Skip to main content

Αυτές είναι οι δύο πολιτείες που θα κρίνουν πιθανότατα το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ

Ο κρίσιμος αριθμός εκλεκτόρων και οι πολιτείες όπου Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ θα δώσουν την πιο σκληρή μάχη

Μάχη στήθος με στήθος αποκαλύπτουν οι δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ ανάμεσα στην Κάμαλα Χάρις των Δημοκρατικών και τον Ντόναλντ Τραμπ των Ρεπουμπλικάνων; Ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα για τον Λευκό Οίκο; Όχι απαραίτητα εκείνος που θα λάβει τις περισσότερες ψήφους σε πανεθνικό επίπεδο, αλλά εκείνος που θα επικρατήσει στις κρίσιμες πολιτείες και θα συγκεντρώσει τον μαγικό αριθμό των 270 εκλεκτόρων.

Σε αυτή τη μάχη για τους εκλέκτορες υπάρχουν δύο πολιτείες που είναι πιο σημαντικές όλων, σύμφωνα με ανάλυση της Wall Street Journal. Πρόκειται για την Πενσυλβάνια και την Τζόρτζια. Για αυτό και οι δύο υποψήφιοι δαπανούν τόσο χρόνο, χρήμα και ενέργεια σε αυτές.

«Αν ο Τραμπ καταφέρει να κερδίσει την Πενσυλβάνια θα είναι το φαβορί να κερδίσει τις εκλογές. Το ίδιο ισχύει για την Χάρις, αν κερδίσει την Τζόρτζια», εξηγεί ο Νταγκ Σόσνικ, στρατηγικός αναλυτής από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών και σύμβουλος του πρώην προέδρου, Μπιλ Κλίντον. Είναι μεν θεωρητικά εφικτό να κερδίσουν τις εκλογές και χωρίς αυτές τις πολιτείες, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο στην πράξη, προσθέτει.

Τα σενάρια νίκης

Με βάση τα αποτελέσματα του 2020 και εσωτερικές αξιολογήσεις από την εκστρατεία του Τραμπ, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων μπορεί να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο κερδίζοντας 3 swing states, τη Τζόρτζια, την Πενσυλβάνια και τη Βόρεια Καρολίνα, ακόμη και εάν χάσει τις άλλες 4: Νεβάδα, Αριζόνα, Μίσιγκαν και Γουισκόνσιν. Αν η Κάμαλα Χάρις πάρει τους 16 εκλέκτορες της Τζόρτζια και τους 19 της Πενσυλβάνια, θα θέλει ακόμη μία νίκη σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες πολιτείες: Μίσιγκαν, Γουισκόνσιν, Βόρεια Καρολίνα και Αριζόνα.

Οι Τραμπ και Χάρις έχουν δαπανήσει 85,7 εκατ. δολάρια σε διαφήμιση στην Πενσυλβάνια από τις 22 Ιουλίου, μία ημέρα αφότου ο Τζο Μπάιντεν αποσύρθηκε από την κούρσα, σύμφωνα με την AdImpact. Στην Πενσυλβάνια οι δαπάνες των δύο στρατοπέδων είναι παρόμοιες. Στην Τζόρτζια υπερτερούν των Ρεπουμπλικάνων (25,4 εκατ. έναντι 17,5 εκατ. των Δημοκρατικών).

Οι δημοσκοπήσεις

Στην τελευταία δημοσκόπηση της Wall Street Journal η Κάμαλα Χάρις προηγείται με 48% έναντι 47% του Ντόναλντ Τραμπ και στις δύο πολιτείες – με το προβάδισμα της μίας μονάδας να είναι ωστόσο στο όριο του στατιστικού λάθους.

Σε ανάλογη δημοσκόπηση του Bloomberg για τις 7 swing states , η Χάρις έχει προβάδισμα 2 μονάδων στην Τζόρτζια και 4 μονάδων στην Πενσυλβάνια.