Skip to main content

Ο αλ Σίσι στην Άγκυρα για «ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας»

(REUTERS/Murad Sezer)

Η επίσκεψη αλ Σίσι στην Αγκυρα, σε απάντηση εκείνης του προέδρου Ερντογάν στο Κάιρο, σηματοδοτεί το τέλος στη διπλωματική και πολιτική εχθρότητα μεταξύ των δύο κυβερνήσεων

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι έφτασε σήμερα στην Άγκυρα την Τετάρτη στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Τουρκία μετά από 12 χρόνια.

Τον Αιγύπτιο πρόεδρο υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο της Αγκυρας ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Η επίσκεψή μου σήμερα και η προηγούμενη επίσκεψη του pροέδρου Ερντογάν στο Κάιρο αντικατοπτρίζουν τη βούληση να ξεκινήσει μια νέα φιλία και συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε ο αλ Σίσι, κατά την επίσημη υποδοχή του στο προεδρικό μέγαρο από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, οι δύο ηγέτες θα παραστούν στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, με βάση την Κοινή Διακήρυξης που υπογράφηκε κατά την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στο Κάιρο στις 14 Φεβρουαρίου. «Στη σύνοδο του Συμβουλίου θα επανεξεταστούν όλες οι πτυχές των σχέσεων Τουρκίας-Αιγύπτου και θα συζητηθούν κοινά βήματα που μπορούν να ληφθούν στο μέλλον για την περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας. Θα εξεταστούν επίσης τα τρέχοντα περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα, ιδιαίτερα τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Ερντογάν και ο Σίσι αναμένεται να υπογράψουν συμφωνίες στους τομείς των οικονομικών, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, του πολεοδομικού σχεδιασμού και της υγείας, όπως  ανέφεραν Τούρκοι αξιωματούχοι

Ο Μπιλγκχάν Οζτούρκ, από το think tank Seta με έδρα την Άγκυρα, δήλωσε ότι  στόχος της Τουρκίας είναι να αυξήσει την ποσότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που εισάγει από την Αίγυπτο. Η Αγκυρα θα ήθελε επίσης να πουλήσει όπλα, ειδικά drones, στο Κάιρο.

Εχθρότητα δεκαετίας

Η επίσκεψη αλ Σίσι στην Αγκυρα, σε απάντηση εκείνης του προέδρου Ερντογάν στο Κάιρο, σηματοδοτεί το τέλος στη διπλωματική και πολιτική εχθρότητα μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Μια εχθρότητα που ξεκίνησε όταν ο Σίσι ανέτρεψε τον δημοκρατικά εκλεγμένο προκάτοχό του Μοχάμεντ Μόρσι, σύμμαχο του Ερντογάν, με στρατιωτικό πραξικόπημα το 2013. Ο Τούρκος πρόεδρος είχε αποκαλέσει μάλιστα τον Αλ Σίσι «πραξικοπηματία» και «δολοφόνο .

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κάιρο τον περασμένο μήνα ότι και οι δύο χώρες επικεντρώνονται στην επέκταση του πεδίου εφαρμογής μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου και στην επανεκκίνηση της γραμμής θαλάσσιων μεταφορών μεταξύ Μερσίνης και Αλεξάνδρειας.

«Η σχέση μεταξύ των δύο χωρών είναι πολύπλευρη καθώς και οι δύο συνεργάζονται στη Μέση Ανατολή για τις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και για τη Λιβύη και τη Σομαλία», είπε ο Οζτούρκ. «Αυτή είναι μια άκρως συμβολική επίσκεψη, αλλά σημαίνει επίσης ότι θα ήθελαν να δείξουν στον κόσμο ότι θέλουν να συνεργαστούν για να επαναφέρουν την ειρήνη στην περιοχή».

«Η επίσκεψη θα μετατρέψει την εξομάλυνση των σχέσεων σε θεσμικό πλαίσιο, με την έναρξη λειτουργίας του  Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο αντιπροσωπεύει το υψηλότερο επίπεδο συντονισμού μεταξύ δύο κρατών», δήλωσε ο Αιγύπτιος αναλυτής Αμαρ Φαγιεντ.

Η επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου θεωρείται απίσης από την Αγκυρα σημαντική, όσον αφορά την αποκατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με τις αραβικές κυβερνήσεις.

Στη σειρά ο Ασαντ

Ο Σίσι είναι το τελευταίο παράδειγμα αυτών των «ελιγμών» του Ερντογάν, αλλά δεν θα είναι το τελευταίο. Επόμενος στη σειρά είναι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η Μόσχα προσπαθεί να πείσει τον Άσαντ να παραιτηθεί από τον όρο της πλήρους αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από το συριακό έδαφος για να συνομιλήσει με τον Ερντογάν.

Η ρωσική κυβέρνηση προσπαθεί μάλιστα να συγκαλέσει ι τετραμερή συνάντηση με τη Συρία και με τη συμμετοχή του Ιράν. Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρουν ότι οι προσπάθειες συμφιλίωσης της Ρωσίας έγιναν δεκτές «θετικά» στην Άγκυρα.