Skip to main content

Βρετανία: «Συγγνώμη» Στάρμερ για την τραγωδία με 72 νεκρούς στον Πύργο Γκρένφελ – Τι δείχνει η έκθεση για τη φωτιά

Φωτ. αρχείου: REUTERS/Tolga Akmen

Η τραγωδία «δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει συμβεί» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός

Συγγνώμη εκ μέρους του βρετανικού κράτους για την τραγωδία με 72 νεκρούς στον Πύργο Γκρένφελ, τον Ιούνιο του 2017, ζήτησε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της επιτροπής έρευνας για την πυρκαγιά.

Η τραγωδία «δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει συμβεί» δήλωσε ο κ. Στάρμερ, ενώ τόνισε ότι «η χώρα απέτυχε να εκπληρώσει το πιο θεμελιώδες καθήκον της: να προστατεύσει εσάς και τους αγαπημένους σας… Και λυπάμαι βαθιά».

Η φωτιά κατέκαψε τους 23 ορόφους του συγκροτήματος κοινωνικών κατοικιών στο δυτικό Λονδίνο, τις πρώτες ώρες της 14ης Ιουνίου 2017.

Ήταν η πιο φονική πυρκαγιά σε κτίριο κατοικιών στη Βρετανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ευθύνες σε αρχές και εταιρείες

Η δημόσια έρευνα για την πυρκαγιά, που είδε σήμερα το «φως» της δημοσιότητας, επιρρίπτει την ευθύνη το μεγαλύτερο μέρος των ευθυνών για την καταστροφή στις εταιρείες που είχαν εμπλακεί στη συντήρηση και την εξωτερική επένδυση του πύργου διαμερισμάτων, στις παραλείψεις τοπικών και εθνικών αρχών, καθώς και σε εταιρείες που παρουσίασαν εύφλεκτα υλικά επένδυσης ως ασφαλή.

Ασκείται επίσης εκτεταμένη κριτική για χρόνια αδράνειας σχετικά με την πυρασφάλεια κτιριακών συγκροτημάτων μεγάλου ύψους και επιρρίπτονται ευθύνες γι’ αυτό στην κυβέρνηση, στην τοπική αρχή του Κένσινγκτον και του Τσέλσι, στη βιομηχανία, σε ρυθμιστικές αρχές, σε συγκεκριμένα άτομα και στην πυροσβεστική υπηρεσία.

«Κορύφωση παραλείψεων επί δεκαετίες»

«Η πυρκαγιά στον Πύργο Γκρένφελ ήταν η κορύφωση παραλείψεων επί δεκαετίες από την κεντρική κυβέρνηση και άλλα σώματα σε θέσεις ευθύνης στην κατασκευαστική βιομηχανία», αναφέρεται στην έκθεση, η οποία αριθμεί σχεδόν 1.700 σελίδες.

Επί χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά, επιζώντες και συγγενείς των θυμάτων ζητούσαν εκείνοι που ευθύνονταν να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη με ποινικές κατηγορίες.

Ωστόσο, ενώ σύμφωνα με τη βρετανική αστυνομία 58 άτομα και 19 εταιρείες και οργανισμοί τελούν υπό έρευνα, δεν έχουν ακόμη ασκηθεί διώξεις, εν αναμονή του πορίσματος της επιτροπής έρευνας.

Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ δήλωσε χθες, Τρίτη, πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λογοδοτήσουν εκείνοι που ευθύνονται.