Skip to main content

Νέα Υόρκη: Η κατάσκοπος, οι παστές γαλοπούλες και ο Κινέζος πρόξενος

Η Λίντα Σαν και ο σύζυγός της Κρίστοφερ Χου. ΦΩΤΟ: BBC

Πώς η Κίνα φέρεται να «χρύσωσε» την αναπληρώτρια προσωπάρχη της Πολιτειακής κυβέρνησης

Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες για τον γενικό πρόξενο της Κίνας στη Νέα Υόρκη. Ένα είναι ωστόσο το γεγονός. Πως φεύγει για την πατρίδα του.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε  το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN σήμερα, ο πρόξενος απελάθηκε, μετά την άσκηση δίωξης  την Λίντα Σουν, βοηθό της κυβερνήτριας Κάθι Χόκουλ με την κατηγορία ότι ενεργούσε κρυφά ως πράκτορας της κινεζικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το CNN, η Χόκουλ,  που «εξέφρασε την επιθυμία να απελαθεί ο γενικός πρόξενος» της Κίνας «ενημερώθηκε ότι πλέον δεν ανήκει  στη διπλωματική αποστολή» της χώρας αυτής στη Νέα Υόρκη.

Ωστόσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε δηλώσεις του διευκρίνισε ότι ο γενικός πρόξενος της Κίνας στη Νέα Υόρκη δεν απελάθηκε αλλά αποχώρησε όπως ήταν προγραμματισμένο αφού ολοκληρώθηκε η θητεία του.

Εκατομμύρια δολάρια και παστή πάπια

Η Λίντα Σουν σύμφωνα με το BBC. σε μια περίοδο περίπου 14 ετών, ανέβηκε στην ιεραρχία για να γίνει αναπληρώτρια προσωπάρχης της βοήθησε την κινεζική κυβέρνηση να αποκτήσει πρόσβαση σε επίσημες κλήσεις σχετικά με την Covid-19, ενώ παράλληλα απολάμβανε έναν πολυτελή τρόπο ζωής ως μυστικός πράκτορας του Πεκίνου, όπως αναφέρει το κατηγορητήριο των ΗΠΑ.

Η 41χρονη φέρεται επίσης να χρησιμοποίησε τη θέση της για να εμποδίσει διπλωμάτες της Ταϊβάν να επικοινωνήσουν με την πολιτειακή κυβέρνηση και να μοιραστεί εμπιστευτικά εσωτερικά έγγραφα με το Πεκίνο.

Σε αντάλλαγμα, η Κίνα φέρεται να «επιχορήγησε» την Σουν και τον σύζυγό της, Κρίστοφερ Χου, με εκατομμύρια δολάρια που τους βοήθησαν να αγοράσουν σπίτι 4,1 εκατ. δολαρίων στη Νέα Υόρκη και παροχές, όπως…ειδικές παραδόσεις παστής πάπιας στο σπίτι.

Αγόρασαν επίσης ένα διαμέρισμα με θέα στον ωκεανό στη Χονολουλού αξίας 2,1 εκατομμυρίων δολαρίων και πολυτελή οχήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός σπορ Ferrari Roma του 2024, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.Δ

Το ζευγάρι δήλωσε αθώο την Τρίτη σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν για μια σειρά από κατηγορίες, από την παράλειψη εγγραφής τους σε ειδικούς καταλόγους, ως ξένων αντιπροσώπων, έως απάτη με βίζες και  ξέπλυμα χρήματος.