Skip to main content

Πούτιν: Ποτέ δεν αρνηθήκαμε να διαπραγματευτούμε με την Ουκρανία

Vyacheslav Viktorov/Roscongress Foundation via REUTERS

«Νούμερο ένα προτεραιότητά μας η κατάκτηση του Ντονμπάς»

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας από το Βλαδιβοστόκ, τόνισε πως η κατάκτηση του ουκρανικού Ντονμπάς είναι η «νούμερο ένα προτεραιότητα» της Ρωσίας και ότι η χώρα είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις με το Κίεβο.

«Αν είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε μαζί τους; Ποτέ δεν αρνηθήκαμε», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος. «Εάν επιθυμούν διαπραγματεύσεις (στην Ουκρανία), δεν θα αρνηθούμε», πρόσθεσε, δηλώνοντας ωστόσο ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να βασίζονται στα συμπεράσματα των διαπραγματεύσεων που πραγματοποιήθηκαν την άνοιξη του 2022 στην Κωνσταντινούπολη.

Πεκίνο, Μπραζίλια ή Νέο Δελχί: Αυτές οι πρωτεύουσες θα ήθελε να μεσολαβήσουν στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία,.

Μιλώντας σε συζήτηση σε πάνελ του Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ της Ρωσίας στο Βλαδιβοστόκ, ο Πούτιν ρωτήθηκε ποιες χώρες θα μπορούσαν ενδεχομένως να κατευθύνουν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία. «Πρώτα απ’ όλα, η Κινεζική Λαϊκή Δημοκρατία, η Βραζιλία, η Ινδία. Βρίσκομαι σε επαφή με τους εταίρους μου … έχουμε εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον», δήλωσε ο Πούτιν.

Μετά από πλήγματα μεγάλης κλίμακας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου ενός την Τρίτη που άφησε πίσω του περισσότερους από 50 νεκρούς και αρκετές εκατοντάδες τραυματίες, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε μια σειρά από δηλώσεις αναφερόμενος στις συνομιλίες με το Κίεβο, στη Δύση, στην ουκρανική επίθεση στο Κουρσκ και στις… αμερικανικές εκλογές.

Αναφορικά με τις αμερικανικές εκλογές, ο Βλαντίμιρ Πούτιν σημείωσε ειρωνικά πως «στηρίζουμε την Κάμαλα Χάρις, αφού μας το είπε ο Μπάιντεν». «Ο Μπάιντεν ήταν αυτός που προτιμούσαμε και τώρα ο ίδιος αποσύρθηκε. Θα ακολουθήσουμε λοιπόν την υποψηφιότητα που στηρίζει ο ίδιος και μας παρότρυνε να στηρίξουμε», τόνισε με ένα μειδίαμα.

«Το Κίεβο απέτυχε στο Κουρσκ»

Ο Ρώσος πρόεδρος εκτίμησε πως η εισβολή της Ουκρανίας στο Κουρσκ είχε σκοπό να επιβραδύνει τη ρωσική προώθηση στο Ντονμπάς, αλλά απέτυχε καθώς το Κίεβο απλώς αποδυνάμωσε τις δυνάμεις του κατά μήκος του υπόλοιπου μετώπου.

Ο Πούτιν, που μιλούσε στον Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ, είπε πως η Ουκρανία, με το να μεταφέρει μεγάλες και καλά εκπαιδευμένες μονάδες μέσα στη Ρωσία, αποδυναμώθηκε και επέτρεψε στη Ρωσία να επιταχύνει την επίθεση στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Πούτιν δήλωσε πως είναι «ιερό καθήκον» της Ρωσίας να απωθήσει τους εισβολείς και πως οι ρωσικές δυνάμεις αρχίζουν να εκδιώκουν τα ουκρανικά στρατεύματα από το Κουρσκ.

Ο πρωταρχικός σκοπός της Ρωσίας είναι να καταλάβει το Ντονμπάς, πρόσθεσε, λέγοντας πως οι ρωσικές δυνάμεις καταλαμβάνουν τμήματα εδάφους στην ανατολική Ουκρανία πιο γρήγορα από ποτέ — και ότι τα ποσοστά στρατολόγησης αυξάνονται στη Ρωσία.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η ρωσική προώθηση στην πόλη Ποκρόφσκ, στην ανατολική Ουκρανία, ήταν επιτυχής.

«Η παγκόσμια οικονομία θα καταρρεύσει χωρίς ρωσικό πετρέλαιο και αέριο»

«Φαίνεται ότι η Ευρώπη δεν θέλει το ρωσικό φυσικό αέριο… Τότε οι ρωσικές εξαγωγές αερίου στην Ευρώπη θα μειωθούν. Αντ’ αυτού η Ρωσία μπορεί να αυξήσει τις ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου στην Τουρκία… Και το Ιράν ζητά περισσότερο αέριο», προειδοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Η παγκόσμια οικονομία θα καταρρεύσει χωρίς ρωσικό πετρέλαιο και αέριο» τόνισε επίσης ο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Αφήστε να έχουν ζημιές όσοι δεν θέλουν ρωσικό φυσικό αέριο». Θα δούμε μείωση κερδών από τις πωλήσεις αερίου παραδέχθηκε, αλλά η Gazprom θα αυξήσει την προμήθεια αερίου εσωτερικά.

Πηγές: Politico, Le Figaro