Skip to main content

Φήμες και σενάρια πίσω από την παραίτηση Κουλέμπα: Ο διπλωμάτης που «παραήταν ανεξάρτητος» και το ταξίδι Ζελένσκι στις ΗΠΑ

Ukraine/Handout via REUTERS

Διερευνώντας την αποχώρηση Κουλέμπα, το CNN σημεώνει ότι ο Ζελένσκι ίσως θα ήθελε στο ταξίδι που θα έχει στις ΗΠΑ αργότερα μέσα στον μήνα τη νέα του ομάδα

Επίσημη εξήγηση για τον ανασχηματισμό και τα πρόσωπα που θα σχηματίσουν τη νέα ουκρανική κυβέρνηση ή τους ρόλους που θα αναλάβουν οι παραιτηθέντες, δεν έχει ακόμη δοθεί από το Κίεβο. Αλλά οι φήμες επιμένουν ότι η παραίτηση Κουλέμπα ίσως έχει αρκετό παρασκήνιο.

Η τελευταία δημόσια τοποθέτησή του ως υπουργού Εξωτερικών έγινε προς το CNN (Κριστιάν Αμανπούρ) χθες, Τρίτη. Ο Κουλέμπα δήλωσε ότι αναμένει ότι ο Πούτιν θα συνεχίσει να αυξάνει τις αεροπορικές επιθέσεις στην Ουκρανία πριν μπει ο χειμώνας.

«Ο Πούτιν εξακολουθεί να έχει τον ίδιο σκοπό να αφήσει στο κρύο τους ανθρώπους μας, να καταστρέψει την οικονομία μας και αυτή είναι η στρατηγική του. Οπότε, φοβάμαι ότι θα συνεχίσει τις επιθέσεις με πυραύλους και droneς κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου», είπε.

Οι επιθέσεις, είπε ο Κουλέμπα αναφερόμενος στο χτύπημα στην Πολτάβα, είναι «απλώς ένας ακόμη λόγος για τον οποίο η παράδοση συστημάτων αεράμυνας στην Ουκρανία πρέπει να επισπευσθεί».

Διερευνώντας την αποχώρηση Κουλέμπα, το CNN σημειώνει ότι ο Ζελένσκι ίσως θα ήθελε στο ταξίδι που θα έχει στις ΗΠΑ αργότερα μέσα στον μήνα τη νέα του ομάδα τόσο ενόψει της παρουσίας τους στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών όσο και με τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν.

Στην τελευταία του έμμεση νύξη στις εξελίξεις ο Ζελένσκι έκανε λόγο για ένα «εξαιρετικά σημαντικό φθινόπωρο για την Ουκρανία».

Σημειωτέον ότι Ζελένσκι είπε την περασμένη εβδομάδα ότι σκοπεύει να παρουσιάσει στον Μπάιντεν ένα νέο «σχέδιο νίκης» χωρίς να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η τελευταία σημαντική αλλαγή που έκανε ο Ζελένσκι στο ανώτατο κλιμάκιο της ηγεσίας της Ουκρανίας ήρθε τον Φεβρουάριο, όταν αντικατέστησε τον πρώην Γενικό Διοικητή Ενόπλων Δυνάμεων Βαλερί Ζαλούζνι με τον Ολεξάντερ Σίρσκι.

Ο Ουκρανός πολιτικός επιστήμονας Mykola Davydiuk επιμένει ότι ότι δεν υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες στους κόλπους της ουκρανικής κυβέρνησης.

Αντίθετα, λέει, ο Ζελένσκι πιθανότατα προσπαθεί να στείλει ένα μήνυμα ότι εισάγει «νέα ενέργεια» στην κυβέρνησή του.

Ωστόσο, φήμες που κυκλοφόρησαν για μήνες στο Κίεβο περιέγραφαν την αποχώρηση του Κουλέμπαως πολύ πιθανή. Διπλωμάτης καριέρας που υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών από τον Μάρτιο του 2022, θεωρούνταν άνθρωπος που η επικοινωνία του με τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας συχνά θεωρούνταν πολύ ανεξάρτητη για τις προτιμήσεις του Ζελένσκι, γράφουν οι FT.

Μεταξύ αυτών που παραιτήθηκαν ήταν ο υπουργός Στρατηγικών Βιομηχανιών Oleksandr Kamyshin, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την παραγωγή όπλων.

Αναμένεται να αναλάβει άλλον αμυντικό ρόλο, ανέφερε το Reuters.

Στους παραιτηθέντες περιλαμβάνονται επίσης οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος και Επανένταξης.

Τόσο ο Κουλέμπα και όσοι άλλοι παραιτηθέντες αναμένεται να διοριστούν σε άλλους ρόλους στην κυβέρνηση Ζελένσκι σε έναν ανασχηματισμό που συμβαίνει σε μια επισφαλή στιγμή για την Ουκρανία καθώς τα στρατεύματά της υφίστανται σε αυξανόμενη πίεση στο ανατολικό μέτωπο, ειδικά γύρω από τη στρατηγική πόλη Πόκροβσκ που βρίσκεται στα πρόθυρα να πέσει στις ρωσικές δυνάμεις.

Διαπραγματεύσεις

Σχετικά ερωτηθείς, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε δήλωσε ότι ο ουκρανικός ανασχηματισμός δεν θα επηρεάσει τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με το Κίεβο.  «Όχι, δεν θα έχει κανένα αντίκτυπο», είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους σε τηλεφώνημα την Τετάρτη. «Βλέπετε τη στάση απέναντι στις προοπτικές μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας. Ειδικά τις τελευταίες μέρες, μπορείτε να δείτε πόσο τεταμένη είναι η κατάσταση. Αλλά φυσικά παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις».

Αλλαγή πυρηνικού δόγματος

Την ίδια στιγμή η Ρωσία προχώρησε σε μία ωμή περιγραφή της αναπροσαρμογής του πυρηνικού δόγματός της, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Η Ρωσία, η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο, κάνει αλλαγές στο πυρηνικό της δόγμα — το οποίο ορίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες η Μόσχα θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα — λόγω της αυξανόμενης υποστήριξης της Δύσης προς την Ουκρανία, στην οποία εισέβαλε η Ρωσία το 2022.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, στην πιο λεπτομερή εξήγηση που έχει δώσει μέχρι σήμερα η Μόσχα, συνέδεσε την κίνηση αυτή άμεσα με τις «απειλές» που δημιουργεί η Δύση και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι καταστρέφουν την αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Η Δύση, σημείωσε ο Πεσκόφ, απέρριψε τον διάλογο με τη Ρωσία και ακολούθησε γραμμή επίθεσης κατά των συμφερόντων ασφαλείας της, τροφοδοτώντας παράλληλα «τον θερμό πόλεμο στην Ουκρανία».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο άρχων της πίστας στην διαδικασία πρόκλησης έντασης», τόνισε ο Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου διευκρίνισε επίσης ότι η αναθεώρηση του πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και πρόσθεσε ότι οι τρέχουσες εντάσεις θα αναλυθούν προσεκτικά και μετά θα διαμορφωθεί η βάση για τις προτεινόμενες αλλαγές.

Το υπάρχον πυρηνικό δόγμα, το οποίο ορίστηκε με διάταγμα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν το 2020, προβλέπει ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην περίπτωση πυρηνικής επίθεσης από εχθρό ή συμβατικής επίθεσης που απειλεί την ύπαρξη του ρωσικού κράτους.

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ είναι μακράν οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο, καθώς έχουν περίπου το 88% των πυρηνικών όπλων που υπάρχουν παγκοσμίως, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων. Και οι δύο εκσυγχρονίζουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια, ενώ η Κίνα ενισχύει ταχύτατα το δικό της πυρηνικό οπλοστάσιο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία πυροδότησε την μεγαλύτερη αντιπαράθεση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση μετά την Κρίση των Πυραύλων στην Κούβα το 1962, ενώ και οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι δεν μπορούν να χάσουν τον πόλεμο.