Skip to main content

Iskander – M: Τι γνωρίζουμε για τους πυραύλους με τους οποίους η Ρωσία χτύπησε την Πολτάβα της Ουκρανίας

REUTERS/Maxim Shemetov/File Photo

Βαλλιστικός πύραυλος με εμβέλεια έως και 500 χιλιομέτρων

Το σημερινό πολύνεκρο χτύπημα στην καρδιά της Ουκρανίας πραγματοποιήθηκε πιθανότατα με βαλλιστικούς πυραύλους Iskander – Μ, όπως αναφέρουν ειδικοί στο BBC.

O Iskander-M  είναι ένα βαλλιστικό όπλο με εμβέλεια έως και 500 χιλιομέτρων. Ο πύραυλος φέρει ισχυρή εκρηκτική κεφαλή έως 700 κιλά και είναι ικανός για τεράστια καταστροφή.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας ο ουκρανικός στρατός ανέφερε εκτοξεύσεις Iskander από την Κριμαία, η οποία σε απόσταση περίπου 430 χιλιομέτρων βρίσκεται εντός εμβέλειας του συστήματος.

Ποιους άλλους πυραύλους χρησιμοποιούν οι δύο πλευρές

Οι Iskander επιφανείας – εδάφους έχουν χρησιμοποιηθεί εκτενώς σε αυτή τη σύγκρουση, μαζί με τους πυραύλους Κρουζ που εκτοξεύονται από αέρος και θάλασσα, καθώς και επιθετικά drones – κυρίως τα ιρανικά σχεδιασμένα όπλα Shahed 131 και 136.

Τα απρόβλεπτα μέσα επίθεσης από τη Ρωσία συνεχίζουν να πιέζουν τις ουκρανικές άμυνες. Το Κίεβο χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό αεροσκαφών, πυραύλων εδάφους – αέρος και πυροβολικού για να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει εναέριες επιθέσεις, ειδικά από πυραύλους Κρουζ και drones.

Αλλά οι βαλλιστικοί πύραυλοι όπως ο Iskander είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν λόγω της ταχύτητας και της παραβολικής τροχιάς τους στο στόχο, καθιστώντας κάθε αναχαίτιση εξαιρετικά δύσκολη.

Όλες οι εξελίξεις από το liveblog της Ναυτεμπορικής.