Skip to main content

Ο ηγέτης που για να ευχαριστήσει τους πολίτες κηρύσσει την έναρξη των Χριστουγέννων την 1η Οκτωβρίου

Κάθε χρόνο και νωρίτερα, αποφασίζεται ο εορτασμός των Χριστουγέννων στην Βενεζουέλα - Διαμαρτυρίες της εκκλησίας

Τα Χριστούγεννα θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα στη Βενεζουέλα, όπως αποφάσισε ο Νικολάς Μαδούρο, ενώ χιλιάδες Βενεζουελάνοι φαίνεται ότι θα περάσουν τις γιορτές πίσω από τα κάγκελα, εν μέσω της καταστολής των πολιτικών ταραχών από την κυβέρνησή του.

«Ο Σεπτέμβριος μυρίζει  Χριστούγεννα!» δήλωσε ο Μαδούρο στην εβδομαδιαία τηλεοπτική εκπομπή του τη Δευτέρα, προς τέρψη του κοινού του.
«Φέτος και για να σας τιμήσω και να σας ευχαριστήσω όλους, θα θεσπίσω την έναρξη των Χριστουγέννων την 1η Οκτωβρίου. Τα Χριστούγεννα έφτασαν για όλους, με ειρήνη, χαρά και ασφάλεια!», είπε.

Το διάταγμα του Μαδούρο -όχι το πρώτο του είδους του, αλλά το πιο πρώιμο- έρχεται καθώς η Βενεζουέλα παλεύει με τις επιπτώσεις των προεδρικών εκλογών του Ιουλίου, στις οποίες ο Μαδούρο διεκδίκησε τρίτη θητεία παρά τον παγκόσμιο σκεπτικισμό και την κατακραυγή του αντιπολιτευτικού κινήματος της χώρας.

Μπόνους και επιπλέον επιδόματα

Τα Χριστούγεννα στη Βενεζουέλα συχνά συνοδεύεται από επιπλέον μπόνους για τους δημόσιους υπαλλήλους και πιο πλούσια δώρα σε κυβερνητικά επιδόματα.

Πέρυσι, ο Μαδούρο εξέδωσε διάταγμα τα Χριστούγεννα να ξεκινήσουν την 1η Νοεμβρίου, εκφράζοντας αργότερα τη λύπη του που δεν τα ξεκίνησε νωρίτερα.

Το 2021, με τη χώρα να παραπαίει από την πανδημία Covid-19 και τα επακόλουθα λουκέτα, ο Μαδούρο κύρηξε την έναρξη των Χριστουγέννων στις 4 Οκτωβρίου, ως τακτική για την τόνωση της οικονομίας.

«Η γιορτή δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για προπαγανδιστικούς σκοπούς»

Η σύνοδος της Εκκλησίας της Βενεζουέλας διαμαρτυρήθηκε την Τρίτη για τη μονομερή επιτάχυνση των Χριστουγέννων, προειδοποιώντας ότι η γιορτή «δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για πολιτικούς ή προπαγανδιστικούς σκοπούς. Τα Χριστούγεννα εορτάζονται στις 25 Δεκεμβρίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Αύξηση της καταστολής και νεκροί

Εντωμεταξύ, λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση του Μαδούρο, οι αρχές της Βενεζουέλας δημοσίευσαν ένταλμα σύλληψης για τον κύριο αντίπαλό του, τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Εντμούντο Γκονζάλες, κατηγορώντας τον για «εγκλήματα που συνδέονται με την τρομοκρατία».

Κατά του Γκονζάλες, διεξαγέται έρευνα για ιστότοπο της αντιπολίτευσης που είχε αναρτήσει αποτελέσματα από την αμφισβητούμενη εκλογική αναμέτρηση, ανακοίνωσε η Εισαγγελία της Βενεζουέλας.

Ο Μαδούρο δέχεται πιέσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό από τότε που διεκδίκησε τη νίκη του. Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης που στηρίζει τον Γκονζάλες επιμένει ότι η προεδρική ψηφοφορία νοθεύτηκε, δημοσιεύοντας σε απευθείας σύνδεση την καταμέτρηση  των ψήφων, τα οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, δείχνουν ότι ο Μαδούρο έχασε στην πραγματικότητα την προεδρία με σημαντική διαφορά.

Οι διαμαρτυρίες για την ψηφοφορία στους δρόμους της Βενεζουέλας έχουν κατασταλεί άγρια. Περίπου 2.400 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και πολλοί άλλοι εγκαταλείπουν πλέον τη χώρα. Κάποιοι κρύβονται στα σπίτια τους, λέγοντας στο CNN ότι φοβούνται να βγουν έξω λόγω του εκφοβισμού τους από υποστηρικτές της κυβέρνησης.

11 δολοφονίες

Η καταστολή είναι η πιο θανατηφόρα των τελευταίων ετών, σύμφωνα με νέα ανάλυση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο αναφέρει ότι έχει καταγράψει 11 δολοφονίες που, όπως λέει, έλαβαν χώρα στο πλαίσιο μαζικών πολιτικών διαδηλώσεων για την ψηφοφορία της 28ης Ιουλίου.

naftemporiki.gr