Skip to main content

Βρετανία: «Τόλμησε» ο Στάρμερ και μετακίνησε το πορτρέτο της Θάτσερ – Έκρηξη Τόρις

BRITISH GOVERNMENT / HANDOUT
Η Μάργκαρετ Θάτσερ με τον Ρίτσαρντ Στόουν μπροστά από το πορτρέτο της

Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας μετακίνησε το πορτρέτο της Σιδηράς Κυρίας σε άλλο χώρο, προκαλώντας την οργή των Συντηρητικών

Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας προκάλεσε την οργή των Συντηρητικών αφού «τόλμησε» να μετακινήσει το πορτρέτο της «Σιδηράς Κυρίας», Μάργκαρετ Θάτσερ, από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Κιρ Στάρμερ των Εργατικών χαρακτηρίστηκε «μικροπρεπής» και «κακός» επειδή μετέφερε τον πίνακα αξίας 100.000 λιρών της αείμνηστης πρωθυπουργού των Τόρις από Ρίτσαρντ Στόουν, σε άλλο δωμάτιο της επίσημης κυβερνητικής κατοικίας.

Ο βιογράφος του Στάρμερ, Τομ Μπάλντουιν, είπε αυτή την εβδομάδα ότι ο Στάρμερ, ο οποίος ηγείται της νέας κεντροαριστερής κυβέρνησης της Βρετανίας, είπε πως του προκαλούσε εκνευρισμό το πορτρέτο και ζήτησε να το αφαιρέσουν.

Η κίνηση προκάλεσε άμεση αντίδραση καταδίκη από τους Συντηρητικούς θαυμαστές της Θάτσερ- και έδωσε πολλή τροφή πρωτοσέλιδα των δεξιών εφημερίδων της Daily Mail και της Daily Telegraph.

Ο δεξιός βετεράνος Τζον Ρέντγουντ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μονάδας πολιτικής της Θάτσερ, είπε στη Daily Mail: «Δεν εκπλήσσομαι καθόλου που το έκανε αυτό. Δεν θα ήθελε να ντρέπεται σε σύγκριση με μια πολύ καλύτερη πρωθυπουργό». Ο Ρέντγουντ κατηγόρησε τον Στάρμερ ότι είναι «απαισιόδοξος, αρνητικός και άσχημος».

Άλλοι τον χαρακτήρισαν «μικροπρεπή».

«Πριν από λίγους μήνες επικρίθηκε επειδή μιλούσε για την κληρονομιά της Μάργκαρετ Θάτσερ και τα στοιχεία της ηγεσίας της που σεβόταν, και τώρα επικρίνεται επειδή ζήτησε να μετακινηθούν μερικές φωτογραφίες», υπερασπίστηκε τον Στάρμερ η υπουργός του Τζάκι Σμιθ.

Η Σμιθ επεσήμανε ότι ένα πορτρέτο της Θάτσερ παραμένει σε μια γκαλερί της Ντάουνινγκ Στριτ με όλους τους πρώην πρωθυπουργούς. «Για να είμαστε ξεκάθαροι, υπάρχουν πορτρέτα της Μάργκαρετ Θάτσερ όπως και όλων των προηγούμενων πρωθυπουργών στο Νο. 10», πρόσθεσε. «Και αυτό, φυσικά, είναι απολύτως σωστό».

Το πορτρέτο της Θάτσερ από τον Στόουν έχει μια δικομματική ιστορία. Του είχε ανατεθεί από τον τότε πρωθυπουργό των Εργατικών Γκόρντον Μπράουν το 2009 ως φόρος τιμής στα επιτεύγματα της «Σιδηράς Κυρίας» στην εξουσία.