Skip to main content

Ο πνιγμός του Μάικ Λιντς και η εισβολή στο Κουρσκ

EPA/IGOR PETYX

Οι θεωρίες και οι εικασίες περί συνωμοσίας δίνουν και παίρνουν, καθώς οι ιταλικές αρχές διέταξαν έρευνα για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως.

Ήταν τελικά «σαμποτάζ»; Πώς έγινε και το θεωρητικά αβύθιστο ιστιοφόρο «Bayesian» ναυάγησε εν ριπή οφθαλμού όταν έπεσε σε ανεμοστρόβιλο στις ακτές της Σικελίας;

Η απάντηση δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη, πάνω από μία εβδομάδα μετά το ναυάγιο του σκάφους που στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους, ανάμεσά τους και στον Βρετανό μεγιστάνα Μάικ Λιντς και τη 18χρονη κόρη του, αλλά και τον πρόεδρο της Morgan Stanley International Bank, Τζόναθαν Μπλούμερ.

Οι θεωρίες και οι εικασίες περί συνωμοσίας δίνουν και παίρνουν, καθώς οι ιταλικές αρχές διέταξαν έρευνα για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως. Στο στόχαστρο ο Νεοζηλανδός καπετάνιος Τζέιμς Κάτφιλντ, ο οποίος είναι ένας από τους 15 επιζώντες.

Ξεχασιά

Αλλά και ο μηχανικός Τιμ Πάρκερ Ίτον, που, ως υπεύθυνος του μηχανοστασίου τη νύχτα του ναυαγίου, δεν ενεργοποίησε τα συστήματα ασφαλείας που σχεδιάστηκαν για να κλείνουν αυτόματα τις μπουκαπόρτες του σκάφους. Η «ξεχασιά» του μηχανικού έκανε το μηχανοστάσιο να πλημμυρίσει, με αποτέλεσμα το ιστιοφόρο να βυθιστεί.

Η μαρτυρία του Στίβεν Έντουαρντς, πρώην καπετάνιου του ιστιοφόρου από το 2015 έως το 2020, είναι πολύ διδακτική: Το «Bayesian» είχε 30 τόνους πρόσθετου έρματος μολύβδου στην καρίνα του σε σύγκριση με παρόμοια σκάφη, που δεν αφήνει το ιστιοφόρο να βυθιστεί.

Σε αντίθεση με άλλα σκάφη αυτού του μεγέθους, το «Bayesian» δεν είχε φινιστρίνια κοντά στην ίσαλο γραμμή του. Άρα το ερώτημα είναι ποιοι και γιατί άφησαν ανοικτή μια μπουκαπόρτα τη μοιραία νύχτα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει το σκάφος. Γιατί ο συναγερμός για την καταιγίδα δεν σήμανε έγκαιρα; Τι έκανε ο ναύτης βάρδιας Τιλς Κούπμαν, που ήταν επιφυλακή τη νύχτα του ναυαγίου; Και γιατί δεν υπήρχε διαφυγή για τους επιβάτες που εγκλωβίστηκαν στις καμπίνες τους; Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί; Και γιατί κόπηκε το ρεύμα σε χρόνο μηδέν, με αποτέλεσμα να μην μπορεί το πλήρωμα να σφραγίσει την ανοικτή μπουκαπόρτα; Θα μπορούσε, επίσης, το πλήρωμα να είχε προειδοποιήσει έγκαιρα τους επιβάτες να εγκαταλείψουν το σκάφος, αφού έκανε 15 λεπτά να βυθιστεί;

Σκοτεινές υποθέσεις

Γιατί οι διασωθέντες στις σωσίβιες λέμβους έκαναν 15 λεπτά για να εκτοξεύσουν φωτοβολίδες κινδύνου;  Όλα τα σενάρια και οι εικασίες περιστρέφονται πάντως γύρω από τον Μάικ Λιντς, τον επονομαζόμενο και «Μπιλ Γκέιτς» της Βρετανίας, ιδιοκτήτη της βρετανικής εταιρείας ανάλυσης δεδομένων Autonomy και συνιδρυτή της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Darktrace. Ο Λιντς είχε μάλιστα πρόσφατα αθωωθεί από ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ για 15 κατηγορίες για απάτη και συνωμοσία. Δύο ημέρες μάλιστα πριν από το ναυάγιο και τον πνιγμό του Λιντς, τραυματίστηκε θανάσιμα σε τροχαίο και ο συγκατηγορούμενός του για την ίδια υπόθεση, Στίβεν Τσάμπερλεν, πυροδοτώντας νέα σενάρια συνωμοσίας.

Ειδικά η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Darktrace του Λιντς ήταν ισχυρή, με διασυνδέσεις ακόμη και με προηγούμενους πρωθυπουργούς στη Βρετανία, αλλά έχοντας στο προσωπικό της αναρίθμητους πρώην πράκτορες των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών MI5, MI6, όπως και της CIA και του FBI. Ήταν φυσικό τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να πάρουν φωτιά με διάφορες θεωρίες για τον υποτιθέμενο ρόλο κρυφών εταιρικών παραγόντων, δυσαρεστημένους αξιωματούχους της δικαιοσύνης των ΗΠΑ και εμπλοκή μυστικών υπηρεσιών στο ναυάγιο: «Πώς θα μπορούσαν δύο από τους στατιστικά πιο γοητευτικούς άντρες εν ζωή να έχουν τραγικό τέλος μέσα σε δύο μέρες, ο ένας μετά τον άλλο, με τον πιο απίθανο τρόπο;».

Η Darktrace προστατεύει τις εταιρείες από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, αλλά με το λογισμικό «Prevent/OT», που σχεδιάστηκε ειδικά «για να αποτρέπει κρατικές επιθέσεις», εμπλέκεται επίσης και στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η εταιρεία του Λιντς ανέλυε τις τακτικές της Ρωσίας στον κυβερνοχώρο, αλλά -σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Agenzia Nova- έπαιξε ρόλο και στην εισβολή των δυνάμεων του Κιέβου στη ρωσική περιοχή του Κουρσκ.

Το ιταλικό πρακτορείο αναφέρει ότι της εισβολής των ουκρανικών στρατευμάτων στις 6 Αυγούστου στο ρωσικό έδαφος προηγήθηκε μια κυβερνοεπίθεση της Darktrace σε ρωσικά αμυντικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και συστήματα επικοινωνιών. «Με απόλυτη μυστικότητα, η βρετανική εταιρεία έπαιξε κεντρικό ρόλο στη νέα ουκρανική επίθεση και το βρετανικό προσωπικό συμβούλευε τις ουκρανικές δυνάμεις για δύο χρόνια, σε κλίμακα που δεν συγκρίνεται με οποιαδήποτε άλλη χώρα», όπως έγραψαν οι Times. Προς το παρόν βέβαια δεν υπάρχουν αποδείξεις για αυτό, αλλά οι εικασίες για τις διάφορες εμπλοκές της Darktrace εξακολουθούν να κερδίζουν έδαφος.

Το στρατιωτικό σύμπλεγμα

Πολλοί κάνουν κάνουν λόγο για την επιρροή και την ισχύ της εταιρείας Darktrace στο στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα του κυβερνοχώρου. Γιατί ο Λιντς ήταν ζωτικής σημασίας παράγοντας σε αυτό το σύμπλεγμα. Το 2023, η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Πόπι Γκούσταφσον κατηγορήθηκε από το αμερικανικό hedge fund Quintessential Capital Management (QCM) για αμφισβητήσιμες πωλήσεις και λογιστικές πρακτικές που είχαν σκοπό να ανεβάσουν την αξία της εταιρείας προτού εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου το 2021. Τον περασμένο Απρίλιο επίσης αποκαλύφθηκε ότι η Darktrace θα αγοραζόταν από την αμερικανική εταιρεία Thoma Bravo αντί 5,32 δισ. δολαρίων.