Skip to main content

Η Ρωσία σφυροκοπά και τη δυτική Ουκρανία – «Σηκώθηκαν» πολωνικά μαχητικά

Mayor of Lviv City Andrew Sadovyi via Telegram/Handout via REUTERS

Για τρίτη φορά σε οκτώ ημέρες, για να εγγυηθούν την ασφάλεια του εναέριου χώρου της χώρας, λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία

Συναγερμός στα σύνορα της Πολωνίας με την Ουκρανία, καθώς οι Ρώσοι εντείνουν τα πλήγματά τους, μετά και το χτύπημα στην Πολτάβα.

Πολωνικά και συμμαχικά στρατιωτικά αεροσκάφη απογειώθηκαν εσπευσμένα τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, για τρίτη φορά σε οκτώ ημέρες, για να εγγυηθούν την ασφάλεια του εναέριου χώρου της χώρας.

Εκτυλίχθηκε «άλλη μια πολυάσχολη νύχτα για όλο το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας στην Πολωνία», εξαιτίας της «παρατηρηθείσας δραστηριότητας της αεροπορίας μακρού βεληνεκούς της Ρωσικής Ομοσπονδίας», η οποία εξαπολύει πλήγματα εναντίον στόχων στην Ουκρανία, σημειώνει στο Χ η διοίκηση επιχειρήσεων των πολωνικών ενόπλων δυνάμεων.

Επτά νεκροί στη Λβιβ

Τουλάχιστον 7 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 23 τραυματίσθηκαν την περασμένη νύκτα από ρωσικά πλήγματα εναντίον της Λβιβ, μεγάλης πόλης της δυτικής Ουκρανίας, ανακοίνωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Μακσίμ Κοζίτσκιι.

Πέντε από τους τραυματίες είναι παιδιά και από τη ρωσική επίθεση επλήγησαν πολυκατοικίες, ανέφερε ο Κοζίτσκιι μέσω του Telegram.

Νεκροί είναι μια 50χρονη νοσηλεύτρια και ένας άνδρας που δεν έχει ακόμα ταυτοποιηθεί, διευκρίνισε ο δήμαρχος της πόλης Αντρίι Σαντόβι.

Η Λβιβ, η οποία βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 1.000 χιλιομέτρων από το μέτωπο και είναι κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, δεν είχε μέχρι στιγμής υποστεί πολλά πλήγματα. Οι ενεργειακές υποδομές της περιφέρειας είχαν πάντως υποστεί επανειλημμένα ζημιές και η πόλη είχε γίνει στόχος φονικών πληγμάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων.

Ρωσικές επιθέσεις προκάλεσαν τον τραυματισμό τουλάχιστον πέντε ανθρώπων στη διάρκεια της νύκτας στο Κριβί Ριχ, στο κέντρο της Ουκρανίας, ανέφερε μέσω του Telegram ο περιφερειακός κυβερνήτης Σεργκίι Λισάκ.

Να επιτραπούν πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς ζήτησε ο Ζελένσκι

Μετά τη φονική επίθεση στη Λβιβ, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους συμμάχους του να βοηθήσουν στην αντιαεροπορική άμυνα και ζήτησε να επιτραπούν μεγάλου βεληνεκούς πλήγματα στο εσωτερικό της Ρωσίας.

«Όποιος πείθει τους εταίρους να δώσουν στην Ουκρανία περισσότερες δυνατότητες μεγάλου βεληνεκούς για να απαντήσει όπως πρέπει στον τρόμο, εργάζεται για να εμποδίσει ακριβώς αυτού του είδους τα ρωσικά τρομοκρατικά πλήγματα σε ουκρανικές πόλεις», δήλωσε ο Ζελένσκι.