Skip to main content

Παραλύει το Ισραήλ σήμερα από τη γενική απεργία – Χειροβομβίδες κρότου – λάμψης στις μαζικές διαδηλώσεις

REUTERS/Oren Alon

Μετά και τη σφαγή ακόμη 6 ομήρων από τη Χαμάς, υπήρξε ένα ξέσπασμα οργής κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου

Από τις 06.00 το πρωί της Δευτέρας όλη η οικονομία του Ισραήλ είναι σε απεργία. Στις 08:00 έκλεισε και το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ. Τα πάντα παραλύουν με βασικό αίτημα μία συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιστροφή των ομήρων, που εξακολουθεί να έχει στα χέρια της η Χαμάς.

Η χθεσινή είδηση για τη σφαγή 6 ομήρων στη Γάζα πυροδότησε μία έκρηξη οργής κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου, η οποία επικρίνεται ότι έχει εγκαταλείψει τους ομήρους στη μοίρα τους. Κατά τη διάρκεια της φρικιαστικής τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023, απήχθησαν 251 άνθρωποι. Από αυτούς, 97 παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας, όμως οι 33 από αυτούς έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Η αντίδραση του ακροδεξιού ΥΠΟΙΚ

Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπέζαλελ Σμότριτς ζήτησε από τον γενικό εισαγγελέα της χώρας επείγοντα ασφαλιστικά μέτρα για να αποτρέψει την προγραμματισμένη πανεθνική απεργία.

Σε μια επιστολή που απευθυνόταν στον Γενικό Εισαγγελέα υποστήριξε ότι μια απεργία θα βλάψει την οικονομία κατά τη διάρκεια του πολέμου και θα δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο. Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα δεν έχει σχολιάσει ακόμη το αίτημα.

Νωρίτερα, ο Σμότριτς είπε ότι έδωσε εντολή στο υπουργείο Οικονομικών να περάσει μια οδηγία σύμφωνα με την οποία όποιος συμμετάσχει στην απεργία τη Δευτέρα δεν θα πληρωθεί.

Την πανεθνική γενική απεργία κήρυξε το Histadrut, το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της χώρας, στο οποίο ο Σμότριτς εξαπέλυσε δριμεία επίθεση. Είπε ότι η απεργία στερείται νομικής βάσης, υποστηρίζοντας ότι είναι πολιτική και έχει σκοπό να επηρεάσει «ανάρμοστα» τις πολιτικές αποφάσεις που σχετίζονται με την κρατική ασφάλεια.

«Αυτά τα ζητήματα βρίσκονται στον πυρήνα της εξουσίας του πολιτικού κατεστημένου και δεν αποτελούν αντικείμενο απεργίας από συνδικάτα και δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ τους με τις εργασιακές σχέσεις στο Ισραήλ», υποστήριξε ο Σμότριτς στην επιστολή προς τον γενικό εισαγγελέα.

Χειροβομβίδες κρότου – λάμψης και 29 συλλήψεις

Εν τω μεταξύ, η αστυνομία στο Τελ Αβίβ χρησιμοποίησε χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να διαλύσει τους διαδηλωτές το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με βίντεο της βουλευτού Ναάμα Λαζίμι, που ήταν παρούσα στη διαδήλωση.

Σε βίντεο που επαληθεύτηκε από το CNN, φαίνεται η αστυνομία να ρίχνει χειροβομβίδες κρότου-λάμψης στους διαδηλωτές που αποκλείουν την εθνική οδό Άγιαλον του Τελ Αβίβ, ζητώντας την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα.

«Μια χειροβομβίδα κρότου-λάμψης πετάχτηκε σε μένα και στον σύμβουλό μου», έγραψε η Λαζίμι στο X.«Μια αστυνομική δύναμη που εκτοξεύει χειροβομβίδες κρότου-λάμψης σε διαδηλωτές από κοντινή απόσταση και χωρίς έλεγχο είναι μια αστυνομική δύναμη που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια ειρήνη και βλάπτει τη δημόσια υγεία σκόπιμα και αντίθετα με το νόμο».

Είπε ότι χειροβομβίδες κρότου-λάμψης «πετάχτηκαν προς τις δύο πλευρές, όπου οι διαδηλωτές στέκονταν αιφνιδιασμένοι και χωρίς καμία προειδοποίηση».

Η αστυνομία νωρίτερα χρησιμοποίησε κανόνια νερού και αφρού εναντίον διαδηλωτών που κάθονταν στον αυτοκινητόδρομο Αγιαλόν. Προχώρησε δε στη σύλληψη 29 ατόμων.

Με πληροφορίες από CNN, BBC