Skip to main content

Ουκρανία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα

EPA/DUMITRU DORU

Υπέβαλε με επιστολή την παραίτησή του - Προ των πυλών ευρύτερος ανασχηματισμός της κυβέρνησης

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα υπέβαλε αιφνιδιαστικά την παραίτησή του, ανέφερε ο πρόεδρος του ουκρανικού κοινοβουλίου Ρουσλάν Στέφαντσουκ.

Ο Στέφαντσουκ δήλωσε ότι η επιστολή παραίτησης του Κούλεμπα  θα «εξεταστεί σε μία από τις προσεχείς συνεδριάσεις της ολομέλειας», αλλά δεν έδωσε ημερομηνία.

Υπηρετώντας ως υπουργός Εξωτερικών από το 2020, ο Κουλέμπα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών της Ουκρανίας να δεσμεύσει τους διεθνείς συμμάχους της και να εξασφαλίσει νέες συνεργασίες από την έναρξη του πολέμου πλήρους κλίμακας.

Μετά από προηγούμενες φήμες για την αποπομπή του τον Αύγουστο του 2023, ο Κουλέμπα δήλωσε στην εθνική τηλεόραση ότι δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο αυτό.

«Δουλεύω, καμία δουλειά δεν είναι μόνιμη και είμαι απόλυτα ήρεμος για όλα», δήλωσε τότε. «Είπα από την αρχή ότι θα φύγω υπό δύο συνθήκες: η πρώτη είναι αν μου το ζητήσει ο πρόεδρος. Η δεύτερη είναι αν βρεθώ σε κάποια θεμελιώδη αντίφαση με την εξωτερική πολιτική και δεν θεωρώ ότι είναι δυνατόν να συνεργαστώ μαζί της», είχε προσθέσει ο Κουλέμπα.

Για την ώρα, δεν έχει γίνει γνωστός ο λόγος της παραίτησής του, καθώς και αν σχετίζεται με τις σοβαρές ουκρανικές απώλειες στο πεδίο της μάχης. Έρχεται πάντως στον απόηχο του ρωσικού πυραυλικού πλήγματος στην Πολτάβα, που κόστισε τη ζωή σε 51 άτομα, τα περισσότερα στρατιώτες. Αρχικά η ουκρανική πλευρά είχε διαρρεύσει πως επρόκειτο για αμάχους, όμως εν τέλει, όπως είχαν πει οι Ρώσοι και τελικά επιβεβαίωσαν οι Ουκρανοί, επρόκειτο για στρατιωτική εγκατάσταση.

Επικρίσεις για δηλώσεις και χειρισμούς

Ήδη εδώ και κάποιες εβδομάδες κυκλοφορούσαν φήμες για την αποχώρηση του Κουλέμπα. Δεν δόθηκε επίσημη δικαιολογία για την απόφασή του, όμως υψηλόβαθμη πηγή από την ουκρανική προεδρία που μίλησε πρόσφατα στο AFP είχε επικρίνει τον τρόπο με τον οποίο ο Κουλέμπα διαχειρίζεται το υπουργείο του.

Εξάλλου δήλωση του Κουλέμπα σχετικά με τις ιστορικές διαφορές μεταξύ του Κιέβου και της Βαρσοβίας είχε προκαλέσει τον Αύγουστο κύμα επικρίσεων στην Πολωνία.

Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, τον Κουλέμπα αναμένεται να αντικαταστήσει ο υφυπουργός του Αντρίι Σίμπιχα, ο οποίος προηγουμένως ήταν αναπληρωτής προσωπάρχης του Ζελένσκι.

Ο διορισμός του Σίμπιχα ως υφυπουργού Εξωτερικών είχε θεωρηθεί τον Απρίλιο προσπάθεια του Ουκρανού προέδρου να ελέγξει καλύτερα αυτό το υπουργείο κλειδί.

Πηγές από την ουκρανική κυβέρνηση διαβεβαίωσαν ότι η επιρροή του Κουλέμπα, ο οποίος έγινε σε ηλικία 38 ετών ο νεότερος υπουργός Εξωτερικών της χώρας, ήταν ήδη περιορισμένη και υπό τον έλεγχο του ισχυρού προσωπάρχη του Ζελένσκι, του Αντρίι Γερμάκ.

Λιγότερο γνωστός στο κοινό και λιγότερο προβεβλημένος από τα μέσα ενημέρωσης, ο 49χρονος Σίμπιχα θεωρείται σημαντικός παράγοντας της ουκρανικής διπλωματίας. Από το 2016 ως το 2021 ήταν πρεσβευτής της χώρας στην Τουρκία.

Έπεται ανασχηματισμός

Τουλάχιστον έξι Ουκρανοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και μέλη του υπουργικού συμβουλίου, παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους ενόψει του αναμενόμενου μεγάλου κυβερνητικού ανασχηματισμού.

Οι παραιτήσεις αφήνουν κενές ορισμένες από τις κορυφαίες θέσεις εργασίας της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού στρατηγικών βιομηχανιών που είναι υπεύθυνος για την παραγωγή όπλων.

Οι αλλαγές έρχονται καθώς ο κοινοβουλευτικός ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος «Υπηρέτης του Λαού» δήλωσε ότι το μισό υπουργικό συμβούλιο θα αλλάξει σε έναν μεγάλο κυβερνητικό ανασχηματισμό αυτή την εβδομάδα.

Η αλλαγή έρχεται καθώς η Ουκρανία συνεχίζει να αντιμετωπίζει ρωσικές επιθέσεις κατά ριπάς και αγωνίζεται να συγκρατήσει τα κέρδη της Μόσχας στα ανατολικά, ενώ παράλληλα διοχετεύει πόρους για την επίθεσή της στο Κουρσκ.

Οι Ρώσοι έβαλαν στο στόχαστρο την Λβιβ, πόλη κοντά στα σύνορα με την Πολωνία. Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 23 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό. Για τον λόγο αυτό, πολωνικά και συμμαχικά στρατιωτικά αεροσκάφη απογειώθηκαν εσπευσμένα τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, για τρίτη φορά σε οκτώ ημέρες, για να εγγυηθούν την ασφάλεια του εναέριου χώρου της χώρας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Kyiv Independent, CNBC, AP