Skip to main content

Ευρωπαϊκός Τύπος: «Σε τεντωμένο σκοινί» ο Στέφανος Κασσελάκης

Dimitris Kapantais / SOOC

«Oι αριστεροί τσακώνονται ξανά», είναι ένα εκ των δηκτικών σχολίων που φιλοξενούν ευρωπαϊκά ΜΜΕ για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Υπό αμφισβήτηση τίθεται και πάλι η ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη, ως επικεφαλής του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, καθώς μια νέα σύγκρουση μεταξύ των στελεχών του ωθεί το κόμμα στα πρόθυρα μιας άλλης μεγάλης διάσπασης», γράφει η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Euractiv.

«Ο Κασσελάκης έγινε πρόεδρος του Σύριζα τον Σεπτέμβριο του 2023, αντικαθιστώντας τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Αλλά από την πρώτη μέρα, ο 36χρονος επιχειρηματίας που έγινε πολιτικός ,αντιμετώπισε εσωτερική αντιπολίτευση, η οποία κατέληξε στο «μεγάλο διαζύγιο» τον Νοέμβριο του 2023, όταν μια μεγάλη ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε και δημιούργησε το κόμμα της Νέας Αριστεράς. Έκτοτε, ο Κασσελάκης αγωνίζεται να εδραιώσει τον έλεγχό του στον Σύριζα», σημειώνει το Euractiv.

Oι αριστεροί τσακώνονται ξανά

«Αυτή την εβδομάδα, μια νέα διαμάχη εντός του ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησε και πάλι συζήτηση για την ηγεσία του.Ο Παύλος Πολάκης, πολιτικός με επιρροή από το νησί της Κρήτης που υποστήριξε προσωπικά την εκλογή του Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αμφισβήτησε ανοιχτά την ηγεσία του. Το ρήγμα διευρύνθηκε όταν ο Κασσελάκης, σε μια οριακή ψηφοφορία αντικατέστησε τον Σωκράτη Φάμελλο με τον Νίκο Παππά ως επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. Η ψηφοφορία έδειξε ότι ο Κασελάκης βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί», αναφέρει η ιστοσελίδα.

«Ανώτερο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, ο οποίος μίλησε στο Euractiv υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι δεν υπήρχε λόγος να αντικαταστήσει ο Κασσελάκης τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.

«Ο Φάμελλος είναι ένας μετριοπαθής αριστερός που οδήγησε με επιτυχία το κόμμα στο κοινοβούλιο όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπιζε αναταραχή», είπε το στέλεχος του Κόμματος

«Φαντάσματα»

Πρόσθεσε επίσης ότι ο Κασσελάκης βλέπει «παντού φαντάσματα» και «εκ παραδρομής πιστεύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας συντονίζει τις προσπάθειες ανατροπής του».

Οι σχέσεις Κασσελάκη-Τσίπρα δεν ήταν στα καλύτερά τους από τότε που ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε ανοιχτά νέες εκλογές για να αλλάξει ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο συνέδριο του κόμματος τον περασμένο Φεβρουάριο.Για το λόγο αυτό, κάποιοι επιμένουν ότι πολλοί από αυτούς που αμφισβητούν τον Κασσελάκη έχουν στενούς δεσμούς με τον Τσίπρα.

Η Euractiv ενημερώθηκε ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί ένα σενάριο πρότασης μομφής από αρκετούς «ουδέτερα» στελέχη, που είναι απογοητευμένα με τον τρόπο που χειρίστηκε ο Κασσελάκης την ψηφοφορία της Τρίτης».

Τι λέει η πλευρά του Κασσελάκη

Πηγή κοντά στον Κασσελάκη δήλωσε στο Euractiv ότι, αν και οι σχέσεις του με τον Τσίπρα χαρακτηρίζονται από «καχυποψία», ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπει τον πρώην πρωθυπουργό να είναι πίσω από αυτούς που τον αμφισβητούν. «Αυτοί οι άνθρωποι ισχυρίζονται πάντως ότι εκπροσωπούν την άποψη του Τσίπρα», είπε η ίδια πηγή. «Ο Κασσελάκης θέλει να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτόνομο δρόμο ,είναι αποφασιστικός να προχωρήσει και όποιος διαφωνεί θα πρέπει να πάρει τις σωστές αποφάσεις», είπε η ίδια πηγή, στο Euractiv, προσθέτοντας ότι η άμεση επαφή του αρχηγού με την εκλογική βάση του κόμματος «ενοχλεί τους βετεράνους του κόμματος».

«Αργός θάνατος» στα ΜΜΕ του κόμματος

Το γαλλικό περιοδικό Marianne αναφέρεται στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «είναι στα πρόθυρα της εξαφάνισης».

«Οι εφημερίδες και το ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε κακή οικονομική κατάσταση και ο πρόεδρος του αριστερού κόμματος, ο πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs, Στέφανος Κασσελάκης, άργησε να προτείνει ένα σχέδιο για τη διάσωσή τους.Τόσο πολύ που κάποιοι φοβούνται ότι θέλει πραγματικά να τα κλείσει», γράφει το γαλλικό περιοδικό.

«Στον ραδιοσταθμό «Κόκκινο», ο ύμνος της επαναστατικής «Διεθνούς» είναι το σήμα του, αλλά στο συντακτικό προσωπικό, μια άλλη μελωδία επανέρχεται συνεχώς: «Δεν έχουμε πληρωθεί εδώ και πολλές εβδομάδες…» , εξηγούν οι εργαζόμενοι, που συνοδεύουν τα λόγια τους με έναν μακρύ αναστεναγμό απόγνωσης. Εδώ και αρκετό καιρό, μια απειλή κρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους: αυτή του κλεισίματος των εργαλείων εργασίας τους. Υπερβολική προοπτική; Σε κάθε περίπτωση, αυτό που συμβαίνει μοιάζει με αργό θάνατο, από ασφυξία», αναφέρει το Marianne.