Skip to main content

Γαλλία: Ακόμη στο τραπέζι τα ονόματα των Μπερτράν και Καζνέβ για την πρωθυπουργία

REUTERS/Djordje Kojadinovic

Σειρά επαφών του Μακρόν με όλους, πλην Λε Πεν και Μελανσόν

Με τον χρόνο να πιέζει και αρκετά ονόματα να ακούγονται για την πρωθυπουργία της Γαλλίας, πηγές του Ελιζέ ανέφεραν πως ο Εμανουέλ Μακρόν συνεχίζει να αξιολογεί τις περιπτώσεις του Ξαβιέ Μπερτράν και του Μπερνάρ Καζνέβ.

Σήμερα το πρωί, σύμφωνα με το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου, συζήτησε με τους ηγέτες της Δεξιάς τον διορισμό του Ξαβιέ Μπερτράν, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα της εφημερίδας Le Parisien.

Ζητήθηκε η γνώμη του Ζεράρ Λαρσέ, προέδρου της Γερουσίας, του Μπρούνο Ρεταϊλό, προέδρου της ομάδας της Δεξιάς στη Γερουσία.

Το απόγευμα Μπερτράν, πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Hauts-de-France, ο οποίος δεν έκρυψε την επιθυμία του για τη θέση, κλήθηκε σε συνάντηση.

Στη συνέχεια, ο Γάλλος πρόεδρος συμβουλεύτηκε κ νέου τους εκπροσώπους των διαφόρων πολιτικών δυνάμεων, εξαιρουμένων των Rassemblement national και La France insoumise.

Αλλά υπάρχει και ένα ένα τρίτο, πιο απροσδόκητο όνομα που εμφανίστηκε τη Δευτέρα ως πιθανός πρωθυπουργός: αυτό του Τιερί Μποντέ, προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών, Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Υποθέσεων (Cese), ενός στελέχους της κοινωνίας των πολιτών.

Επτά εβδομάδες μετά την παραίτηση του Γκαμπριέλ Ατάλ, ο χρόνος για τον σχηματισμό μιας ολοκληρωμένης κυβέρνησης εξαντλείται, με τον προϋπολογισμό του 2025 να πρέπει να κατατεθεί στο Κοινοβούλιο το αργότερο έως την 1η Οκτωβρίου.

Διαβάστε ακόμη

Γαλλία: Ο Μακρόν επιλέγει έναν «δεύτερο Μακρόν» για την πρωθυπουργία;