«Ερχόμαστε να τους πάρουμε πίσω στο Ισραήλ όπου ανήκουν, όπου θα έπρεπε να είναι» Οι οικογένειες των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας οργάνωσαν σήμερα κινητοποίηση κοντά στα σύνορα, ζητώντας να επιτευχθεί συμφωνία για την απελευθέρωσή τους και, κάποια στιγμή, επιχείρησαν να περάσουν στον θύλακα.
Κάποια στιγμή μερικές δεκάδες διαδηλωτές έφυγαν από το πλήθος και άρχισαν να τρέχουν προς τα σύνορα με τη Γάζα.
Η ισραηλινή αστυνομία σταμάτησε τους συγγενείς προτού προλάβουν να φτάσουν στα σύνορα. Οι αστυνομικοί τους προειδοποίησαν μάλιστα ότι θα γίνουν εύκολοι στόχοι των Παλαιστίνιων μαχητών αν στέκονται σε ανοιχτούς χώρους στην ύπαιθρο.
«Προσπαθούσαμε να μπούμε στη Γάζα για να πάρουμε πίσω τους ομήρους. Τους συγγενείς μας. Ο στρατός μας σταμάτησε, προσπαθούν να μας υπερασπιστούν και να μας προστατεύσουν. Αλλά οι όμηροι δεν είναι προστατευμένοι εκεί», είπε ο Γκιλ Ντίκμαν, ο ξάδελφος του οποίου, ο Καρμέλ Γκατ, είναι όμηρος στη Γάζα. «Πρέπει να υπογράψουμε τώρα συμφωνία και να φέρουμε πίσω όλους τους ομήρους. Και λέμε στον πρωθυπουργό: αν δεν μπορείς να το κάνεις, θα μπούμε μέσα και θα τους φέρουμε πίσω εμείς. Φέρτε τους στην πατρίδα τώρα», πρόσθεσε
Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στο Κιμπούτς Νιρίμ, στο νότιο Ισραήλ, που απέχει περίπου 2 χιλιόμετρα από τα σύνορα, από συγγενείς ορισμένων από τους 107 ομήρους που κρατούνται ακόμη στη Γάζα, κρατώντας φωτογραφίες των δικών τους ανθρώπων και φορώντας μπλουζάκια με στίγματα κόκκινης μπογιάς.
«Χερς, είμαι ο μπαμπάς»
Άρχισαν να φωνάζουν μηνύματα αγάπης και συμπαράστασης μέσα από τα μεγάφωνα που ήταν προσανατολισμένα προς τον παλαιστινιακό θύλακα.
«Χερς, είμαι ο μπαμπάς», φώναξε ο Τζον Πόλιν, ο γιος του οποίου, ο Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, αιχμαλωτίστηκε ενώ παρακολουθούσε ένα μουσικό φεστιβάλ. «Αυτό που πρέπει να ξέρετε, να το ξέρετε και οι 107, είναι ότι όχι μόνο οι οικογένειες και τα 9 εκατομμύρια κάτοικοι αυτής της χώρας είναι εδώ σήμερα αλλά και ότι άνθρωποι σε όλον τον κόσμο αγωνίζονται για εσάς», πρόσθεσε.
Η μητέρα του, η Ρέιτσελ Γκόλντμπεργκ, ύψωσε το χέρι της στον ουρανό ενώ μιλούσε στο μικρόφωνο: «Σ’ αγαπάμε. Να είσαι δυνατός. Να βγεις ζωντανός».
Το Νιρίμ ήταν η μία από τις κοινότητες που έβαλε στο στόχαστρό της η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, όταν εξαπέλυσε επίθεση στο νότιο Ισραήλ.
Μέχρι στιγμής οι διεθνείς προσπάθειες για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων δεν έχουν καρποφορήσει.
Πηγή: ΑΜΠΕ