Skip to main content

Τέλειωσε ο δημοσκοπικός «μήνας του μέλιτος» της Κάμαλα Χάρις;

REUTERS/Elizabeth Frantz TPX IMAGES OF THE DAY

Φαίνεται ότι οι πιθανότητες να κερδίσει η Κάμαλα Χάρις στις προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο έχουν μειωθεί σημαντικά

Viral στα κοινωνικά δίκτυα έχει γίνει στην Αμερική ένα παλιό βίντεο που δείχνει την Κάμαλα Χάρις, με μεγάλη επιδεξιότητα, να σπάει ένα αυγό με το ένα χέρι.

Το βίντεο ανέβηκε το 2020 στο YouTube στη σειρά «Μαγειρεύοντας με την Κάμαλα», επανεμφανίστηκε στα social media πριν από λίγες ημέρες, αγγίζοντας σχεδόν 5,5 εκατομμύρια προβολές!

Το επίμαχο βίντεο δείχνει την υποψήφια των Δημοκρατικών να είναι απόλυτα χαλαρή στην κουζίνα. Γελάει, φτιάχνει ζύμη και χρησιμοποιεί μίξερ χειρός με εμφανή μαεστρία. Σύμφωνα μάλιστα με το περιοδικό Food & Wine, οι δεξιότητες της Κάμαλα Χάρις στο σπάσιμο των αυγών είναι «επαγγελματικού επιπέδου».

@dailymail A resurfaced video shows Kamala Harris showing off her one-handed egg cracking skills. YouTube / Kamala Harris #kamala #kamalaharris #democrat #harriswalz #election #politics #president #vote2024 #cooking ♬ original sound – Daily Mail

Η Κάμαλα Χάρις θα χρειαστεί βέβαια να «σπάσει πολλά αυγά» για να καταφέρει να μπει στον Λευκό Οίκο ως πρόεδρος, μετά τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Οι δημοσκοπήσεις μέχρι τώρα ήταν βέβαια αρκετά ευνοϊκές για την ίδια αλλά, ως συνήθως, οι Αμερικανοί φίλοι μας είναι εξαιρετικοί στο να προσφέρουν σενάρια στις τηλεοπτικές τους σειρές, όπου το ενδιαφέρον αναπηδά με κάθε επεισόδιο. Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, ο απερχόμενος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επαναλάμβανε συνεχώς την απόφασή του να είναι ξανά υποψήφιος. Δέχτηκε όμως τόση πίεση από τους Δημοκρατικούς που αποχώρησε όταν όλες οι δημοσκοπήσεις προεξοφλούσαν την ήττα του ως αναπόφευκτη.

Η Κάμαλα Χάρις πήρε τη θέση του Μπάιντεν στο νήμα της κούρσας και μέχρι τώρα φάνηκε όχι μόνο να μειώνει τη διαφορά από τον Τραμπ, αλλά και να προηγείται. Τώρα όμως φαίνεται ότι οι πιθανότητες να κερδίσει η Κάμαλα Χάρις στις προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο έχουν μειωθεί σημαντικά.

Οι εταιρείες στοιχημάτων

Κατ` αρχήν, είναι οι εταιρείες στοιχημάτων: Ενώ στα μέσα Αυγούστου, η υποψήφια των Δημοκρατικών είχε προβάδισμα έξι ποσοστιαίων μονάδων στην στοιχηματική εταιρεία Polymarket (52% έναντι 46% του Τραμπ), τώρα βρίσκεται πλέον δύο ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο. Πιθανή αιτία θα μπορούσε να είναι η συνέντευξη που η Χάρις έδωσε στο CNN μαζί με τον υποψήφιo αντιπρόεδρό της, Τιμ Γουόλς. Μια συνέντευξη που ουσιαστικά δεν έδωσε νέα ορμή στη Χάρις.

Ο αναλυτής στοιχημάτων, Γουίλιαμ Κετζάνι, από την εταιρεία Star Sports είπε στο αμερικανικό περιοδικό Newsweek: «Η Χάρις ήταν περίπου στο ίδιο επίπεδο με τον Τραμπ, αλλά τα στοιχήματα υπέρ της έχουν επιδεινωθεί ελαφρά».

Ένας άλλος εκπρόσωπος της βρετανικής εταιρείας στοιχημάτων Betfair είπε στο αμερικανικό περιοδικό: «Πριν από τη συνέντευξη της Κάμαλα Χάρις στο CNN, τα στοιχήματα στο Betfair Exchange ήταν λίγο πολύ στα ίσα, με το προβάδισμα να αλλάζει τον Αύγουστο. Αλλά η δυναμική είναι τώρα στο πλευρό του Τραμπ. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είναι πλέον το φαβορί και πάλι στη Betfair».

Οι δημοσκοπήσεις υπέρ Τραμπ

Αλλά και οι πιο αξιόπιστες δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές, διαβλέπουν μια ανάκαμψη του Τραμπ, μετά το τέλος του συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος. Ειδικότερα, αξίζει να αναφερθεί η τελευταία ανάλυση του δημοσκόπου Νέιτ Σίλβερ, ιδιοκτήτη της πλατφόρμας «FiveThirtyEight», η οποία πήρε το όνομά της από τον αριθμό των 538 εκλεκτόρων που εκλέγει τον πρόεδρο στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Σίλβερ, ο Τραμπ έχει επί του παρόντος 55,1% πιθανότητες να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία  στο κολέγιο τον Νοέμβριο ξεπερνώντας το όριο των 270 εκπροσώπων, σε σύγκριση με το 44,6% της Χάρις. Στις έξι πολιτείες που είναι αμφίρροπες και άρα καθοριστικές για την εκλογή του προέδρου και τις οποίες είχε κερδίσει το 2020 ο Μπάιντεν έναντι του Τραμπ, τώρα η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής: ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος προηγείται στην:  Αριζόνα, τη Νεβάδα, τη Τζόρτζια και την Πενσυλβάνια, ενώ η Χάρις θα κέρδιζε στο Μίσιγκαν και στο Ουισκόνσιν.

Αυτές είναι οι δύο πολιτείες που θα κρίνουν πιθανότατα το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ

Εξάντληση του φαινομένου Χάρις

Τι μπορεί να έχει οδηγήσει στην εξάντληση του φαινομένου Χάρις; Ίσως, τελικά, το γεγονός ότι αυτό το αποτέλεσμα ήταν καθαρά αφηγηματικό. Τα λόγια που είπε η Όπρα Γουίνφρεϊ στο περιθώριο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας είναι αρκετά για να δείξουν τη μεγάλη εικόνα: Η Όπρα, κορυφαία εκφραστής της προοδευτικής διανόησης των ΗΠΑ, ενώ απέρριψε την ιδέα ότι μόνο ο θυμός είναι αυτός που ωθεί την υποστήριξη στον Τραμπ, παρουσίασε τη Χάρις ως υποψήφια που «αποκατέστησε την ελπίδα». Σε ποιους, όμως, αξίζει να επισημανθεί αυτή η άποψη; Σε έναν αμερικανικό πληθυσμό στον οποίο, η ατζέντα του Μπάιντεν είχε επιχειρήσει να απευθυνθεί ή σε ένα κατεστημένο που είχε τώρα αποφασίσει τον απομακρύνει από τον Λευκό Οίκο;

Το Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος, επιπλέον, έδειξε ότι πολλές αντιφάσεις δεν έχουν επιλυθεί: Ποια γραμμή θα ακολουθήσει μια πιθανή προεδρία της Χάρις; Ποιες θέσεις θα λάβει σε θέματα που προκαλούν διχασμό στην κοινωνία των ΗΠΑ, όπως τα πολιτικά δικαιώματα; Και τι αντίκτυπο θα έχει η «εξέγερση» της πιο αριστερής βάσης στη στάση αναμονής που κρατά η Χάρις  για τον πόλεμο στη Γάζα; Η Χάρις δεν έδωσε απαντήσεις στη συνέντευξή της στο CNN.

Η Χάρις φάνηκε ελάχιστα ικανή να σκιαγραφήσει την πολιτική της ατζέντα, πέρα από διακηρύξεις ότι θα στηρίξει τη μεσαία τάξη.

Μένουν βέβαια δύο μήνες ως τις προεδρικές εκλογές και  πολλά μπορεί να αλλάξουν αιφνιδιαστικά. Όπως συμβαίνει άλλωστε στις περισσότερες αμερικανικές τηλεοπτικές σειρές…