Skip to main content

Οι περιορισμοί της Ολλανδίας στη χρήση των F-16 που παραχώρησε στην Ουκρανία

REUTERS/Lukasz Glowala

Τα μαχητικά αυτά αεροσκάφη, εάν παραδοθούν στον ουκρανικό στρατό, θα καούν όπως και άλλος στρατιωτικός εξοπλισμός που διαφημίζεται από τη Δύση, λέει ο Πούτιν

Η Ολλανδία απαγορεύει στην Ουκρανία να επιτίθεται σε ρωσικούς πολιτικούς στόχους με τα μαχητικά αεροσκάφη F-16, που της παραχώρησε.

Την ίδια στιγμή, η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να επιτεθεί σε στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία.

Τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που μεταβιβάστηκαν από την Ολλανδία στην Ουκρανία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις στη Ρωσία, αλλά όχι εναντίον πολιτικών εγκαταστάσεων, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Ruben Brekelmans στο τηλεοπτικό κανάλι NOS.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα αεροσκάφη F-16 που μεταβιβάστηκαν από την Ολλανδία, μεταξύ άλλων και πάνω από το έδαφος της Ρωσίας, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες του πολέμου.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι οι επιθέσεις δεν πρέπει να στρέφονται κατά πολιτικών εγκαταστάσεων.

«Η Ουκρανία σίγουρα δεν επιτρέπεται να το κάνει αυτό», τόνισε και πρόσθεσε ότι «Αυτός είναι ο όρος που έχουμε θέσει».

Παράλληλα, η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να επιτεθεί σε στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία, σύμφωνα με την Ολλανδία.

Αυτό περιλαμβάνει την αναχαίτιση πυραύλων πάνω από τη Ρωσία και την επίθεση σε αεροδρόμια από τα οποία απογειώνονται ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας Onno Eichelsheim δήλωσε ότι η ολλανδική πλευρά δεν επιβάλλει περιορισμούς στη χρήση και το βεληνεκές των μαχητικών αεροσκαφών F-16 που μεταφέρονται στο Κίεβο στο χώρο πάνω από τη Ρωσία.

Οι Κάτω Χώρες διαδραματίζουν έναν από τους κύριους ρόλους στον συνασπισμό για τον εφοδιασμό της Ουκρανίας με αεροσκάφη F-16 και την εκπαίδευση πιλότων.

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, η ολλανδική πλευρά σχεδιάζει να μεταφέρει 24 αεροσκάφη στο Κίεβο και να παράσχει άλλα 18 για τις ανάγκες του ευρωπαϊκού κέντρου εκπαίδευσης στη Ρουμανία.

Νωρίτερα, η εφημερίδα The Times ανέφερε σύμφωνα με ανώνυμη πηγή ότι η Ουκρανία έχει ήδη παραλάβει έξι μαχητικά αεροσκάφη F-16 από την Ολλανδία.

Από την άλλη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε ότι η παράδοση νέων όπλων, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών F-16, στο Κίεβο δεν θα αλλάξει την κατάσταση στο μέτωπο, αλλά θα οδηγήσει σε παράταση της σύγκρουσης.

Επεσήμανε επίσης ότι τα μαχητικά αυτά αεροσκάφη, εάν παραδοθούν στον ουκρανικό στρατό, θα καούν όπως και άλλος στρατιωτικός εξοπλισμός που διαφημίζεται από τη Δύση.