Skip to main content

Cathay Pacific: Καθήλωσε τα Airbus της λόγω προβλήματος στους κινητήρες

REUTERS/Tyrone Siu

Σχεδόν 70 πτήσεις έχουν ακυρωθεί, συνεχίζονται οι έλεγχοι

Η ναυαρχίδα του Χονγκ Κονγκ, η αεροπορική εταιρεία Cathay Pacific, ακύρωσε δεκάδες πτήσεις μετά την αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους Airbus A350 που κατευθυνόταν από την πόλη προς τη Ζυρίχη λόγω «βλάβης εξαρτήματος του κινητήρα».

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έχει επιθεωρήσει και τα 48 Airbus A350 της και βρήκε 15 αεροσκάφη με ελαττωματικά εξαρτήματα που έπρεπε να αντικατασταθούν. Οι κινητήρες Trent XWB-97 των Airbus κατασκευάστηκαν από την Rolls-Royce.

Από τη Δευτέρα, η Cathay Pacific έχει ακυρώσει σχεδόν 70 πτήσεις, συμπεριλαμβανομένων δρομολογίων που συνδέουν το Χονγκ Κονγκ με το Σίδνεϊ, τη Σιγκαπούρη, την Μπανγκόκ, το Τόκιο, τη Σεούλ και την Ταϊπέι.

Η εταιρεία είπε ότι οι ακυρώσεις πτήσεων θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι το Σάββατο.

«Στην Cathay, η ασφάλεια των πελατών και των ανθρώπων μας καθοδηγεί κάθε απόφαση που παίρνουμε», δήλωσε η αεροπορική εταιρεία. «Ζητούμε ειλικρινά συγγνώμη για την ταλαιπωρία που προκλήθηκε και εκτιμούμε την υπομονή και την κατανόηση των πελατών μας».

Η Airbus δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του BBC για σχολιασμό.

Η Cathay Pacific παρέλαβε το πρώτο της αεροσκάφος Airbus A350 το 2016. Τα αεροπλάνα είναι εξοπλισμένα με κινητήρες Rolls-Royce με σύστημα οικονομίας καυσίμου.

Η Rolls-Royce είπε στο BBC News ότι «έχει δεσμευτεί να συνεργαστεί στενά με την αεροπορική εταιρεία, τον κατασκευαστή αεροσκαφών και τις αρμόδιες αρχές για να υποστηρίξει τις προσπάθειές τους».

«Εκτός από την παροχή υποστήριξης και καθοδήγησης στην Cathay Pacific, η Rolls-Royce θα κρατά επίσης πλήρως ενήμερες άλλες αεροπορικές εταιρείες που χρησιμοποιούν κινητήρες Trent XWB-97 για οποιεσδήποτε σχετικές εξελίξεις ανάλογα με την περίπτωση».

Τα A350 της Cathay Pacific εξυπηρετούν επίσης προορισμούς στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

EASA: «Το παρακολουθούμε»

Σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EASA) δήλωσε ότι «παρακολουθεί κάθε πληροφορία που προέρχεται από την τεχνική έρευνα και θα λάβει αποφάσεις για οποιαδήποτε ενέργεια σε επίπεδο στόλου, όπως απαιτείται».

Άλλες αεροπορικές εταιρείες που εκτελούν αεροσκάφη A350 περιλαμβάνουν τις British Airways, Virgin Atlantic, Qatar Airways, Singapore Airlines και Japan Airlines.

Πηγή: BBC