Skip to main content

Sounion: Η στιγμή που οι Χούθι βάζουν εκρηκτικά και ανατινάζουν το πλοίο – Βίντεο

Το βίντεο δημοσιοποίησαν οι ίδιοι οι αντάρτες

Οι Χούθι μόλις έχουν κάνει ρεσάλτο στο ελληνικής σημαίας δεξαμενόπλοιο «Sounion».  Λίγο πριν, είχαν πλήξει το πλοίο με αντιαρματικό όπλο RPG.

Ήδη οι πρώτες εστίες φωτιάς έχουν ανάψει πάνω στο τάνκερ, που μετέφερε στις δεξαμενές του 150.000 τόνους αργού πετρελαίου.

Οι αντάρτες βιντεοσκοπούν την ώρα που κάνουν έλεγχο στους εσωτερικούς χώρους, πιθανώς να διαπιστώσουν αν έχει εγκαταλειφθεί από τους ναυτικούς που επέβαιναν σε αυτό.

Λίγο αργότερα, κάποιος φαίνεται να τοποθετεί εκρηκτικά που στη συνέχεια τα πυροδοτούν. Το δεξαμενόπλοιο ανατινάσσεται.

Το σχετικό βίντεο έδωσαν στην δημοσιότητα οι ίδιοι οι Χούθι.

Εντωμεταξύ, οι Χούθι συμφώνησαν τελικά να ρυμουλκηθεί το πλοίο σε ασφαλές λιμάνι, εν μέσω φόβων για διαρροή πετρελαίου. Σύμφωνα με το Bloomberg, το σχέδιο διάσωσης οργανώθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σε συνεργασία με Ευρωπαίους και περιφερειακούς ηγέτες, όπως ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Η Ελλάδα χρησιμοποίησε επίσης διπλωματικούς διαύλους με το Ιράν, υποστηρικτή των ανταρτών.

Το σχέδιο προβλέπει τη μεταφορά του πετρελαίου σε άλλο πλοίο και τη ρυμούλκηση του «Sounion» σε ασφαλές λιμάνι, πιθανότατα στο Τζιμπουτί. Αρχικά, οι Χούθι είχαν απειλήσει να εμποδίσουν τη ρυμούλκηση.