Skip to main content

«Λουκέτο» στο Χ ετοιμάζεται να βάλει η Βραζιλία – Η κόντρα του Μασκ με τον δικαστή – «δικτάτορα»

X - Elon Musk

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να συμμορφωθούμε με τις παράνομες εντολές του για λογοκρισία των πολιτικών του αντιπάλων», λέει το Χ

Την επίσημη απόφαση της Βραζιλίας για μπλοκάρισμα των υπηρεσιών του στη χώρα περιμένει το Χ (πρώην Twitter), καθώς δεν ανταποκρίθηκε στην προθεσμία να ορίσει νέο νομικό εκπρόσωπο.

Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης έκλεισε τα γραφεία του στη χώρα νωρίτερα μέσα στον μήνα, λέγοντας πως η νομική σύμβουλός του είχε απειληθεί με σύλληψη, εάν δεν συμμορφωνόταν με εντολές, που η εταιρεία θεωρεί πως ισοδυναμούσαν με λογοκρισία.

Η πολύμηνη διαμάχη άρχισε όταν το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας διέταξε την αναστολή δεκάδων λογαριασμών του Χ με την κατηγορία της παραπληροφόρησης. Ο ιδιοκτήτης της πλατφόρμας, Έλον Μασκ, προειδοποίησε ότι θα ενεργοποιήσει εκ νέου τους λογαριασμούς και χαρακτήρισε τον δικαστή που έλαβε την απόφαση «τύρανο» και «δικτάτορα».

Η προθεσμία και το «όχι»

Ο δικαστής έδωσε χθες προθεσμία 24 ωρών στην εταιρεία να ορίσει νέο νομικό εκπρόσωπο και να πληρώσει πρόστιμα για παραβίαση της βραζιλιάνικης νομοθεσίας. Η διορία εκπνέει το βράδυ της Πέμπτης (20:00 τοπική ώρα – 02:00 Παρασκευής στην Ελλάδα). Το Χ έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως δεν σκοπεύει να συμμορφωθεί με την εντολή του δικαστή.

«Περιμένουμε ότι σύντομα ο δικαστής Αλεξάντερ ντε Μοράες θα δώσει εντολή για το κλείσιμο του Χ στη Βραζιλία, γιατί δεν είμαστε διατεθειμένοι να συμμορφωθούμε με τις παράνομες εντολές του για λογοκρισία των πολιτικών του αντιπάλων» έγραψε η πλατφόρμα στον λογαριασμό της.