Skip to main content

Γερμανία: Η επιστροφή της ακροδεξιάς στην Θουριγγία για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο

REUTERS/Wolfgang Rattay

Τι δείχνουν τα exit polls - Στην Θουριγγία το 1929 οι Ναζί μετείχαν σε κυβέρνηση για πρώτη φορά

Επιβεβαιώνεται, όπως δείχνουν τα exit polls, μια από τις σημαντικότερες ανατροπές στο σκηνικό της Γερμανίας, μετά την επανένωση της χώρας, καθώς η πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος του ARD αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης για νέα κυβέρνηση, δίνουν καθαρή νίκη της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) στη Θουριγγία, και οριακά τη δεύτερη θέση πίσω από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) στην Σαξονία.

Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (SPD, Πράσινοι, FDP) καταποντίζονται, ενώ στους κερδισμένους των σημερινών εκλογών συγκαταλέγεται η νεοσύστατη «Συμμαχία Ζάρα Βάγκεκνεχτ» (BSW), η οποία κατακτά την τρίτη θέση και στα δύο κρατίδια, «εξαφανίζοντας» την Αριστερά, το κόμμα από το οποίο προέρχεται.

Συγκεκριμένα, στην Θουριγγία η AfD προηγείται με 30,5% , για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επιβεβαιώνοντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και ακολουθεί το CDU με 24,5%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η νεοσύστατη Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) με 16%, ενώ η Αριστερά ακολουθεί με 12,5%. Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού καταποντίζονται, με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) να φθάνει μόλις το 7% και τους Πράσινους και το FDP να περιορίζονται κάτω από το όριο εισόδου στο κοινοβούλιο, με 4% και 1,3% αντίστοιχα.

Στην Σαξονία το CDU φαίνεται ότι εξασφαλίζει την πρωτιά με 31,5%, με την AfD στο 30% και την BSW στο 12%. Το SPD κερδίζει 8,5%, οι Πράσινοι 5,5% και η Αριστερά 4%.

Στη Θουριγγία, το 1929 οι Ναζί μετείχαν σε κυβέρνηση για πρώτη φορά.

Τα εκλογικά αποτελέσματα πυροδοτούν αντιδράσεις και σε κεντρικό επίπεδο. Ο αντιπρόεδρος του FDP Βόλφγκανγκ Κουμπίκι δήλωσε ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός «φωτεινός σηματοδότης» έχασε την νομιμοποίησή του, τονίζοντας ότι «όταν ένα τόσο μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος ψηφίζει κατ’ αυτόν τον τρόπο, πρέπει να υπάρξουν συνέπειες». Ο εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα οικονομίας Φρανκ Σέφλερ έκανε λόγο για «αποτέλεσμα – καταστροφή» για την κυβέρνηση Σολτς, ενώ ο γενικός γραμματέας του SPD Κέβιν Κύνερτ επέρριψε την ευθύνη στους κυβερνητικούς εταίρους του κόμματός του, τους Πράσινους και το FDP.

«Θα υπάρξουν συζητήσεις για το μελλοντικό έργο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. «Το θέμα είναι το SPD να μην επιτρέπει να τον ξεγελούν κόμματα τα οποία οι ψηφοφόροι πέταξαν έξω από τα κοινοβούλια συντρίβοντάς τα», υπογράμμισε. Από την πλευρά του CDU, ο γενικός γραμματέας Κάρστεν Λίνεμαν επιτέθηκε στην Ζάρα Βάγκενκνεχτ χαρακτηρίζοντάς την «κομμουνίστρια».

Ο μεγάλος «χαμένος»

Το πρόσωπο-κλειδί, στη Θουριγγία ήταν ο ακραιφνής ακροδεξιός, Μπιερν Χέκε, που έχει καταδικαστεί για ναζιστικά συνθήματα και χειρονομίες, με τις  απόψεις του, να τυγχάνουν υψηλής αποδοχής στους ψηφοφόρους της Θουριγγίας.

Ωστόσο ο Χέκε απέτυχε  να εκλεγεί στο τοπικό κοινοβούλιο με απευθείας εντολή, καθώς στην εκλογική του περιφέρεια επικράτησε ο υποψήφιος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Κρίστιαν Τίσνερ.

Ο χαρακτηρισμένος -και με δικαστικές αποφάσεις- ως «φασίστας» αρχηγός της AfD έλαβε το 38,9% των ψήφων και ο αντίπαλός του το 43% και, σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα, εάν η AfD εκλέξει τελικά πολλούς βουλευτές με απευθείας εντολή, δεν θα μπορεί πλέον να εκλέξει βουλευτές από την λίστα του κόμματος, στην οποία είναι επικεφαλής ο κ. Χέκε.

Θα χάσει και την ηγεσία του κόμματος

Σε αυτή την περίπτωση, θα μείνει εκτός κοινοβουλίου και πιθανότατα θα χάσει και την θέση του αρχηγού της τοπικής οργάνωσης, η οποία υπό την ηγεσία του έχει χαρακτηριστεί επισήμως «εξακριβωμένα ακροδεξιά εξτρεμιστική»

Στη Σαξονία  πρόσωπο – κλειδί της Ακροδεξιάς είναι ο Γεργκ Ούρμπαν, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου AfD, μηχανικός νερού στο επάγγελμα, πιο μετριοπαθής στις δημόσιες εμφανίσεις του από τον Χέκε αλλά το ίδιο σκληρός ως προς τις θέσεις.

Το μεταναστευτικό…

Οι ψηφοφόροι πήγαν σήμερα στις εκλογές με το βλέμμα στους μετανάστες και κυρίως σε όσους από αυτούς διαπράττουν στην Γερμανία βαριά εγκλήματα, όπως πριν από 10 ημέρες στο Ζόλινγκεν ο 26χρονος Σύρος που σκότωσε με μαχαίρι τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους οκτώ. Μετά από αυτό και υπό την απειλή του καταποντισμού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), ο Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε αυστηρότερα μέτρα για τους μετανάστες. Οι ανακοινώσεις «συνέπεσαν» μάλιστα με την πρώτη απέλαση παραβατικών μεταναστών από το 2021. Στην προχθεσινή ειδική πτήση για Καμπούλ επέβαιναν 28 Αφγανοί, καταδικασμένοι για βαριά αδικήματα – ανάμεσά τους και ο άνδρας που βίασε μια 14χρονη το 2019 κοντά στην πόλη Ουλμ.

…Και ο Πούτιν

Στους «κερδισμένους» των σημερινών εκλογών θα συγκαταλέγεται πιθανότατα και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. AfD και BSW μπορεί να βρίσκονται στα αντίθετα άκρα, συναντώνται ωστόσο χωρίς προσχήματα τόσο στην προσφυγική όσο και στη φιλορωσική πολιτική τους. Το Κρεμλίνο προσπαθεί συστηματικά να επηρεάσει την εσωτερική πολιτική σκηνή της Γερμανίας και δεν αποκλείεται απόψε να έχει λόγους να πανηγυρίσει.

Σενάρια συνεργασίας

Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο το κατακερματισμένο σκηνικό, ο σχηματισμός κυβερνητικών συμμαχιών για την επόμενη μέρα προδιαγράφεται εξόχως περίπλοκη υπόθεση.

Αν διατηρηθεί το «δόγμα» του πάση θυσία αποκλεισμού της AfD από τις κρατιδιακές κυβερνήσεις, δεν αποκλείεται να δούμε και τις πιο παράδοξες συνεργασίες, όπως του CDU με την BSW. Παρόλα αυτά, αν η AfD κερδίσει τουλάχιστον το 1/3 των εδρών σε κρατιδιακό κοινοβούλιο, θα είναι σε θέση να μπλοκάρει αποφάσεις που απαιτούν ενισχυμένη πλειοψηφία των 2/3, όπως π.χ. ο διορισμός δικαστών. Την ίδια ώρα, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, η AfD καταφέρνει έναν χρόνο πριν από τις βουλευτικές εκλογές να βρίσκεται δημοσκοπικά σταθερά στην δεύτερη θέση και μία ή δύο πρωτιές απόψε θα της δώσουν ισχυρή ώθηση ενόψει του 2025, ενώ θα την αποδαιμονοποιήσουν περαιτέρω στα μάτια πολλών ψηφοφόρων. Ήδη μειώνεται σταδιακά το ποσοστό των πολιτών εκείνων που τάσσονταν κατηγορηματικά κατά οποιασδήποτε συνεργασίας των υπόλοιπων κομμάτων με την ακροδεξιά. Η εικόνα θα συμπληρωθεί στις 22 του μηνός, με τις εκλογές στο Βρανδεμβούργο, όπου επίσης προηγείται η ακροδεξιά.