Skip to main content

Παρίσι: Θα παραμείνουν στον Πύργο του Άιφελ οι Ολυμπιακοί Δακτύλιοι;

REUTERS/Christian Hartmann/File Photo

Η δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας θέλει να τους διατηρήσει

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό προκάλεσε έντονη συζήτηση και αντιδράσεις λέγοντας ότι θέλει να διατηρήσει τους ολυμπιακούς δακτυλίους στον Πύργο του Άιφελ και μετά το τέλος των Αγώνων.

«Η απόφαση εξαρτάται από εμένα και έχω τη σύμφωνη γνώμη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής», δήλωσε στην εφημερίδα Ouest-France το Σαββατοκύριακο. «Οπότε ναι, θα παραμείνουν στον Πύργο του Άιφελ», πρόσθεσε.

Ορισμένοι Παριζιάνοι υποστήριξαν την κίνηση αυτή, αλλά άλλοι – μεταξύ των οποίων και ακτιβιστές για την πολιτιστική κληρονομιά – είπαν ότι ήταν κακή ιδέα και ότι θα «βεβηλωνόταν» το εμβληματικό μνημείο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Οι πέντε δακτύλιοι – πλάτους 29 μέτρα (95 πόδια), ύψος 15 μέτρα και βάρος 30 τόνους – τοποθετήθηκαν στον Πύργο του Άιφελ πριν ανοίξουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού στις 26 Ιουλίου και αναμενόταν να αφαιρεθούν μετά την τελετή λήξης των Παραολυμπιακών Αγώνων στις 8 Σεπτεμβρίου.

Η Ινταλγκό θέλει όμως να τους διατηρήσει. Η σοσιαλίστρια δήμαρχος υποστήριξε επίσης ότι «οι Γάλλοι ερωτεύτηκαν ξανά το Παρίσι» κατά τη διάρκεια των Αγώνων και ήθελε «αυτό το εορταστικό πνεύμα να παραμείνει».

Κάποιοι Παριζιάνοι καθώς και επισκέπτες της γαλλικής πρωτεύουσας στήριξαν την δήμαρχο: «Ο Πύργος του Άιφελ είναι πολύ όμορφος, τα δαχτυλίδια προσθέτουν χρώμα. Είναι πολύ ωραίο να τον βλέπεις έτσι», είπε μια νεαρή γυναίκα στον ιστότοπο France Bleu.

Άλλοι κάτοικοι όμως θεωρούν ότι είναι μια κακή ιδέα και ζητούν από την Ινταλγκό να ρωτήσει πρώτα τους Παριζιάνους.

Ο Πύργος του Άιφελ χτίστηκε το 1889. Ο πύργος από σφυρήλατο πλέγμα αρχικά επικρίθηκε έντονα από παριζιάνους καλλιτέχνες και διανοούμενους – αλλά τώρα θεωρείται από πολλούς ως το σύμβολο της «Πόλης του Φωτός».

Αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις

Η κ. Ινταλγκό, η οποία είναι δήμαρχος της πόλης  από το 2014, είναι γνωστή για τις τολμηρές -και μερικές φορές αμφιλεγόμενες- μεταρρυθμίσεις της.

Κατά τη θητεία της, πολλοί δρόμοι της πόλης, συμπεριλαμβανομένων των όχθες του ποταμού Σηκουάνα, έχουν πεζοδρομηθεί.

Πέρυσι, κέρδισε πειστικά ένα δημοψήφισμα για την απαγόρευση της ενοικίασης ηλεκτρικών σκούτερ. Ωστόσο, λιγότερο από το 8% των δικαιούχων προσήλθαν να ψηφίσουν.

Τον Φεβρουάριο, η κ. Ινταλγκό κέρδισε και πάλι αφού οι Παριζιάνοι ενέκριναν μια απότομη αύξηση στα ποσοστά στάθμευσης για οχήματα SUV.

Ωστόσο, τόσο οι ομάδες οδηγών όσο και τα στελέχη της αντιπολίτευσης επιτέθηκαν στο σχέδιο, λέγοντας ότι η ταξινόμηση των SUV ήταν παραπλανητική καθώς πολλά αυτοκίνητα οικογενειακού μεγέθους θα επηρεαστούν. Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας Κριστόφ Μπεσί είπε τότε ότι η προσαύξηση ισοδυναμούσε με «τιμωρητικό περιβαλλοντισμό».

Και λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, η ίδια η κ. Ινταλγκό και άλλοι αξιωματούχοι, όπως η υπουργός Αθλητισμού Αμελί Ουντεά-Καστερά βούτηξαν στον Σηκουάνα για να αποδείξουν ότι ήταν ασφαλής για κολύμπι.

Πηγή: BBC