Skip to main content

ΗΠΑ: Το νέο εξάμηνο ξεκίνησε στο Κολούμπια με νέες φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις

REUTERS/Adam Gray

Την περασμένη Άνοιξη στο πανεπιστήμιο σημειώθηκαν μερικές από τις μεγαλύτερες και πιο τεταμένες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στην Γάζα

Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά στο πανεπιστήμιο Κολούμπια ξεκίνησε, αλλά οι διαμαρτυρίες ενάντια στην επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα παραμένουν.

Την περασμένη Άνοιξη στο πανεπιστήμιο σημειώθηκαν μερικές από τις μεγαλύτερες και πιο τεταμένες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στην Γάζα.

Την Τρίτη, που ήταν και η πρώτη μέρα του εξαμήνου, όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στις πύλες του σχολείου για να δουν αν θα αντιστοιχούσαν στην κλίμακα των προηγούμενων διαδηλώσεων. Η αστυνομία δήλωσε ότι υπήρξαν τουλάχιστον δύο συλλήψεις την Τρίτη, αλλά χαρακτήρισε τις συγκεντρώσεις ως «ειρηνικές», διευκρινίζει το BBC.

REUTERS/Adam Gray

Οι φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές – πολλοί από τους οποίους είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με τα παραδοσιακά μαντήλια κεφιγιέ – ακούγονταν αρκετά τετράγωνα μακριά από τον τόπο της διαδήλωσης το πρωί της Τρίτης.

Φώναζαν «Ελευθερία στην Παλαιστίνη» καθώς χτυπούσαν τύμπανα και έκαναν κύκλους έξω από τις διάσημες σιδερένιες πύλες του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

REUTERS/Adam Gray

Έλεγχοι για την είσοδο στην πανεπιστημιούπολη

Από την άλλη πλευρά των μεταλλικών οδοφραγμάτων, φοιτητές και προσωπικό παρακολουθούσαν τη διαδήλωση καθώς σχημάτιζαν ουρά για να ελεγχθεί σχολαστικά η ταυτότητά τους πριν εισέλθουν στην πανεπιστημιούπολη.

Στο εσωτερικό, η μεγαλύτερη αναστάτωση σημειώθηκε γύρω στο μεσημέρι της Τρίτης, σύμφωνα με το CBS News.

Οι διαδηλωτές φέρονται να περιέλουσαν το άγαλμα του Alma Mater έξω από την Low Memorial Library με κόκκινη μπογιά.

Στον απόηχο της παραίτησης της προέδρου

Το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος του Κολούμπια ολοκληρώθηκε με την έφοδο της αστυνομίας της Νέας Υόρκης σε ένα φιλοπαλαιστινιακό καταυλισμό που είχε καταλάβει την πλατεία της πανεπιστημιούπολης. Στη συνέχεια, φοιτητές διαδηλωτές κατέλαβαν για λίγο ένα ακαδημαϊκό κτίριο, το οποίο η αστυνομία τελικά εκκένωσε, οδηγώντας σε περισσότερες από 100 συλλήψεις.

Η σχολή ακύρωσε την κύρια αποφοίτησή της και οι φοιτητές έφυγαν για το καλοκαίρι κάτω από ένα σύννεφο βαθιάς ανησυχίας.

Τον περασμένο μήνα η Minouche Shafik – η οποία διετέλεσε πρόεδρος του Κολούμπια κατά τη διάρκεια των καταλήψεων και επέτρεψε την έφοδο της αστυνομίας – παραιτήθηκε.

Την Τρίτη, οι φιλοπαλαιστινιακοί διαδηλωτές ζήτησαν από τους φοιτητές που επέστρεψαν να θυμηθούν γιατί είχαν διαδηλώσει κατά τη διάρκεια του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους.

«Θα επιστρέψουμε»

«Σας ζητάμε να αφήσετε στην άκρη τον ενθουσιασμό σας για τη νέα σχολική χρονιά και να θυμηθείτε τους Παλαιστίνιους που πέθαναν με τα δολάριά μας», έγραφε ένα φυλλάδιο που μοίρασαν οι διαδηλωτές.

Μέχρι το απόγευμα, η φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση ολοκληρώθηκε – αν και οι διαδηλωτές φώναζαν: «Θα επιστρέψουμε».

Οι περισσότεροι φοιτητές την Τρίτη έδειξαν να μην επηρεάζονται από τους διαδηλωτές. Αρκετοί χαιρέτησαν ενθουσιασμένοι ο ένας τον άλλον, αγκαλιάζοντας μετά από ένα καλοκαίρι χώρια.

Η εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Σαμάνθα Σλέιτερ, δεν αναγνώρισε τις διαμαρτυρίες σε δήλωσή της στο BBC News.

«Καθώς ξεκινάμε το νέο εξάμηνο, είμαστε επικεντρωμένοι στην αποστολή μας να διδάσκουμε, να δημιουργούμε και να προάγουμε τη γνώση και να διασφαλίζουμε ένα ασφαλές και με σεβασμό περιβάλλον στην πανεπιστημιούπολη για την κοινότητά μας».

naftemporiki.gr