Skip to main content

Γερμανία: Απελαύνεται ο πρώην επικεφαλής του Ισλαμικού Κέντρου του Αμβούργου

REUTERS/Fabian Bimmer
Φωτογραφία αρχείου.

Οι αρχές του Αμβούργου ενημέρωσαν Μοχαμάντ Χαντί Μοφατέχ ότι έχει προθεσμία δύο εβδομάδων, μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου, να εγκαταλείψει τη χώρα

Απελαύνεται από τη Γερμανία ο Ιρανός Μοχαμάντ Χαντί Μοφατέχ, πρώην επικεφαλής του Ισλαμικού Κέντρου του Αμβούργου (IZH), το οποίο τέθηκε εκτός νόμου τον Ιούλιο, κατηγορούμενο για σχέσεις με τη Χεζμπολάχ.

Οι αρχές του Αμβούργου ενημέρωσαν Μοχαμάντ Χαντί Μοφατέχ ότι έχει προθεσμία δύο εβδομάδων, μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου, να εγκαταλείψει τη χώρα.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα απελαθεί με δικά του έξοδα και δεν θα έχει δικαίωμα να επιστρέψει στη Γερμανία. Σε περίπτωση που το πράξει, θα κινδυνεύει με φυλάκιση έως τριών ετών.

Εκτός νόμου το «Ισλαμικό Κέντρο του Αμβούργου»

Ο Μοφατέχ ήταν επικεφαλής του IZH από το καλοκαίρι του 2018. Σύμφωνα με την υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας του Αμβούργου, ο Μοφατέχ, ως επικεφαλής μέχρι πρόσφατα του IZH, ήταν ο επίσημος αντιπρόσωπος στη Γερμανία του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών είχε ανακοινώσει στα τέλη Ιουλίου την απαγόρευση του Ισλαμικού Κέντρου του Αμβούργου, που είχε ιδρυθεί το 1953 από Ιρανούς μετανάστες και διέθετε κυρίως στο Αμβούργο το σημαντικό σιιτικό τζαμί του Ιμάμη Άλι, ένα από τα παλαιότερα στη Γερμανία και γνωστό επίσης ως «Μπλε Τζαμί». Σύμφωνα με το υπουργείο, το IZH λειτουργούσε ως απ’ ευθείας αντιπρόσωπος του Χαμενεΐ και επεδίωκε να φέρει μια ισλαμική επανάσταση στη Γερμανία.

Το Ισλαμικό Κέντρο του Αμβούργου προωθεί μια εξτρεμιστική ιδεολογία «που στρέφεται εναντίον της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, εναντίον των δικαιωμάτων των γυναικών, εναντίον μιας ανεξάρτητης δικαιοσύνης και εναντίον του δημοκρατικού κράτους μας», είχε δηλώσει τότε η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, DPA