Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, φαίνεται να βρήκε τελικά τον υποψήφιο πρωθυπουργό. Και το όνομα αυτού: Μπερνάρ Καζνέβ. Σοσιαλιστής και έχοντας διατελέσει πρωθυπουργός της χώρας από τα τέλη του 2016 έως τον Μάιο του 2017, ο Καζνέβ έγινε δεκτός σήμερα το πρωί από τον Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
Ο Καζνέβ, θεωρείται πιο μετριοπαθής από την υποψήφια Λουσί Καστέ που έχει προτείνει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο και απορρίφθηκε από τον Μακρόν. Υπουργός Εσωτερικών το 2015 και πρωθυπουργός τους τελευταίους μήνες της πενταετούς θητείας του Φρανσουά Ολάντ, ο 61χρονος Μπερνάρ Καζνέβ, αποχώρησε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα το 2022, εναντιούμενος σθεναρά στη συμμαχία με την «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν Λικ Μελανσόν.
Ο Καζνέβ που ασχολείται σήμερα με τη δικηγορία, προσεγγίστηκε στις αρχές Αυγούστου από έναν συνεργάτη του Μακρόν για να δει τις προθέσεις του. Απάντησε ότι δεν ενδιαφέρεται, αλλά ότι λόγω της ανησυχητικής κατάστασης της χώρας είναι έτοιμος «να κάνει το καθήκον του».
Ο Γάλλος πρόεδρος θα δεχθεί επίσης το απόγευμα και τον κεντροδεξιό Ξαβιέ Μπερτράν, σε μια διερευνητική συνάντηση. Ο Μπερτράν απέτυχε στις προκριματικές εκλογές των συντηρητικών Ρεπουμπλικανών πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2022 και είναι περιφερειάρχης στη βόρεια Γαλλία από το 2016.
Ο Μακρόν θα προτιμούσε βέβαια να διορίσει έναν κεντροδεξιό πρωθυπουργό, όπως ο Μπερτράν, τον οποίο στηρίζει και ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, αλλά με δεδομένο ότι οι Ρεπουμπλικάνοι καταποντίστηκαν στις πρόσφατες εκλογές, είναι πολύ δύσκολο να γίνει αποδεκτό. Εντός της ηγεσίας του συντηρητικού Ρεπουμπλικανικού κόμματος μάλιστα, εξέχοντες εκπρόσωποι όπως ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Λοράν Βανκιέζ, τάσσονται ανοιχτά ενάντια σε οποιαδήποτε ανάμειξη του κόμματός τους σε μια νέα κυβέρνηση.
«Σε κάθε περίπτωση, γράφει η Le Monde, ο διορισμός του Καζνέβ ως πρωθυπουργού θα έχει για τον Μακρόν κόστος, πολιτικό και προσωπικό. Πρώτα απ ‘όλα, αυτό θα σήμαινε ότι ο Μακρόν είναι πρόθυμος να εγκαταλείψει μέρος της εξουσίας του και να αναγνωρίσει ότι έχασε στις 7 Ιουλίου αφού ζήτησε τη διάλυση της Εθνικής Συνέλευσης. Εμμέσως, θα σήμαινε επίσης ότι αναγνωρίζει ότι ο «νέος κόσμος» έχει αποτύχει σε τέτοιο βαθμό, που ο «παλιός» πρέπει να ανακληθεί», σημειώνει η γαλλική εφημερίδα.
Πηγές προσκείμενες στον Γάλλο πρόεδρο, τονίζουν μάλιστα ότι ο Μακρόν θα ανακοινώσει το αργότερο αύριο τον νέο πρωθυπουργό. Ο Μακρόν αναμένεται επίσης να συναντηθεί σήμερα με τους προκατόχους του, πρώτα τον Φρανσουά Ολάντ και μετά τον Νικολά Σαρκοζί.
«Ρήξη με τον Μακρονισμό»
Θα αποσπάσει όμως ο Καζνέβ ψήφο εμπιστοσύνης των σοσιαλιστών συντρόφων του εάν διοριστεί στο Μέγαρο Ματινιόν;
Ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ, προειδοποίησε ότι «δεν είναι θέμα κάστινγκ», καθώς η Αριστερά θέλει «να κόψει κάθε σχέση με τον Μακρονισμό», όπως είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας σήμερα το πρωί στο δίκτυο BFM. Αν και ο Φορ απέφυγε να σχολιάσει ρητά μια υποθετική κυβέρνηση Καζνέβ, τόνισε ότι «οι Γάλλοι ζήτησαν αλλαγή, ρήξη με την πολιτική που υιοθέτησε για επτά χρόνια ο Εμανουέλ Μακρόν».
«Δεν έχω κανένα προσωπικό πρόβλημα με τον Καζνέβ», διαβεβαίωσε ο Φορ, τονίζοντας ότι είναι έτοιμος να κάνει «συμβιβασμούς», αν και διερωτήθηκε «ποιες είναι οι εγγυήσεις για τον Μπερνάρ Καζνέβ, αν όχι αιχμάλωτος της πλειοψηφίας, του συνασπισμού, του Εμανουέλ Μακρόν, παρόλο που δεν έχει εξασφαλίσει και ούτε ζητήσει, την υποστήριξη του Λαϊκού Μετώπου».
Η Κλεμεντίν Οτέν, βουλευτής του Νέου Λαϊκού Μετώπου κατηγόρησε μάλιστα τον Μακρόν ότι στρέφεται στον Καζνέβ γιατί δεν θέλει την Λουσί Καστέ στην πρωθυπουργία. «Γιατί η Λουσί Καστέ δεν βρίσκεται ήδη επικεφαλής της κυβέρνησης; Επειδή ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να εφεύρει μια τρίτη μορφή Πέμπτης Δημοκρατίας: ούτε συνασπισμό ούτε συγκατοίκηση»
Ο Μπερνάρ Καζνέβ «δεν υποστηρίζεται από κανένα από τα τέσσερα αριστερά κόμματα της χώρας», υποστήριξε ο συντονιστής της «Ανυπότακτης Γαλλίας», Μανουέλ Μπομπάρ, λέγοντας ότι η Αριστερά «δεν θα στηρίξει οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση εκτός από αυτή της Λουσί Καστέ»
Η πίεση του επόμενου προϋπολογισμού
Ο χρόνος για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης τελειώνει πάντως, καθώς ο προϋπολογισμός του 2025 πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο μέχρι την 1η Οκτωβρίου. Για το θέμα αυτό, στις 20 Αυγούστου, για να «διασφαλίσει τη συνέχεια του Κράτους», ο απερχόμενος, υπηρεσιακός πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ έθεσε στους υπουργούς του τα όρια πιστώσεων για τα υπουργεία τους για το 2025, ώστε να αρχίσουν να ετοιμάζουν τους προϋπολογισμούς τους. Στόχος είναι η εξοικονόμηση περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, Μαρίν Λεπέν ζήτησε μάλιστα σήμερα έκτακτη σύνοδο του Κοινοβουλίου τον Σεπτέμβριο, με ημερήσια διάταξη «τα δημόσια οικονομικά», πριν από την εξέταση του προϋπολογισμού.