στη συνέχεια μου έδειξε μια δεύτερη φωτογραφία και μια τρίτη.

«Ήταν ανυπόφορο»

Του ζήτησα να σταματήσει. Ήταν ανυπόφορο. Ήμουν αδρανής, στο κρεβάτι μου και ένας άνδρας με βίαζε. Ο κόσμος μου κατέρρευσε».

Η Ζιζέλ δήλωσε ότι μέχρι τότε ο γάμος τους ήταν γενικά ευτυχισμένος και ότι η ίδια και ο σύζυγός της είχαν ξεπεράσει ορισμένες οικονομικές δυσκολίες και δυσκολίες που σχετίζονταν με την υγεία τους. Είπε ότι είχε συγχωρήσει το περιστατικό με τις φούστες αφού της υποσχέθηκε ότι ήταν μεμονωμένο περιστατικό.

«Όλα όσα είχαμε χτίσει μαζί είχαν χαθεί. Τα τρία παιδιά μας, τα επτά εγγόνια μας. Ήμασταν ένα ιδανικό ζευγάρι. Ήθελα απλώς να εξαφανιστώ. Αλλά έπρεπε να πω στα παιδιά μου ότι ο πατέρας τους ήταν υπό κράτηση. Ζήτησα από τον γαμπρό μου να μείνει δίπλα στην κόρη μου, όταν της είπα ότι ο πατέρας της με είχε βιάσει και ότι με είχε αφήσει να βιαστώ από άλλους. Έβγαλε ένα ουρλιαχτό, ο ήχος του οποίου είναι ακόμα χαραγμένος στο μυαλό μου».

Οι επόμενες ημέρες

Τις επόμενες ημέρες, το δικαστήριο θα ακούσει περισσότερα στοιχεία από την έρευνα, σχετικά με το πώς ο Ντομινίκ φέρεται να ήρθε σε επαφή με άνδρες μέσω ιστοσελίδων sex-chat και να τους προσκάλεσε στο εξοχικό του σπίτι στο Mazan, μια πόλη βορειοανατολικά της Αβινιόν.

Η αστυνομία ισχυρίζεται ότι οι άνδρες είχαν λάβει αυστηρές οδηγίες. Έπρεπε να παρκάρουν σε κάποια απόσταση από το σπίτι για να μην τραβήξουν την προσοχή και να περιμένουν έως και μία ώρα ώστε να δράσουν τα υπνωτικά φάρμακα που είχε δώσει στην Gisèle.

Ισχυρίζονται επίσης ότι, μόλις μπήκαν στο σπίτι, τους είπαν να γδυθούν στην κουζίνα και στη συνέχεια να ζεστάνουν τα χέρια τους με ζεστό νερό ή σε ένα καλοριφέρ. Ο καπνός και τα αρώματα δεν επιτρεπόταν σε περίπτωση που ξυπνούσαν την Ζιζέλ. Τα προφυλακτικά δεν ήταν υποχρεωτικά. Κανένα χρηματικό ποσό δεν άλλαζε χέρια. Σύμφωνα με την έρευνα, ο Dominique παρακολουθούσε και βιντεοσκοπούσε τη διαδικασία, δημιουργώντας τελικά ένα αρχείο σε σκληρό δίσκο με περίπου 4.000 φωτογραφίες και βίντεο.

Η αστυνομία λέει ότι έχει αποδείξεις για περίπου 200 βιασμούς που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2011 και 2020, αρχικά στο σπίτι τους έξω από το Παρίσι, αλλά κυρίως στο Mazan, όπου μετακόμισαν το 2013. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι λίγο περισσότεροι από τους μισούς βιασμούς έγιναν από τον σύζυγό της. Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους άνδρες ζούσαν μόνο μερικά χιλιόμετρα μακριά.

Αναγνώρισε έναν

Ερωτηθείσα την Πέμπτη από τον δικαστή αν γνώριζε κάποιον από τους κατηγορούμενους, η Ζιζέλ είπε ότι αναγνώρισε μόνο έναν. «Ήταν ο γείτονάς μας. Ήρθε να ελέγξει τα ποδήλατά μας. Τον έβλεπα στο φούρνο. Ήταν πάντα ευγενικός. Δεν είχα ιδέα ότι θα ερχόταν να με βιάσει».

Στη συνέχεια, ο δικαστής υπενθύμισε στη Ζιζέλ ότι για να τηρηθεί το τεκμήριο της αθωότητας, είχε συμφωνηθεί στο δικαστήριο να μη χρησιμοποιηθεί η λέξη βιασμός αλλά «σεξουαλική σκηνή». Εκείνη απάντησε: «Νομίζω απλώς ότι πρέπει να αναγνωρίσουν τα γεγονότα. Όταν σκέφτομαι αυτό που έκαναν, με κυριεύει αηδία. Θα έπρεπε τουλάχιστον να έχουν την ευθύνη να αναγνωρίσουν τι έκαναν».

Μετά την αποκάλυψη της αλήθειας, η Ζιζέλ διαπίστωσε ότι ήταν φορέας τεσσάρων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων ασθενειών. «Δεν είχα καμία συμπάθεια από κανέναν από τους κατηγορούμενους. Ένας που ήταν θετικός στον ιό HIV ήρθε έξι φορές. Ούτε μία φορά ο σύζυγός μου δεν εξέφρασε καμία ανησυχία για την υγεία μου», είπε.

Αφού μίλησε για δύο ώρες μπροστά στον Ντομινίκ και τους άλλους κατηγορούμενους, είπε: «Μέσα μου, υπάρχει ένα σκηνικό καταστροφής. Η πρόσοψη μπορεί να φαίνεται σταθερή… αλλά πίσω από αυτήν…».

Πηγή: BBC