Skip to main content

Γαλλία: Τον Μισέλ Μπαρνιέ όρισε πρωθυπουργό ο Μακρόν – Σφοδρές αντιδράσεις

Ο Μπαρνιέ ήταν ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit

Σε ηλικία 27 ετών, ήταν ο νεότερος βουλευτής της Γαλλίας και υπουργός υπό τον Ζακ Σιράκ, πριν γίνει ο διαπραγματευτής για τη συμφωνία Brexit μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Μπαρνιέ, μια συντηρητική προσωπικότητα, ήταν το τελευταίο όνομα στις θυελλώδεις διαπραγματεύσεις αυτής της εβδομάδας.

Ο πρώην πρωθυπουργός , ο Μπερνάρ Καζνέβ, ο κορυφαίος δημόσιος υπάλληλος Τιερί Μποντέ και ο βαρύς συντηρητικός Ξαβιέ φημολογούνταν για λίγο ότι ήταν υποψήφιοι για τη θέση, προτού παραμεριστούν.

Ο Μπαρνιέ έχει διατελέσει τέσσερις φορές υπουργός και δύο φορές Ευρωπαίος επίτροπος προτού γίνει επικεφαλής της ειδικής ομάδας για το Brexit το 2016.

Σφοδρές αντιδράσεις: «Ο Μακρόν αρνείται τη Δημοκρατία»

«Για το Κομμουνιστικό Κόμμα, αυτό είναι ένα πραξικόπημα, μια άρνηση της δημοκρατίας. Ο γαλλικός λαός θέλει αλλαγή», κατήγγειλε ο γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Φαμπιάν Ρουσέλ σε δελτίο τύπου. «Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να καταπολεμήσουμε μια πολιτική που γυρίζει την πλάτη στα συμφέροντα της Γαλλίας, ξεκινώντας από τη μομφή κατά της κυβέρνησης», πρόσθεσε.

«Σε όλες τις δημοκρατίες του κόσμου, ο συνασπισμός που αναδεικνύεται πρώτος καλείται να σχηματίσει κυβέρνηση. Ποτέ το κόμμα που έχασε τις εκλογές. Η δημιουργία αυτού του προηγούμενου θα ήταν δραματική και επικίνδυνη για τους ίδιους τους θεσμούς», ανέφερε ο Ολιβιέ Φορ, Πρώτος Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), με ανάρτησή του στο X.

Θετική η ακροδεξιά

«Θα κρίνουμε τη γενική πολιτική του ομιλία, τις δημοσιονομικές του αποφάσεις και τις ενέργειές του επί της ουσίας. Θα υποστηρίξουμε ότι τα μεγάλα επείγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Γάλλοι – αγοραστική δύναμη, ασφάλεια και μετανάστευση – πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστούν και επιφυλασσόμαστε για όλα τα πολιτικά μέσα δράσης, αν αυτό δεν συμβεί τις επόμενες εβδομάδες», εξήγησε ο πρόεδρος του Rassemblement national, Τζόρνταν Μπαρντέλα, στο X.

Ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας (La France Insoumise), Ζαν-Λυκ Μελανσόν κατήγγειλε «κλοπή στις εκλογές», μετά τον διορισμό του Μισέλ Μπαρνιέ στο Ματινιόν. «Δεν θέλω να πιστέψω ότι οι Γάλλοι δέχονται να τους φέρονται με αυτόν τον τρόπο», πρόσθεσε. «Ζητώ την ισχυρότερη δυνατή κινητοποίηση στις 7 Σεπτεμβρίου για να διασφαλιστεί ο σεβασμός της δημοκρατίας».

Άλλωστε οι 72 βουλευτές του La France Insoumise θα τον καταψηφίσουν.