Skip to main content

Γαλλία: Υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές θα είναι ο Εντουάρ Φιλίπ, που δεν απέκλεισε παραίτηση Μακρόν

REUTERS/Abdul Saboor

Οι προεδρικές του φιλοδοξίες ήταν γνωστές βέβαια, αλλά ήταν η πρώτη φορά που τις εξέφραζε δημόσια

Την ώρα που η Γαλλία βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο μετά τις βουλευτικές εκλογές, ο πρώην πρωθυπουργός (2017-2020) Εντουάρ Φιλίπ κοιτάζει πιο μπροστά.

Σε συνέντευξή του στο Le Point την Τρίτη, ανακοίνωσε ότι είναι επίσημα «υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές» το 2027. Οι προεδρικές του φιλοδοξίες ήταν γνωστές βέβαια, αλλά ήταν η πρώτη φορά που τις εξέφραζε δημόσια.

Ο πρόεδρος του κόμματος Ορίζοντες και νυν δήμαρχος της Χάβρης (Seine-Maritime) δηλώνει μάλιστα ότι είναι έτοιμος να μπει στον εκλογικό στίβο λίγο νωρίτερα σε περίπτωση πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Με αυτόν τον τρόπο θέλει να στείλει και ένα μήνυμα στον Εμανουέλ Μακρόν, την παραίτηση του οποίου πριν από το τέλος της θητείας του δεν αποκλείει πλέον.

«Προετοιμάζω ιδέες που θα καταθέσω στους Γάλλους. Αυτά που θα προτείνω θα είναι μαζικά. Οι Γάλλοι θα αποφασίσουν», είπε ο Φιλίπ, που διετέλεσε πρώτος πρωθυπουργός του Μακρόν έχοντας αποσκιρτήσει από τους συντηρητικούς Ρεπουμπλικανούς για να ενταχθεί στην κεντρώα παράταξη του Γάλλου προέδρου.

Στη διάρκεια της θητείας του – από το 2017 μέχρι το 2020 – ο Φιλίπ διαχειρίστηκε τις βίαιες διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων το 2018 και το πρώτο locdown για την πανδημία της Covid-19 δύο χρόνια αργότερα.

Πηγές: Le Figaro, Le Point