Skip to main content

Το κίνητρο της μπριζόλας και ο Ιαπωνικός στρατός

Το Τόκιο σε κυνήγι νεοσύλλεκτων

Καθώς το Τόκιο βρίσκεται αντιμέτωπο,  με την ολοένα και αυξανόμενη παγκόσμια γεωπολιτική αστάθεια, αλλά και την εντεινόμενη απειλή από την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα, αναζητά ευφάνταστους τρόπους να προσελκύσει νεοσύλλεκτους στο ιαπωνικό στρατό, εν μέσω συρρίκνωσης του πληθυσμού και της αύξησης των ηλικιωμένων.

Έτσι, υπόσχεται προσφέρει κοιτώνες και… μεγαλύτερες μπριζόλες σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της τεράστιας έλλειψης ένστολων. Το σχέδιο για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα  στρατόπεδα, αποτελεί ένα μόνο μέρος της εκστρατείας στρατολόγησης, δεδομένου ότι η Ιαπωνία αυξάνει τις δαπάνες για την άμυνα.

Το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας ζήτησε από την κυβέρνηση κονδύλι – ρεκόρ ύψους 59 δισ. δολαρίων για το οικονομικό έτος που ξεκινά τον Απρίλιο, του 2025. Ο προϋπολογισμός που σχετίζεται με την άμυνα θα ανέλθει στο 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος έως το 2027.

Εκτός από την ανάγκη για καλύτερη τεχνολογία και μεγαλύτερες επενδύσεις στην αυτοματοποίηση και την τεχνητή νοημοσύνη, το υπουργείο Άμυνας αναπτύσσει παράλληλα μια νέα στρατηγική για να «καταστήσει τη στρατιωτική σταδιοδρομία πιο ελκυστική», αναφέρουν οι Financial Times.

Καλύτεροι μισθοί, τουαλέτες και κοιτώνες

Η νέα προσπάθεια, εκτός από καλύτερους μισθούς, δίνει υποσχέσεις για καλύτερες ντουζιέρες και τουαλέτες, καθώς και μεγαλύτερη ιδιωτικότητα στους κοιτώνες.

Κονδύλια θα διατεθούν για την κατασκευή μεμονωμένων κλινών τύπου «κάψουλας» στα πολεμικά πλοία.

Οι προσπάθειες στρατολόγησης από τις SDF( Self-Defense Forces) σε ορισμένα μέρη της χώρας επικεντρώθηκαν σε φτωχότερες οικογένειες.

Η καμπάνια στρατολόγησης τον τελευταίο χρόνο επικεντρώθηκε επίσης στο μέγεθος και την ποιότητα της μπριζόλας που σερβίρεται στα στρατόπεδα.

Το κυνήγι των νεοσύλλεκτων διεξάγεται καθώς η Ιαπωνία θωρακίζεται έναντι της αυξανόμενης απειλής από γειτονικές χώρες όπως η Κίνα.

«Αδιανόητη παραβίαση του εναέριου χώρου

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ένα κινεζικό στρατιωτικό αεροσκάφος πραγματοποίησε μια άνευ προηγουμένου εισβολή στον ιαπωνικό εναέριο χώρο – παραβίαση που το Τόκιο χαρακτήρισε «αδιανόητη» και απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Όπως όλοι οι εργοδότες στην Ιαπωνία, οι SDF έχουν να πολεμήσουν έναν επίμονο εχθρό: το δημογραφικό.

Ο πληθυσμός της χώρας σε ηλικία εργασίας συρρικνώνεται και ο αριθμός των νέων φθίνει.

Εντωμεταξύ, τον Ιούλιο, το υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι το ποσοστό κατάταξης έως τον Μάρτιο του 2024 είχε πέσει σε χαμηλό ρεκόρ, στο 50,8% του στόχου.

Η πτώση κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο έτος αποδόθηκε στη συρρίκνωση του πληθυσμού  αλλά και σε πολύκροτα σκάνδαλα σεξουαλικών παρενοχλήσεων.

naftemporiki.gr