Skip to main content

Αργεντινή: Συνελήφθη πρώην μέλος των ιταλικών Ερυθρών Ταξιαρχιών – Ανακλήθηκε το καθεστώς πρόσφυγα που του είχε χορηγηθεί

EPA/JUAN IGNACIO RONCORONI
Φωτογραφία αρχείου.

Μετά την ανάκληση του καθεστώτος πρόσφυγα, η Ιταλία υπέβαλε νέο αίτημα έκδοσης

Το πρώην μέλος των ιταλικών Ερυθρών Ταξιαρχιών Λεονάρντο Μπερτουλάτσι συνελήφθη στο σπίτι του στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, όπου είχε διαφύγει και ζούσε τα τελευταία 20 χρόνια.

Της σύλληψής του προηγήθηκε η ανάκληση του καθεστώτος πρόσφυγα που του είχε χορηγηθεί προ 20 ετών, κατόπιν απόφασης της κυβέρνησης του προέδρου Χαβιέρ Μιλέι.

Μετά την ανάκληση του καθεστώτος πρόσφυγα, η Ιταλία υπέβαλε νέο αίτημα έκδοσης.

Εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης

Σε βάρος του 70χρονου Μπερτουλάτσι εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για ανθρωποκτονία, επίθεση και απαγωγή.

Του είχε επιβληθεί το 1987 κατά συγχώνευση ποινή 27 ετών κάθειρξης για υπονομευτική δράση και ένταξη σε ένοπλη παράνομη οργάνωση.

Είχε συλληφθεί το 2002 στο Μπουένος Άιρες, ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος μερικούς μήνες αργότερα, προτού συλληφθεί εκ νέου χθες, Πέμπτη, στο σπίτι του.

Η απαγωγή και δολοφονία του Άλντο Μόρο

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Αργεντινής, ο Λεονάρντο Μπερτουλάτσι ενεπλάκη στην υπόθεση της απαγωγής του Άλντο Μόρο, του χριστιανοδημοκράτη πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, που απήχθη τον Μάρτιο του 1978 και σχεδόν δυο μήνες αργότερα βρέθηκε νεκρός στον χώρο αποσκευών αυτοκινήτου στο κέντρο της Ρώμης.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης και οι υπηρεσίες του επικεφαλής της κυβέρνησης του προέδρου Μιλέι εργάστηκαν για «να αφαιρεθεί από τον τρομοκράτη η αναγνώριση καθεστώτος πολιτικού πρόσφυγα», ανέφερε το υπουργείο Ασφαλείας της Αργεντινής.

«Ευχαριστώ» από τη Μελόνι

Από την πλευρά της, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζα Μελόνι εξέφρασε με ανακοίνωσή της «βαθιά ευγνωμοσύνη στις αρχές της Αργεντινής» για τη σύλληψη.

Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες (Brigatte Rosse, BR), οργάνωση που ίδρυσε το 1973 ο Ρενάτο Κούρτσο, εμπνεόμενη από τη μαρξιστική-λενινιστική ιδεολογία, ανέλαβαν την ευθύνη για δολοφονίες, τραυματισμούς και απαγωγές δεκάδων δικαστικών, πολιτικών, δημοσιογράφων και βιομηχάνων τη δεκαετία του 1970.