Skip to main content

Reuters: Προηγείται η Χάρις του Τραμπ σε νέα δημοσκόπηση, κερδίζει έδαφος και σε πολιτείες-κλειδά

(REUTERS/Umit Bektas/Elizabeth Frantz)

4 μονάδες μπροστά η Χάρις, σε εθνικό επίπεδο

Η Καμάλα Χάρις προηγείται του Ντόναλντ Τραμπ με 45% προς 41% σε δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, δείχνοντας -για την ώρα- ότι «ταράσσει τα νερά» στην εκλογική κούρσα.

Το πλεονέκτημα των 4 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ήταν μεγαλύτερο από το προβάδισμα 1 μονάδας που είχε η Χάρις έναντι του πρώην προέδρου σε δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos στα τέλη Ιουλίου.

Ευρύ προβάδισμα σε γυναίκες και ισπανόφωνους

Η νέα δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη σε διάστημα 8 ημερών, είχε περιθώριο σφάλματος 2 ποσοστιαίες μονάδες, όπως σημειώνει το Reuters, έδειξε ότι η Χάρις συγκεντρώνει την υποστήριξη μεταξύ των γυναικών και των Ισπανόφωνων.

Η Χάρις προηγείται του Τραμπ κατά 49% έναντι 36% -ή 13 ποσοστιαίες μονάδες- τόσο μεταξύ των γυναικών ψηφοφόρων όσο και των Ισπανόφωνων ψηφοφόρων. Σε τέσσερις δημοσκοπήσεις του Reuters/Ipsos που διενεργήθηκαν τον Ιούλιο, η Κάμαλα Χάρις είχε προβάδισμα 9 μονάδων μεταξύ των γυναικών και 6 μονάδων μεταξύ των Ισπανόφωνων.

Ο Τραμπ προηγήθηκε μεταξύ των λευκών ψηφοφόρων και των ανδρών, αν και το προβάδισμά του μεταξύ των ψηφοφόρων χωρίς πτυχίο κολεγίου μειώθηκε στις 7 μονάδες στην τελευταία έρευνα, από 14 μονάδες τον Ιούλιο.

Στις επτά πολιτείες όπου οι εκλογές του 2020 είχαν δώσει οριακό αποτέλεσμα – Ουισκόνσιν, Πενσυλβάνια, Τζόρτζια, Αριζόνα, Βόρεια Καρολίνα, Μίσιγκαν και Νεβάδα – ο Τραμπ είχε προβάδισμα 45% έως 43% έναντι της Χάρις μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στην δημοσκόπηση.

Η Χάρις κερδίζει έδαφος και στις πολιτείες-κλειδιά

Τα ευρήματα δείχνουν πώς αναταράχθηκε η προεδρική κούρσα των ΗΠΑ το καλοκαίρι, μετά την αιφνιδιαστική αποχώρηση Μπάιντεν, ο οποίος δέχθηκε ισχυρές πιέσεις από στελέχη των Δημοκρατικών, με σημαντικότερη την παρέμβαση της Νάνσι Πελόζι.

Έκτοτε, η Κάμαλα Χάρις έχει κερδίσει έδαφος έναντι του Τραμπ στις δημοσκοπήσεις, αλλά και -ίσως σημαντικότερο- σε εκείνες σε κρίσιμες πολιτείες (swing states).

Ενώ οι εθνικές δημοσκοπήσεις , συμπεριλαμβανομένου του Reuters/Ipsos, δίνουν σημαντικά μηνύματα για τις απόψεις του εκλογικού σώματος, τα αποτελέσματα του Σώματος των Εκλεκτόρων θα είναι τα καθοριστικά.

Στηρίζουν Χάρις, δεν καταψηφίζουν απλά τον Τραμπ

Περίπου το 73% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων των Δημοκρατικών στη δημοσκόπηση δήλωσαν ότι είναι πιο ενθουσιασμένοι μετά την είσοδο της Χάρις στην κούρσα. Και ενώ σε δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos τον Μάρτιο διαπιστώθηκε ότι το 61% των ερωτηθέντων που σκόπευαν να ψηφίσουν τον Μπάιντεν, θα το έκαναν κυρίως για να σταματήσουν τον Τραμπ, το 52% των ψηφοφόρων της Χάρις στη δημοσκόπηση του Αυγούστου ψήφισαν για να την υποστηρίξουν ως υποψήφια και όχι για να αντιταχθούν στον Τραμπ.

Αλλά και οι ψηφοφόροι του Τραμπ εξέφρασαν ενθουσιασμό για τον υποψήφιό τους, με το 64% να δηλώνει ότι η επιλογή τους είχε ως κίνητρο περισσότερο την υποστήριξη του Τραμπ παρά την εναντίωση στη Χάρις.
Οι ψηφοφόροι επέλεξαν τον Τραμπ θεωρώντας τον καταλληλότερο στη διαχείριση της αμερικανικής οικονομίας, με ποσοστό 45% έναντι 36%, μια μεγαλύτερη διαφορά από ό,τι είχε ο Τραμπ σε άλλη δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos αυτή την εβδομάδα.

Αντίθετα, η Κάμαλα Χάρις είχε προβάδισμα 47% έναντι 31% όσον αφορά την πολιτική των αμβλώσεων. Το θέμα είναι σημαντικό για τους Δημοκρατικούς, αφού το συντηρητικό Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε το 2022 το εθνικό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Ο Τραμπ, υπενθυμίζεται πως πριν φύγει από τον Λευκό Οίκο το 2021 διόρισε τρεις συντηρητικούς δικαστές στο δικαστήριο. Περίπου το 41% των ψηφοφόρων στη δημοσκόπηση – και το 70% των Δημοκρατικών – δήλωσαν ότι ανησυχούν ότι αν είναι ο επόμενος πρόεδρος, μπορεί να υπογράψει καθολική απαγόρευση των αμβλώσεων.

Πηγή: Reuters

Διαβάστε ακόμη

Γιατί η Silicon Valley εγκαταλείπει τους Δημοκρατικούς και στηρίζει Τραμπ