Skip to main content

Ισραηλινοί όμηροι: «Δολοφονήθηκαν βάναυσα» μία ή δύο ημέρες προτού ανασυρθούν μέσα από σήραγγα της Χαμάς

REUTERS/Florion Goga

Το IDF είπε ότι δεν γνώριζε την ακριβή τοποθεσία των ομήρων, αλλά είχε ενδείξεις για μια γενική περιοχή όπου θα μπορούσαν να κρατούνται οι έξι

Μία ή δύο μέρες ημέρες προτού ο ισραηλινός στρατός τους εντοπίσει, χθες Σάββατο, εκτελέστηκαν οι έξι όμηροι της Χαμάς.

Αυτό αναφέρει στην ενημέρωσή του ο ισραηλινός στρατός που εντόπισε χθες τα πτώματά τους μέσα σε σήραγγα στη Ράφα της νότιας Γάζας.

Οι έξι είχαν απαχθεί από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023. Από τους συνολικά 251 απαχθέντες, 97 εξακολουθούν να βρίσκονται στη Γάζα, αλλά οι 33 εξ αυτών έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον στρατό.

Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι είπε ότι οι έξι «δολοφονήθηκαν βάναυσα» από τη Χαμάς λίγο πριν φτάσουν τα ισραηλινά στρατεύματα. Πιθανώς μόνο μία ή δύο μέρες πριν τους βρουν.

«Σύμφωνα με μια αρχική εκτίμηση… δολοφονήθηκαν βάναυσα από τρομοκράτες της Χαμάς λίγο πριν τους βρούμε» είπε ο Χαγκάρι σε συνέντευξη Τύπου.

«Τα πτώματα τους βρέθηκαν κατά τη διάρκεια μαχών στη Ράφα, σε μια σήραγγα, περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από μια άλλη σήραγγα στην οποία σώσαμε τον Φαρχάν αλ-Κάντι πριν από λίγες ημέρες», είπε ο ίδιος.

Δεν γνωρίζαμε ακριβή τοποθεσία

Το IDF είπε ότι δεν γνώριζε την ακριβή τοποθεσία των ομήρων, αλλά είχε ενδείξεις για μια γενική περιοχή όπου θα μπορούσαν να κρατούνται, και ως εκ τούτου «επιχειρούσε προσεκτικά» στην περιοχή.

«Από τη στιγμή που εντοπίστηκε ο Φαρχάν, δόθηκε εντολή στα στρατεύματα να λειτουργούν ακόμη πιο προσεκτικά από ό,τι συνήθως, καθώς καταλαβαίναμε ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλοι όμηροι στην περιοχή. Δεν είχαμε πληροφορίες για την ακριβή τοποθεσία τους», είπε ο Χάγκαρι.

Τα στρατεύματα άρχισαν να ερευνούν το συγκρότημα σήραγγας, περίπου 20 μέτρα κάτω από το έδαφος, όταν και βρήκαν τους ομήρους νεκρούς, το απόγευμα του Σαββάτου. Τα πτώματα τους εξήχθησαν από τη Γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας και μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ για αναγνώριση.

Ο Ισραηλινός Στρατός είπε ότι δεν «σημειώθηκαν συγκρούσεις με τρομοκράτες της Χαμάς» μέσα στη σήραγγα και ότι «οι τρομοκράτες που πιθανότατα δολοφόνησαν τους έξι είχαν εγκαταλείψει την περιοχή». Ωστόσο, τα στρατεύματα πολέμησαν με τρομοκράτες πάνω από το έδαφος στην περιοχή όπου βρισκόταν η σήραγγα, σύμφωνα πάντα με τη ενημέρωση του IDF.

Ποιοι ήταν οι έξι όμηροι

  • Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν (Hersh Goldberg-Polin) 23 ετών
    Γεννήθηκε στην Καλιφόρνια και ζούσε εκεί από την ηλικία των 7 ετών. Στις 7 Οκτωβρίου 2023, απήχθη από τη Χαμάς από το μουσικό φεστιβάλ Nova. Κατά τη διάρκεια της απαγωγής του, ακρωτηριάστηκε από χειροβομβίδα που έσκασε στο αριστερό του χέρι. Είχε εμφανιστεί σε προπαγανδιστικό βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς στα τέλη Απριλίου.
  • Έντεν Γερουσάλμι (Eden Yerushalmi) 24 ετών
    Η Έντεν Γερουσάλμι , επαγγελματίας του πιλάτες 24 ετών, απήχθη επίσης από το μουσικό φεστιβάλ Nova. Αρχικά, κρύφτηκε σε ένα αυτοκίνητο, δίπλα σε πτώματα φίλων της. Φοβούμενη μήπως την πιάσουν, κρύφτηκε σε ένα δάσος όπου παρέμεινε σε έναν θάμνο για ώρες. Όλο αυτό το διάστημα, η Εντεν μιλούσε επαφή με τη Σάνι, την αδερφή της, η οποία άκουσε τους τρομοκράτες να πλησιάζουν. «Τους άκουγα από το τηλέφωνο», είπε η Σάνι. «Ήξερα ότι αυτές ήταν οι τελευταίες μου στιγμές με την αδερφή μου». Τελικά, η Έντεν ψιθύρισε: «Με έπιασαν».
  • Κάρμελ Γκατ (Carmel Gat) 40 ετών
    H Κάρμελ Γκατ συνελήφθη από το κιμπούτς Μπεερί στις 7 Οκτωβρίου. Η Γκατ λέγεται ότι βοήθησε ομήρους με ασκήσεις γιόγκα και διαλογισμό.
  • Αλμόγκ Σαρούζι (Almog Sarusi) 27 ετών
    Συνελήφθη και αυτός στο φεστιβάλ Nova. Εκεί όπου δολοφονήθηκε και η σύντροφος του, Σασάρ Γκίντι.
  • Αλεξάντερ Λομπάνοφ (Alexander Lobanov) 32 ετών
    Από τη Nova απήχθη και ο 32χρονος Ρωσοϊσραηλινός Αλεξάντερ Λομπανόφ. Η σύζυγος του Λομπάνοφ, Μιχάλ, γέννησε τον δεύτερο γιο της τον Φεβρουάριο, ενώ εκείνος βρισκόταν σε αιχμαλωσία.
  • Όρι Ντανίνο (Ori Danino) 25 ετών
    Ο Όρι Ντανίνο, ένας άλλος όμηρος στο μουσικό φεστιβάλ, έγινε 25 ετών όντας αιχμάλωτος της Χαμάς. Ο Ντανίνο συνελήφθη από το φεστιβάλ Nova μαζί με τους φίλους του Omer Shem (ο οποίος παραμένει αιχμάλωτος) και τα αδέρφια Maya και Itai Regev, που ελευθερώθηκαν με τη συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων τον Νοέμβριο.

Μπάιντεν: Θα πληρώσουν

«Είχε μόλις κλείσει τα 23. Σχεδίαζε να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο», είπε ο Μπάιντεν αναφερόμεμος στον αμερικανοϊσραηλινό Γκόλντμπεργκ-Πόλιν.

Οι γονείς του, η Ρέιτσελ Γκόλντμπεργκ και ο Τζον Πόλιν «ήταν θαρραλέοι, συνετοί και ακλόνητοι ακόμη και ενόσω υπέμεναν αυτό που δεν θα μπορούσαν να έχουν φανταστεί», είπε ο Μπάιντεν.

«Αγωνίστηκαν αδιάκοπα για τον γιο τους και όλους τους ομήρους που κρατούνταν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες. Τους θαυμάζω και πενθώ μαζί τους πιο βαθιά απ’ ό,τι οι λέξεις μπορούν να εκφράσουν», είπε ο πρόεδρος.

Ο Μπάιντεν δεσμεύθηκε πως «οι ηγέτες της Χαμάς θα πληρώσουν για τα εγκλήματά τους. Και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε 24 ώρες το 24ωρο για μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων».

Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις ανέφερε σε μια δήλωση ότι καταδικάζει σθεναρά τη συνεχιζόμενη βαναυσότητα της Χαμάς, και αυτό πρέπει να κάνει και όλος ο κόσμος. Η Χάρις, η υποψήφια των Δημοκρατικών για να διαδεχθεί τον Μπάιντεν, είπε πως η ίδια και ο πρόεδρος θα παραμείνουν αταλάντευτοι στη δέσμευσή τους να απελευθερώσουν τους Αμερικανούς και όλους τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα.

Μιλώντας νωρίτερα στους δημοσιογράφους, ο Μπάιντεν είπε πως εξακολουθεί να είναι «αισιόδοξος» ότι θα επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ώστε να σταματήσει ο πόλεμος.

«Νομίζω πως είμαστε κοντά στο να έχουμε μια συμφωνία», είπε. «Είναι καιρός αυτός ο πόλεμος να τελειώσει».