Skip to main content

Γερμανία: «Πικρό το αποτέλεσμα», η πρώτη δήλωση του Όλαφ Σολτς για τις τοπικές εκλογές

Michael Probst/Pool via REUTERS

«Τα αποτελέσματα για το AfD στη Σαξονία και τη Θουριγγία προκαλούν ανησυχία», τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε «πικρό» το εκλογικό αποτέλεσμα σε Θουριγγία και Σαξονία, στην πρώτη του αντίδραση μετά τις τοπικές εκλογές, κατά τις οποίες το SPD καταποντίστηκε.

Ο Γερμανός καγκελάριος κάλεσε τα κόμματα στη Σαξονία και τη Θουριγγία να προχωρήσουν σε συμμαχίες χωρίς το AfD στα δύο ομοσπονδιακά κρατίδια.

«Όλα τα δημοκρατικά κόμματα καλούνται τώρα να σχηματίσουν σταθερές κυβερνήσεις χωρίς δεξιούς εξτρεμιστές», είπε ο Σολτς στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Τα αποτελέσματα για το AfD στη Σαξονία και τη Θουριγγία προκαλούν ανησυχία», είπε ο Σολτς και συνέχισε: «Η χώρα μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να το συνηθίσει. Το AfD βλάπτει τη Γερμανία. Αποδυναμώνει την οικονομία, διχάζει την κοινωνία και καταστρέφει τη φήμη της χώρας μας».

Επιβεβαιώθηκε, μια από τις σημαντικότερες ανατροπές στο σκηνικό της Γερμανίας, μετά την επανένωση της χώρας, καθώς η ακροδεξιά Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) αναδείχθηκε πρώτη στη Θουριγγία, και οριακά δεύτερη πίσω από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) στη Σαξονία.

Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (SPD, Πράσινοι, FDP) καταποντίζονται, ενώ στους κερδισμένους των σημερινών εκλογών συγκαταλέγεται η νεοσύστατη «Συμμαχία Ζάρα Βάγκεκνεχτ» (BSW), η οποία κατακτά την τρίτη θέση και στα δύο κρατίδια, «εξαφανίζοντας» την Αριστερά, το κόμμα από το οποίο προέρχεται.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Σε αποδρομή η κυβέρνηση Σολτς μετά τον θρίαμβο της άκρας δεξιάς στις τοπικές εκλογές