Skip to main content

ΗΠΑ: Συνελήφθη 14χρονος μαθητής του σχολείου για την πολύνεκρη επίθεση στη Τζόρτζια

REUTERS/Elijah Nouvelage

Τέσσερις οι νεκροί από τους πυροβολισμούς

Ο θάνατος τεσσάρων ανθρώπων προκλήθηκε λόγω των πυροβολισμών που σημειώθηκαν σε λύκειο της Τζόρτζια την Τετάρτη, λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη των μαθημάτων.

Τον δράστη της επίθεσης αναγνώρισαν οι αρχές. Πρόκειται για τον Colt Gray, 14 ετών, μαθητή του λυκείου, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση.

Θα του απαγγελθούν κατηγορίες για φόνο και θα δικαστεί ως ενήλικας, δήλωσε ο Chris Hosey, διευθυντής του Γραφείου Ερευνών της Τζόρτζια, σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη. Οι ερευνητές μίλησαν με τον 14χρονο μαθητή που κατηγορείται ότι σκότωσε τέσσερα άτομα. Είπε ότι οι αξιωματούχοι έχουν έρθει σε επαφή και με την οικογένεια του φερόμενου ως δράστη, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Εννέα άνθρωποι μεταφέρθηκαν με τραύματα σε νοσοκομεία από το λύκειο Apalachee στο Winder της Τζόρτζια.

«Αυτό που βλέπουμε σήμερα πίσω μας είναι ένα απαίσιο πράγμα», δήλωσε ο σερίφης Jud Smith κατά τη διάρκεια σύντομης συνέντευξης Τύπου στο χώρο του σχολείου.

ABC Affiliate WSB via REUTERS

Το περιστατικό, το οποίο έλαβε χώρα στο σχολείο περίπου 80 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ατλάντα, φαινόταν να είναι υπό έλεγχο και οι μαθητές αφέθηκαν ελεύθεροι το μεσημέρι, δήλωσε εκπρόσωπος των σχολείων της κομητείας Μπάροου.

Οι τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδωσαν εικόνες γονέων να σχηματίζουν ουρές σε αυτοκίνητα σε έναν δρόμο έξω από το σχολείο, ελπίζοντας να επανενωθούν με τα παιδιά τους. Το σχολείο, το οποίο πέρυσι αριθμούσε σχεδόν 1.900 μαθητές, άρχισε τα μαθήματα την 1η Αυγούστου.

Ο σερίφης Σμιθ δήλωσε ότι η πρώτη κλήση που έλαβαν οι αστυνομικές αρχές για πυροβολισμούς στο σχολείο έγινε περίπου στις 9:30 π.μ., δηλαδή λίγο περισσότερο από μία ώρα μετά την έναρξη των μαθημάτων.

ABC Affiliate WSB via REUTERS

Οι ζωντανές εικόνες από την εναέρια τηλεόραση έδειχναν πολλά ασθενοφόρα έξω από το λύκειο.

Το CNN ανέφερε ότι είδε έναν ασθενή να φορτώνεται σε ένα ιατρικό ελικόπτερο που είχε προσγειωθεί στο σχολείο. «Πολλαπλές υπηρεσίες επιβολής του νόμου και προσωπικό της Πυροσβεστικής/EMS στάλθηκαν στο λύκειο σε σχέση με αναφερόμενους ενεργούς πυροβολισμούς», ανέφερε το γραφείο του σερίφη.

Απειλητικό τηλεφώνημα

Σύμφωνα με το CNN, το λύκειο στο οποίο σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί, είχε δεχτεί νωρίτερα μια τηλεφωνική απειλή.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών επιβολής του νόμου στη Τζόρτζια λένε ότι το λύκειο Apalachee έλαβε σήμερα το πρωί ένα τηλεφώνημα που προειδοποιούσε ότι θα υπάρξουν πυροβολισμοί σε πέντε σχολεία και ότι το Apalachee θα ήταν το πρώτο.

Δεν είναι γνωστό ποιος έκανε το τηλεφώνημα. Οι αξιωματούχοι λένε στο CNN ότι ερευνούν το τηλεφώνημα και από πού προήλθε.

Μπάιντεν: Δεν μπορούμε να το αποδεχόμαστε ως φυσιολογικό

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «θρηνεί τον θάνατο» όσων σκοτώθηκαν κατά τους πυροβολισμούς και δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να το δεχόμαστε αυτό ως φυσιολογικό».

«Αυτό που θα έπρεπε να είναι μια χαρούμενη περίοδος επιστροφής στο σχολείο στο Winder της Τζόρτζια, έχει τώρα μετατραπεί σε άλλη μια φρικτή υπενθύμιση του τρόπου με τον οποίο η ένοπλη βία συνεχίζει να διαλύει τις κοινότητές μας. Οι μαθητές σε όλη τη χώρα μαθαίνουν πώς να σκύβουν και να καλύπτονται αντί να διαβάζουν και να γράφουν. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να το αποδεχόμαστε αυτό ως φυσιολογικό», ανέφερε ο πρόεδρος σε δήλωσή του.

Ο Μπάιντεν χρησιμοποίησε επίσης τη δήλωσή του για να καλέσει το Κογκρέσο να δράσει και να ψηφίσει την απαγόρευση των επιθετικών όπλων, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν.

«Μετά από δεκαετίες αδράνειας, οι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο πρέπει επιτέλους να πουν «φτάνει πια» και να συνεργαστούν με τους Δημοκρατικούς για να περάσουν μια νομοθεσία κοινής λογικής για την ασφάλεια των όπλων», πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Οι ΗΠΑ έχουν δει εκατοντάδες πυροβολισμούς μέσα σε σχολεία και κολέγια τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με την πιο θανατηφόρα να έχει ως αποτέλεσμα πάνω από 30 νεκρούς στο Virginia Tech το 2007. Το μακελειό έχει πυροδοτήσει έντονη συζήτηση σχετικά με την αμερικανική νομοθεσία περί όπλων και τη δεύτερη τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, η οποία κατοχυρώνει το δικαίωμα «να κρατάμε και να φέρουμε όπλα».

Με πληροφορίες από CNN, Reuters