Skip to main content

Το Ιράν εκτέλεσε 81 ανθρώπους σε έναν μήνα – 400 από τις αρχές του έτους

REUTERS/Leonhard Foeger/File Photo

Η Τεχεράνη απειλεί όποιον αμφισβητεί το καθεστώς με τη θανατική ποινή - Ραγδαία αύξηση των εκτελέσεων μετά και τις διαδηλώσεις για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί

Σοκάρουν τα στοιχεία για τις εκτελέσεις στο Ιράν. Το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης, θανάτωσε 81 ανθρώπους μόνο μέσα στον Αύγουστο.

Ο ΟΗΕ δήλωσε εξαιρετικά θορυβημένος για την εξέλιξη. Οι 81 εκτελέσεις του Αυγούστου ήταν σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με τον Ιούλιο. Πάνω από τις μισές (42) από τις εκτελέσεις έγιναν εξαιτίας ποινικών αδικημάτων συνδεόμενων με τη διακίνηση και τη χρήση ναρκωτικών.

«Οι εκτελέσεις για παραβιάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες», υπογραμμίζει ο Οργανισμός και καλεί την Τεχεράνη να εφαρμόσει μορατόριουμ στις εκτελέσεις ενόψει της πλήρους κατάργησης της θανατικής ποινής.

Ο αριθμός των εκτελέσεων για υποθέσεις ναρκωτικών έχει αυξηθεί πολύ στο Ιράν τα τελευταία χρόνια, με πάνω από 400 το 2023. Μάλιστα η αύξηση έρχεται παρά τις αναθεωρήσεις της νομοθεσίας οι οποίες, στη θεωρία, είχαν σκοπό να περιοριστεί η επιβολή της εσχάτης των ποινών για τα αδικήματα αυτής της φύσης.

Η θανατική ποινή ως μέσο εκφοβισμού

Από τις αρχές του 2024 το θεοκρατικό καθεστώς έχει εκτελέσει περισσότερους από 400 ανθρώπους.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τις ιρανικές αρχές πως χρησιμοποιούν τη θανατική ποινή ως μέσο εκφοβισμού, για να καταστείλουν το κίνημα αμφισβήτησης που πυροδότησε ο θάνατος της νεαρής Μαχσά Αμινί το 2022 στα χέρια της αστυνομίας ηθών.

Η 22χρονη, που ανήκε στην κουρδική μειονότητα, συνελήφθη για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα που επιβάλλεται στις γυναίκες στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Η εκτέλεση του Κούρδου διαδηλωτή

Στην ανακοίνωσή τους, οι ειδικοί του ΟΗΕ στάθηκαν στην εκτέλεση του Ρεζά Ρασαΐ, Κούρδου διαδηλωτή, ο οποίος θανατώθηκε την 6η Αυγούστου στη φυλακή Ντιζέλ Αμπάντ, στην Κερμανσάχ.

Η ποινή του θανάτου του επιβλήθηκε «στη βάση ομολογίας η οποοία του αποσπάστηκε με βασανιστήρια» για την υπόθεση της δολοφονίας «αξιωματικού των Φρουρών της Επανάστασης καθώς συμμετείχε σε επίσημη τελετή».

Nωρίτερα, ο Ρεζά Ρασαΐ συμμετείχε σε κινητοποίηση ανθρώπων με «πλακάτ» στα χέρια τα οποία «ανέγραφαν ‘γυναίκα, ζωή, ελευθερία’». Η ποινή του επικυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο «παρότι συγκατηγορούμενοί του ανακάλεσαν τις καταθέσεις τους» που τον ενοχοποιούσαν και παρά «την κατάθεση ιατροδικαστικού που έθετε υπό αμφισβήτηση την εμπλοκή του» στον φόνο, συμπλήρωσαν οι ανεξάρτητοι ειδικοί.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ