Η Ουκρανία ζητά άδεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εναντίον στρατιωτικών στόχων, βαθιά στα ρωσικά μετόπισθεν, όπως δήλωσε ουκρανός αξιωματούχος στο CNN.
Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο μάλιστα, η ουκρανική πλευρά θα δώσει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ μια λίστα με πιθανούς στόχους στη Ρωσία, στη συνάντηση που θα έχει απόψε στο Πεντάγωνο, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λόιντ Οστιν με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ρουστέμ Ουμιέροφ.
«Στο ραντεβού ο Ουμιέροφ θα προσπαθήσει να πείσει την κυβέρνηση Μπάιντεν να άρει τους περιορισμούς στις επιθέσεις με αμερικανικά όπλα μεγάλης εμβέλειας στο ρωσικό έδαφος», ανέφερε ουκρανός αξιωματούχος στο CNN. \
Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Πενταγώνου Σαμπρίνα Σινγκ, περιορίστηκε πάντως να δηλώσει ότι ο Όστιν θα ενημερωθεί για την τρέχουσα κατάσταση στο πεδίο της μάχης, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην περιοχή Κουρσκ.
Θέλουν μεγαλύτερη εμπλοκή της Δύσης
Στρατιωτικοί αναλυτές προειδοποιούν πάντως ότι το Κίεβο προσπαθεί να παρασύρει τη Δύση σε μεγαλύτερο πόλεμο.
Τα τελευταία δυόμισι χρόνια, υπήρξαν επανειλημμένες προειδοποιήσεις για περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο έθεσε κάποιες «κόκκινες γραμμές» και απείλησε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Η Ουκρανία-και οι δυτικοί σύμμαχοί της- δεν εντυπωσιάστηκαν και δεν συμμορφώθηκαν. Και δεν έγινε τίποτα – μέχρι τώρα.
«Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι φαίνεται να είναι πεπεισμένος ότι αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει και στο μέλλον. Γι’ αυτό τα στρατιωτικά σχέδια της Ουκρανίας γίνονται όλο και πιο τολμηρά», σημειώνουν οι ίδιες πηγές. «Η εισβολή στην περιοχή του Κουρσκ είναι ένα παράδειγμα αυτού του γεγονότος», προσθέτουν
Ο Ουκρανός πρόεδρος υποστήριξε βέβαια ότι η στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή του Κουρσκ ήταν μέρος ενός σχεδίου για να εξαναγκάσει τη Ρωσία να υποχωρήσει.
Βρετανικό «πράσινο φως»
Σύμφωνα με την Telegraph, η Βρετανία έχει ήδη δώσει το πράσινο φως στο Κίεβο για επιθέσεις με πυραύλους Storm Shadow, βαθιά στη ρωσική ενδοχώρα. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Λονδίνου μάλλον δεν θα μιλήσει δημόσια για να μην προκληθεί διαμάχη με τις ΗΠΑ.
Είναι επίσης πιθανό να προκύψει μια διαμάχη επειδή η κυβέρνηση Μπάιντεν φοβάται περαιτέρω κλιμάκωση, ακόμη και αν οι ΗΠΑ δεν συμφωνήσουν. Εάν εκτοξευθούν δυτικοί πύραυλοι στη ρωσική ενδοχώρα, τα αμερικανικά στρατεύματα θα μπορούσαν να παρασυρθούν σε αυτόν τον πόλεμο, αλλά αυτό είναι κάτι που θέλει να αποφύγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Λευκός Οίκος έχει από καιρό αναγνωρίσει ότι αυτός ο κίνδυνος υπάρχει – και επίσης ότι η Ουκρανία θα μπορούσε σκόπιμα να προσπαθήσει να σύρει τις ΗΠΑ στη σύγκρουση.
Σύμφωνα με τους Financial Times μάλιστα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν φέρεται να είπε σε συμβούλους ότι ο Ζελένσκι θα μπορούσε σκόπιμα να προσπαθήσει να παρασύρει την Αμερική σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο,
Ωστόσο, η Ουάσιγκτον παίρνει στα σοβαρά την πυρηνική απειλή από τη Μόσχα και εξακολουθεί να είναι επιφυλακτική σχετικά με τις επιθυμίες της Ουκρανίας. Ο Λευκός Οίκος όχι μόνο σημείωσε ότι το Κρεμλίνο απειλεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, αλλά και ότι αφήνει επανειλημμένα τα στρατεύματά του να εξασκήσουν τη χρήση τους.
Και ο Λευκός Οίκος μάλλον γνωρίζει ότι ένας πυρηνικός πόλεμος θα καταστρέψει όχι μόνο την Ευρώπη, αλλά και τις ίδιες τις ΗΠΑ.
Η αντίδραση της Μόσχας
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ το υπενθύμισε ρητά άλλωστε: «Η Δύση επιδιώκει την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα εάν επιτρέψει την εκτόξευση πυραύλων βαθιά στη ρωσική ενδοχώρα», είπε ο Λαβρόφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
«Το παιχνίδι με τη φωτιά, είναι σαν τα μικρά παιδιά που παίζουν με σπίρτα, αλλά είναι πολύ πιο επικίνδυνο για τους ενήλικες που τους εμπιστεύονται πυρηνικά όπλα στη μια ή την άλλη δυτική χώρα», είπε ο Λαβρόφ και πρόσθεσε: Ενας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμο δεν θα επηρεάσει μόνο την Ευρώπη.