Skip to main content

Διαδηλώσεις οργής στο Τελ Αβίβ για απελευθέρωση των ομήρων: Ασφυκτική πίεση στον Νετανιάχου

REUTERS/Florion Goga

Ηδη τα τρένα από την Ιερουσαλήμ προς το Τελ Αβίβ είναι γεμάτα διαδηλωτές που κατευθύνονται προς την προγραμματισμένη εκδήλωση.

Μαζικές διαδηλώσεις με σκοπό να ασκηθεί πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση και να επιτευχθεί συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων διεξλαγονται απόψε στο Ισραήλ, στον απόηχο του εντοπισμού άλλων έξι νεκρών ομήρων, θυμάτων της Χαμάς.

Από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής τα τρένα από την Ιερουσαλήμ προς το Τελ Αβίβ ήταν γεμάτα διαδηλωτές που κατευθύνονται προς την προγραμματισμένη εκδήλωση.

Κάποιοι φορούσαν μαύρα μπλουζάκια που γράφουν «φέρτε τους σπίτι τώρα» ή φέρουν πλακάτ και σημαίες. Άλλοι έφεραν κίτρινες κορδέλες σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους ομήρους και τις οικογένειές τους.

Το Φόρουμ Οικογενειών των Ομήρων μιλά για μια «μαζική διαδήλωση»  με σκοπό να παραλύσει τη χώρα

Οι οικογένειες ζητούν να επιτευχθεί άμεσα συμφωνία για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση όσων παραμένουν αιχμάλωτοι.

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το γραφείο του Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ και στους δρόμους του Τελ Αβίβ, μεταδίδει το BBC.

Η ισραηλινή συνδικαλιστική ομοσπονδία (Histadrut) έχει επιβεβαιώσει επίσης ότι θα λάβει μέρος σε γενική απεργία τη Δευτέρα.

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Yair Lapid είναι επίσης μεταξύ εκείνων που ζητούν απεργία για να αναγκάσουν την κυβέρνηση να δράσει, ενώ σε αντίστοιχη δήλωση προχώρησε και ο υπουργός Αμυνας.

Νωρίτερα πάντως, ο Νετανιάχου επέμεινε σε σκληρή γραμμή, προειδοπποιώντας τη Χαμάς ότι θα «ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς» μαζί της προικονομώντας νέα ανάφλεξη.

«Όποιος δολοφονεί ομήρους δεν θέλει συμφωνία» για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές, είπε ο Νετανιάχου, απειλώντας την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση: «Θα σας καταδιώξουμε, θα σας πιάσουμε και θα ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς σας»

«Θα αγωνιστούμε σε όλα τα μέτωπα εναντίον ενός βάναυσου εχθρού που θέλει να μας δολοφονήσει όλους. Το γεγονός πως η Χαμάς συνεχίζει να διαπράττει θηριωδίες όπως αυτές που διέπραξε στις 7 Οκτωβρίου, μάς αναγκάζει να κάνουμε τα πάντα ώστε να μην μπορεί πλέον να τις διαπράττει», είπε ακόμη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, ο αξιωματούχος της Χαμάς, Ιτσάτ ελ Ρέσικ, επέρριψε στο Ισραήλ την ευθύνη για τον θάνατο» των ομήρων «επειδή συνεχίζει τον γενοκτονικό πόλεμό του (…) και αποφεύγει κάθε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός».

Μέσα σε σήραγγα

Βάσει της ενημέρωσης του Ισραηλινού στρατού (IDF), οι έξι όμηροι της Χαμάς εκτελέστηκαν μία ή δύο μέρες ημέρες προτού οι άνδρες του ΙDF τους εντοπίσoυν, χθες Σάββατο.

Τα πτώματά τους βρέθηκαν μέσα σε σήραγγα στη Ράφα της νότιας Γάζας.

Οι έξι είχαν απαχθεί από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023. Από τους συνολικά 251 απαχθέντες, 97 εξακολουθούν να βρίσκονται στη Γάζα, αλλά 33 εξ αυτών έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Ο εκπρόσωπος αυτού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι είπε ότι οι έξι «δολοφονήθηκαν βάναυσα» από τη Χαμάς λίγο πριν φτάσουν τα ισραηλινά στρατεύματα, πιθανώς μόνο μία ή δύο μέρες πριν βρεθούν νεκροί.

«Σύμφωνα με μια αρχική εκτίμηση… δολοφονήθηκαν βάναυσα από τρομοκράτες της Χαμάς λίγο πριν τους βρούμε» είπε ο Χαγκάρι σε συνέντευξη Τύπου.

«Τα πτώματά τους βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των μαχών στη Ράφα, σε μια σήραγγα, περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από μια άλλη σήραγγα στην οποία σώσαμε τον Φαρχάν αλ-Κάντι πριν από λίγες ημέρες», είπε ο ίδιος.

Είχαν ενδείξεις

Το IDF είπε ότι δεν γνώριζε την ακριβή τοποθεσία των ομήρων, αλλά είχε ενδείξεις για μια γενική περιοχή όπου θα μπορούσαν να κρατούνται, και ως εκ τούτου «επιχειρούσε προσεκτικά» στην περιοχή.

«Από τη στιγμή που εντοπίστηκε ο Φαρχάν, δόθηκε εντολή στα στρατεύματα να λειτουργούν ακόμη πιο προσεκτικά, καθώς καταλαβαίναμε ότι μπορεί να υπάρχουν επιπλέον όμηροι στην περιοχή. Δεν είχαμε πληροφορίες για την ακριβή τοποθεσία των ομήρων», είπε ο Χάγκαρι.

Τα στρατεύματα άρχισαν να ερευνούν ένα συγκρότημα σήραγγας, περίπου 20 μέτρα κάτω από το έδαφος, το Σάββατο και βρήκαν τους ομήρους νεκρούς, το απόγευμα. Τα πτώματά τους εξήχθησαν από τη Γάζα μέσα στη νύχτα και μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ για αναγνώριση.

Ο Ισραηλινός Στρατός είπε ότι «δεν σημειώθηκαν συγκρούσεις με τρομοκράτες της Χαμάς» μέσα στη σήραγγα και οι τρομοκράτες που πιθανότατα δολοφόνησαν τους έξι είχαν εγκαταλείψει την περιοχή. Ωστόσο, τα στρατεύματα πολέμησαν με τρομοκράτες πάνω από το έδαφος στην περιοχή της σήραγγας, σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση του IDF.

Ποιοι ήταν οι έξι όμηροι

  • Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν (Hersh Goldberg-Polin) 23 ετών
    Γεννήθηκε στην Καλιφόρνια και ζούσε εκεί από την ηλικία των 7 ετών. Στις 7 Οκτωβρίου 2023, απήχθη από τη Χαμάς στο μουσικό φεστιβάλ Nova. Κατά τη διάρκεια της απαγωγής του, ακρωτηριάστηκε από χειροβομβίδα που έσκασε στο αριστερό του χέρι. Ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, είχε εμφανιστεί σε ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς στα τέλη Απριλίου.
  • Έντεν Γερουσάλμι (Eden Yerushalmi) 24 ετών
    Η Έντεν Γερουσάλμι , επαγγελματίας του πιλάτες 24 ετών, απήχθη επίσης από το μουσικό φεστιβάλ Nova. Αρχικά κρύφτηκε σε ένα αυτοκίνητο, δίπλα σε πτώματα δολοφονημένων φίλων. Φοβούμενη μήπως την πιάσουν, δραπέτευσε σε ένα δάσος όπου κρυβόταν σε έναν θάμνο για ώρες. Όλο αυτό το διάστημα, η Εντεν παρέμεινε σε επαφή με τη Σάνι, την αδερφή της, η οποία άκουσε τους τρομοκράτες να πλησιάζουν. «Τους άκουγα από το τηλέφωνο», είπε η Σάνι. «Ήξερα ότι αυτές ήταν οι τελευταίες μου στιγμές με την αδερφή μου». Τελικά η Έντεν ψιθύρισε: «Με έπιασαν».
  • Κάρμελ Γκατ (Carmel Gat) 40 ετών
    H Κάρμελ Γκατ συνελήφθη από το κιμπούτς Μπεερί στις 7 Οκτωβρίου. Η Γκατ λέγεται ότι βοήθησε ομήρους με ασκήσεις γιόγκα και διαλογισμό.
  • Αλμόγκ Σαρούζι (Almog Sarusi) 27 ετών
    Συνελήφθη και αυτός στο φεστιβάλ Nova. Εκεί όπου δολοφονήθηκε και η σύντροφός του, Σασάρ Γκίντι.
  • Αλεξάντερ Λομπάνοφ (Alexander Lobanov) 32 ετών
    Από τη Nova απήχθη και ο 32χρονος Ρωσοϊσραηλινός Αλεξάντερ Λομπανόφ. Η σύζυγος του Λομπάνοφ, Μιχάλ, γέννησε τον δεύτερο γιο της τον Φεβρουάριο, ενώ εκείνος βρισκόταν σε αιχμαλωσία.
  • Όρι Ντανίνο (Ori Danino) 25 ετών
    Ο Όρι Ντανίνο, ένας άλλος όμηρος του μοιραίου φεστιβάλ, έγινε 25 ετών όντας αιχμάλωτος της Χαμάς. Ο Ντανίνο συνελήφθη από το φεστιβάλ Nova μαζί με τους φίλους του Omer Shem, ο οποίος παραμένει αιχμάλωτος, και τα αδέρφια Maya και Itai Regev, που ελευθερώθηκαν στη συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων τον Νοέμβριο.